Chapter 11 of 58 · 8163 words · ~41 min read

part i

. p. 529.

LOXIA CÆRULEA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 306.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 374.

BLUE GROSBEAK, LOXIA CÆRULEA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 78. Pl. 24. fig. 6.

Adult Male. Plate CXXII. Fig. 1.

Bill rather short, robust, bulging a little at the base, conical, acute; upper mandible with its dorsal outline very slightly convex, as is the lower, both rounded on the sides, the edges acute and straight to near the base, where they are a little deflected. Nostrils basal, roundish, open, partially concealed by the feathers. Head rather large, neck short, body robust. Legs of moderate size; tarsus of the same length as the middle toe, covered anteriorly with a few scutella, the upper long, posteriorly sharp edged; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, arched, compressed, acute.

Plumage soft, rather compact above, blended beneath. Wings of moderate length, third and fourth primaries longest. Tail rather long, emarginate.

Bill pale greyish-blue beneath and on the edges of the upper mandible, the rest of which is dusky. Iris brown. Feet dusky. The general colour of the plumage is deep purplish-blue. Lore, chin, and a line round the base of the mandibles, black. Quills and larger coverts brownish-black, the primaries edged with blue, the secondary quills, secondary coverts and first row of smaller coverts light reddish-brown. Tail feathers brownish-black, edged with blue, as are the under tail coverts.

Length 7½ inches, extent of wings 11; bill along the ridge 7/12, along the edge 10/12; tarsus 1.

Adult Female. Plate CXXII. Fig. 2.

Bill as in the male, but paler. Feet brown. Head and hind part of the back, as in the male; the back, sides of the neck, and forepart of the breast greyish-brown, tinged with dull blue. The rest of the under parts yellowish-grey. The wings are nearly as in the male, but lighter, and the black at the base of the bill is wanting. The dimensions are somewhat less than those of the male.

Young Bird fully fledged. Plate CXXII. Fig. 3.

Bill yellowish-grey, dusky above. Feet brown. The general colour is light greenish-brown, the upper part of the head, the back, smaller wing coverts and upper tail coverts tinged with dusky. The wings and tail are as in the female.

THE DOG WOOD.

CORNUS FLORIDA, _Willd._ Sp. Pl. vol. i. p. 661. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 108.—TETRANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ CAPRIFOLIA, _Juss._

See vol. i. pages 45, and 376.

THE BLACK AND YELLOW WARBLER.

_SYLVIA MACULOSA_, LATH.

PLATE CXXIII. MALE AND FEMALE.

Few of our Warblers have a more varied plumage, or are more animated in their motions, than this beautiful little bird. In Louisiana it is met with now and then as early as the middle of March, but there its occurrence appears to be merely accidental, as is indeed the case in Kentucky, Ohio, or any portion of the Middle States, through which a few are to be seen on their passage to more northern regions. In autumn I have seen them in great numbers near the Pocano Mountains, accompanied by their young, proceeding southward, as I thought, along the direction of that range. While in Maine, on my way to Labrador, in the month of May, I observed them to be very abundant by the roads, in the fields, the low woods, and even the orchards and gardens. In fact, so numerous were those interesting birds, that you might have fancied that an army of them had assembled to take possession of the country. Scarce a leaf was yet expanded, large icicles hung along the rocky shores, and I could not but feel surprised at the hardihood of the little adventurers. At night they roosted in numbers in the small evergreen trees, and by day they were to be seen flitting about wherever the sun shone. If the morning was cold, you might catch them with the hand, and several specimens, procured in that manner by children, were brought to me. This happened in the neighbourhood of Eastport. By the end of a fortnight, the greater part of them had pushed farther north. I met them wherever I landed in the neighbouring islands, and along the shores of the Bay of Fundy, as well as in the Straits of Cansso, the Magdeleine Isles, and Labrador. I have no doubt that the extraordinary congregation which I saw near Eastport, was caused by the foresight of the tiny travellers, aware that they could not at so early a period proceed farther without imminent danger. Many of these birds, however, remain and breed in the State of Maine, and in the British Provinces.

The Black and Yellow Warbler has a clear and sweetly modulated song, surpassing that of many other birds of its tribe. It sings in the interior of the low woods, to which it seems at all times to give a decided preference. Its motions are extremely graceful; its tail is constantly spread as it flits along the branches, or even while it is on the ground, to which it frequently betakes itself, and its wings are usually held in a drooping position, so as to display all the beauty of its plumage. It feeds on insects and their larvæ. Now and then it may be seen balancing itself in the air, opposite a cluster of leaves, among which it darts to secure its prey, and not unfrequently it emerges a few feet from among the foliage of a tree or bush, to seize a fluttering insect. In catching its prey, it does not produce the clicking sound, caused by the sudden meeting of the mandibles, so remarkable in some other species.

The nest, which is placed deep among the branches of low fir trees, is supported by horizontal twigs, and is constructed of moss and lichens, lined with fibrous roots, and a great quantity of feathers. In one, found in Labrador, in the beginning of July, there were five small eggs, rather more elongated than is usual in the genus. They were white, sprinkled with reddish dots near the larger end. The female, on being disturbed, spread out her wings and tail, fluttered along the branches in the agony of despair, lingered trembling about the spot, and returned to the nest while we were only a few yards distant from it.

During the first days of August, I saw many of the young following their parents, and perceived that some were already on their way southward. While in the Bay of St George, Newfoundland, I again saw these birds daily, although they became scarcer the longer we remained in the country. I also traced their retrograde flight into Nova Scotia, but on landing in the United States lost sight of them.

The young of this species is represented in Plate L., and described at page 260 of the first volume of the present work.

SYLVIA MACULOSA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 536.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 78.

BLACK, AND, YELLOW WARBLER, SYLVIA MAGNOLIA, _Wils._ Americ. Ornith. vol. iii. p. 63. Pl. 23. Male.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 370.

Adult Male. Plate CXXIII. Fig. 1.

Bill shortish, nearly straight, subulato-conical, acute, nearly as deep as broad at the base, the edges acute, the gap-line a little deflected at the base. Nostrils basal, lateral, elliptical, half closed by a membrane. Head of ordinary size, neck short, body slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly by a few long scutella; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, arched, acute.

Plumage soft, blended. Wings rather short, second and third quills longest, first shorter than the fourth, which is almost as long as the third. Tail rather long, slightly emarginate, of twelve rounded feathers.

Bill black. Iris brownish-black. Feet dusky, the toes yellow beneath. Upper part of the head ash-grey. A band from the forehead to the eye, passing under it, and becoming broader behind the eye, hind neck, anterior part of the back, and upper tail-coverts, black. A short white line over and behind the eye, and a speck of the same under it. Wing-coverts and quills deep brown, edged with light grey, the first row of small coverts and the secondary coverts broadly tipped with white, forming two bars across the wing. Tail brownish-black, the feathers, excepting the two middle, having an oblong white mark on the inner web beyond the middle, forming a broad bar across the tail. The throat bright yellow, the rest of the lower parts of the same colour, fading behind into white, the middle of the neck, the breast, and sides, marked with large oblong longitudinal spots of brownish-black. Rump greyish-yellow.

During winter the black band crossing the cheek, passes over the hind neck, and joins the black of the back.

Length 5 inches, extent of wings 7½; bill along the ridge 4/12, along the edge 6/12; tarsus ¾, middle toe 7/12.

Adult Female. Plate CXXIII. Fig. 2.

The Female is similar to the male, but somewhat paler beneath.

For the description of the Young fully fledged, see vol. i. p. 260.

THE FLOWERING RASPBERRY.

RUBUS ODORATUS, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1085. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. i. p. 348.—ICOSANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ ROSACEÆ, _Juss._

This species of rasp has the stems hispid; the leaves three or five-lobed, acute; the flowers in lateral and terminal corymbs, with divaricate stalks and appendiculate calyces. It is abundant in the Middle and Eastern, but rare in the Southern and Western Districts. It forms part of the rich undergrowth of our woods, and also grows in old fields with other species of the genus. The flowers are rose-coloured and showy, but destitute of odour, and the fruit is delicious and highly fragrant, from which circumstance the species derives its name.

THE GREEN BLACK-CAPPED FLYCATCHER.

_MUSCICAPA WILSONII._

PLATE CXXIV. MALE AND FEMALE.

This species passes rapidly through the United States on its way to the Northern Districts, where it breeds and spends the summer. WILSON saw only a few specimens, which he met with in the lower parts of Delaware and New Jersey, and supposed it to be an inhabitant of the Southern States, where, however, it is never found in the summer months. It is not rare in the State of Maine, and becomes more abundant the farther north we proceed. I found it in Labrador and all the intermediate districts. It reaches that country early in June, and returns southward by the middle of August.

It has all the habits of a true Flycatcher, feeding on small insects, which it catches entirely on the wing, snapping its bill with a smart clicking sound. It frequents the borders of the lakes, and such streams as are fringed with low bushes, from which it is seen every moment sallying forth, pursuing its insect prey for many yards at a time, and again throwing itself into its favourite thickets.

The nest is placed on the extremity of a small horizontal branch, amongst the thick foliage of dwarf firs, not more than from three to five feet from the ground, and in the centre of the thickets of these trees so common in Labrador. The materials of which it is composed are bits of dry moss and delicate pine twigs, agglutinated together and to the branches or leaves around it, and beneath which it is suspended, with a lining of extremely fine and transparent fibres. The greatest diameter does not exceed 3½ inches, and the depth is not more than 1½. The eggs are four, dull white, sprinkled with reddish and brown dots towards the larger end, where the markings form a circle, leaving the extremity plain.

The parents shew much uneasiness at the approach of any intruder, skipping about and around among the twigs and in the air, snapping their bill, and uttering a plaintive note. They raise only one brood in the season. The young males shew their black cap as soon as they are fully fledged, and before their departure to the south. The head of the young females is at first of the same tint as the back, but I could not ascertain if they acquire their full colour the first autumn.

I found these birds abundant in Newfoundland, but perceived that they had already begun to migrate, on the 20th of August; they were moving from bush to bush, and seldom flew farther than thirty or forty yards at a time; yet when crossing the arms of the Gulf of St Lawrence, they are obliged to fly forty miles or more without alighting. The little Winter Wren must perform the same task, it being found in the same countries, to which some individuals travel from the United States. I observed the Green Black-capped Flycatcher in considerable numbers, in the northern parts of Maine, in October 1832, and concluded that the individuals seen must have come from a great distance.

MUSCICAPA WILSONII.

SYLVIA WILSONII, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 86.

GREEN BLACK-CAPT FLYCATCHER, MUSCICAPA PUSILLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 103. pl. 26. fig. 4.

GREEN BLACK-CAPT WARBLER, _Nuttall_, Manual, vol. i. p. 408.

Adult Male. Plate CXXIV. Fig. 1.

Bill short, straight, conical, depressed at the base, compressed towards the end, the tip acute; upper mandible slightly convex in its dorsal line, the sides convex, the edges sharp; lower mandible straight along the back, the sides convex. Nostrils basal, oval, half covered by the bristly feathers of the forehead. Head of ordinary size, neck short, body compact, rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus compressed, covered anteriorly with a few long scutella, sharp behind, longer than the middle toe; toes free, scutellate above; claws arched, slender, much compressed, acute.

Plumage soft and blended, slightly glossed; short but distinct bristles at the base of the upper mandible. Wings short, the second quill longest. Tail rather long, even, of twelve rounded feathers.

Bill light-brown. Iris hazel. Feet flesh-coloured. Back, rump, and upper tail-coverts olive-green; crown black, bordered on the forehead and over the eyes with a broad band of bright yellow. Wings and tail dusky, the feathers margined with green, the tips of the first row of small coverts and of the secondary coverts pale greenish-grey. The sides of the neck greenish-grey, the lower parts in general bright yellow.

Length 4½ inches, extent of wings 6¾; bill along the ridge 3/12, along the edge 5/12; tarsus 8/12.

Adult Female. Plate CXXIV. Fig. 2.

The female has the colours in general somewhat paler, and is without the black patch on the head, it being substituted by a light yellowish-grey colour.

THE SNAKE'S HEAD.

CHELONE GLABRA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iii. p. 225. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. ii. p. 427.—DIDYNAMIA ANGIOSPERMIA, _Linn._ SCROPHULARINÆ, _Juss._

This plant grows on the banks of rivers and swamps, in the Middle and Southern States. It is herbaceous and perennial, with opposite lanceolate-oblong, acuminate, serrate leaves, and dense terminal spikes of pale red flowers, not remarkable for beauty.

THE BROWN-HEADED NUTHATCH.

_SITTA PUSILLA_, LATH.

PLATE CXXV. MALE AND FEMALE.

## Actively and most diligently employed is this little rover ever found

in our pine woodlands of the Southern Districts, where it resides all the year, and beyond which it seldom extends, few being ever seen to the eastward of Maryland. Those large tracts of sandy soil that occupy the greater portion of the Floridas, Georgia, and the Carolinas, appear to suit its habits best. It is rather rare in Louisiana, and none go so far as Kentucky. It is the smallest species of Nuthatch as yet found in the United States. Its notes are several octaves above those of the White-bellied Nuthatch, more shrill, and at least one and a half above those of its northern cousin, the Red-bellied.

Although fond of pine-trees and pine-barrens, it does not confine itself to these, but may not unfrequently be seen pursuing its avocations on lower trees and on fences, mounting, descending, turning in every imaginable position, and with a quickness of motion so much greater than that of most other birds as to render it extremely difficult to shoot at. It examines every hole and cranny of the bark of trees, as well as their leaves and twigs, on which it finds abundance of food at all seasons. During the breeding period they move in pairs, and are constantly chattering. Their notes resemble the syllables _deut_, _deut_, _dend_, _dend_, and although not musical are not disagreeable, particularly when heard in the woods in which they usually reside, and where at that season a mournful silence intimates the wildness of the place.

When the young have left the nest they continue together, and move from tree to tree with the activity of their parents, who join them when the succeeding broods are able to find food for themselves. Towards winter they associate with the smaller species of Woodpeckers, the Brown Creeper, and the _Southern_ Black-headed Tit. These birds pursue their avocations with so much cheerfulness that the woods echo to their notes. I have seen a congregation of these Nuthatches, amounting to fifty or more, thus perambulating the Floridas in the months of November and December. In those districts they pair in the beginning of February, and have eggs about the middle of that month, while in South Carolina they breed about a month later.

The nest is usually excavated by the birds themselves, in the dead portion of a low stump or sapling, sometimes only a few feet from the ground, but not unfrequently so high as thirty or forty feet. The little creatures work in concert, with great earnestness, for several days, until the hole, which is round, and not larger at its entrance than the body of the bird, is dug ten or twelve inches deep, and widening at the bottom. The eggs are laid on the bare wood; they are from four to six, white, with reddish dots, and scarcely larger than those of the Humming Bird. They frequently raise three broods in the season, but more commonly two.

Extremely careless at the presence of man, who indeed seldom molests them, they often peep at him when at the distance of only a few feet; yet when apprehensive of danger, they instantly fly off or ascend the tree, and are out of sight in an instant.

Their flight is similar to that of the other species, and like them they frequently utter their notes while on the wing. Now and then they are seen on the ground, where they hop and turn over the dead leaves in search of their food, which consists entirely of insects and their larvæ.

The young of this species do not acquire the brown colour of the head until the approach of spring, when no difference is observable between the sexes.

SITTA PUSILLA, _Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 263.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 97.

BROWN-HEADED NUTHATCH, SITTA PUSILLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 105. pl. 15. fig. 2.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 584.

Adult Male. Plate CXXV. Fig. 1.

Bill of moderate length, strong, subconical, compressed, the tip abrupt and wedge-shaped; upper mandible slightly convex in the dorsal outline, the sides sloping, the edges acute; dorsal outline of lower mandible straight. Nostrils basal, lateral, oblong. General form short and robust. Feet rather short and strong; tarsus compressed, anteriorly scutellate, behind sharp; toes free, scutellate above, the hind toe strong; claws arched, compressed, acute, that of the hind toe large.

Plumage soft and blended; wings of ordinary length, the second, third, and fourth quills longest. Tail short, even, of twelve rounded feathers.

Bill brownish-black above, and on the tips of the lower mandible, the base of which is light greyish-blue. Iris hazel. Feet dusky brown. The general colour of the plumage above is dull leaden grey; the two middle tail-feathers of the same tint; the rest black, the margin of the outermost and the ends of it, and of the three next on each side, white, the tips grey. Upper part of the head and hind-neck light reddish-brown, with a white spot on the hind-neck. The under parts in general are dull white.

Length 4 inches, extent of wings 8; bill along the back 5/12, along the edge 7/12; tarsus 8/12.

Adult Female. Plate CXXV. Fig. 2.

The female has the tints paler, but in other respects resembles the male.

THE SQUATTERS OF LABRADOR.

Go where you will, if a shilling can there be procured, you may expect to meet with individuals in search of it.

In the course of last summer, I met with several persons as well as families, whom I could not compare to any thing else than what in America we understand by the appellation of Squatters. The methods they employed to accumulate property form the subject of the observations which I now lay before you.

Our schooner lay at anchor in a beautiful basin on the coast of Labrador, surrounded by uncouth granitic rocks, partially covered with stunted vegetation. While searching for birds and other objects I chanced one morning to direct my eye towards the pinnacle of a small island, separated from the mainland by a very narrow channel, and presently commenced inspecting it with my telescope. There I saw a man on his knees, with clasped hands, and face inclined heavenwards. Before him was a small monument of unhewn stones, supporting a wooden cross. In a word, reader, the person whom I thus unexpectedly discovered, was engaged in prayer. Such an incident in that desolate land was affecting, for there one seldom finds traces of human beings, and the aid of the Almighty, although necessary everywhere, seems there peculiarly required to enable them to procure the means of subsistence. My curiosity having been raised, I betook myself to my boat, landed on the rock, and scrambled to the place, where I found the man still on his knees. When his devotions were concluded, he bowed to me, and addressed me in very indifferent French. I asked him why he had chosen so dreary a spot for his prayers. "Because," answered he, "the sea lies before me, and from it I receive my spring and summer sustenance. When winter approaches, I pray fronting the mountains on the Main, as at that period the karaboos come towards the shore, and I kill them, feed on their flesh, and form my bedding of their skins." I thought the answer reasonable, and as I longed to know more of him, followed him to his hut. It was low and very small, formed of stones plastered with mud to a considerable thickness, The roof was composed of a sort of thatching made of weeds and moss. A large Dutch stove filled nearly one-half of the place, a small port-hole, then stuffed with old rags, served at times instead of a window; the bed was a pile of deer skins; a bowl, a jug, and an iron pot were placed on a rude shelf; three old and rusty muskets, their locks fastened by thongs, stood in a corner; and his buck shot, powder, and flints, were tied up in bags of skin. Eight Esquimaux dogs yelled and leaped about us. The strong smell that emanated from them, together with the smoke and filth of the apartment, rendered my stay in it extremely disagreeable.

Being a native of France, the good man shewed much politeness, and invited me to take some refreshment, when, without waiting for my assent, he took up his bowl and went off I knew not whither. No sooner had he and his strange dogs disappeared, than I went out also, to breathe the pure air, and gaze on the wild and majestic scenery around. I was struck with the extraordinary luxuriance of the plants and grasses that had sprung up on the scanty soil on the little valley which the _Squatter_ had chosen for his home. Their stalks and broad blades reached my waist. June had come, and the flies, musquitoes, and other insects filled the air, and were as troublesome to me as if I had been in a Florida swamp.

The Squatter returned, but he was chop-fallen;—nay I thought his visage had assumed a cadaverous hue. Tears ran down his cheeks, and he told me that his barrel of _rum_ had been stolen by the "eggers," or some fishermen! He said that he had been in the habit of hiding it in the bushes, to prevent its being carried away by those merciless thieves, who must have watched him in some of his _frequent_ walks to the spot. "Now," said he, "I can expect none until next spring, and God knows what will become of me in the winter!"

PIERRE JEAN BAPTISTE MICHAUX had resided in that part of the world for upwards of ten years. He had run away from the fishing smack that had brought him from his fair native land, and expected to become rich some day by the sale of the furs, seal skins, eider down, and other articles which he collected yearly, and sold to the traders who regularly visited his dreary abode. He was of moderate stature, firmly framed, and as

## active as a wild cat. He told me that excepting the loss of his rum,

he had never experienced any other cause of sorrow, and that he felt as "happy as a lord."

Before parting with this fortunate mortal, I inquired how his dogs managed to find sufficient food. "Why, Sir, during spring and summer they ramble along the shores, where they meet with abundance of dead fish, and in winter they eat the flesh of the seals which I kill late in autumn, when these animals return from the north. As to myself, every thing eatable is good, and when hard pushed, I assure you I can relish the fare of my dogs just as much as they do themselves."

Proceeding along the rugged indentations of the bay with my companions, I reached the settlement of another person, who, like the first, had come to Labrador with the view of making his fortune. We found him after many difficulties; but as our boats turned a long point jutting out into the bay, we were pleased to see several small schooners at anchor, and one lying near a sort of wharf. Several neat-looking houses enlivened the view, and on landing, we were kindly greeted with a polite welcome from a man who proved to be the owner of the establishment. For the rude simplicity of him of the rum-cask, we found here the manners and dress of a man of the world. A handsome fur cap covered his dark brow, his clothes were similar to our own, and his demeanour was that of a gentleman. On my giving my name to him, he shook me heartily by the hand, and on introducing each of my companions to him, he extended the like courtesy to them also. Then, to my astonishment, he addressed me as follows:—"My dear Sir, I have been expecting you these three weeks, having read _in the papers_ your intention to visit Labrador, and some fishermen told me of your arrival at Little Natasguan. Gentlemen, walk in."

Having followed him to his neat and comfortable mansion, he introduced us to his wife and children. Of the latter there were six, all robust and rosy. The lady, although a native of the country, was of French extraction, handsome, and sufficiently accomplished to make an excellent companion to a gentleman. A smart girl brought us a luncheon, consisting of bread, cheese, and good port wine, to which, having rowed fourteen or fifteen miles that morning, we helped ourselves in a manner that seemed satisfactory to all parties. Our host gave us newspapers from different parts of the world, and shewed us his small but choice collection of books. He inquired after the health of the amiable Captain BAYFIELD of the Royal Navy, and the officers under him, and hoped they would give him a call.

Having refreshed ourselves, we walked out with him, when he pointed to a very small garden, where a few vegetables sprouted out, anxious to see the sun. Gazing on the desolate country around, I asked him how _he_ had thus secluded himself from _the world_. For it he had no relish, and although he had received a liberal education, and had mixed with society, he never intended to return to it. "The country around," said he, "is all my own, much farther than you can see. No fees, no lawyers, no taxes are _here_. I do pretty much as I choose. My means are ample, through my own industry. These vessels come here for seal-skins, seal-oil, and salmon, and give me in return all the necessaries, and indeed comforts, of the life I love to follow; and what else could _the world_ afford me!" I spoke of the education of his children. "My wife and I teach them all that is _useful_ for them to know, and is not that enough? My girls will marry their countrymen, my sons the daughters of my _neighbours_, and I hope all of them will live and die in the country!" I said no more, but by way of compensation for the trouble I had given him, purchased from his eldest child a beautiful fox's skin.

Few birds, he said, came around him in summer, but in winter thousands of ptarmigans were killed, as well as great numbers of gulls. He had a great dislike to all fishermen and eggers, and I really believe was always glad to see the departure even of the hardy navigators who annually visited him for the sake of his salmon, seal-skins, and oil. He had more than forty Esquimaux dogs; and, as I was caressing one of them, he said, "Tell my brother-in-law at Bras-d'Or, that we are all well here, and that, after visiting my wife's father, I will give him a call!"

Now, reader, his wife's father resided at the distance of seventy miles down the coast, and, like himself, was a recluse. He of Bras d'Or was at double that distance; but, when the snows of winter have thickly covered the country, the whole family, in sledges drawn by dogs, travel with ease, and pay their visits, or leave their cards. This good gentleman had already resided there more than twenty years. Should he ever read this article, I desire him to believe that I shall always be grateful to him and his wife for their hospitable welcome.

When our schooner, the Ripley, arrived at Bras d'Or, I paid a visit to Mr —, the brother-in-law, who lived in a house imported from Quebec, which fronted the strait of Belle Isle, and overlooked a small island, over which the eye reached the coast of Newfoundland, whenever it was the wind's pleasure to drive away the fogs that usually lay over both coasts. The gentleman and his wife, we were told, were both out on a walk, but would return in a very short time, which they in fact did, when we followed them into the house, which was yet unfinished. The usual immense Dutch stove formed a principal feature of the interior. The lady had once visited the metropolis of Canada, and seemed desirous of

## acting the part of a blue-stocking. Understanding that I knew something

of the fine arts, she pointed to several of the vile prints hung on the bare walls, which she said were _elegant_ Italian pictures, and continued her encomiums upon them, assuring me that she had purchased them from an Italian, who had come there with a trunk full of them. She had paid a shilling Sterling for each, frame included! I could give no answer to the good lady on this subject, but I felt glad to find that she possessed a feeling heart. One of her children had caught a siskin, and was tormenting the poor bird, when she rose from her seat, took the little fluttering thing from the boy, kissed it, and gently launched it into the air. This made me quite forget the tattle about the fine arts.

Some excellent milk was poured out for us in clean glasses. It was a pleasing sight, for not a cow had we yet seen in the country. The lady turned the conversation on music, and asked if I played on any instrument. I answered that I did, but very indifferently. Her forte, she said, was music, of which she was indeed immoderately fond. Her instrument had been sent to Europe to be repaired, but would return that season, when the whole of her children would again perform many beautiful airs, for in fact any body could use it with ease, as when she or the children felt fatigued, the servant played on it for them. Rather surprised at the extraordinary powers of this family of musicians, I asked what sort of an instrument it was, when she described it as follows:—"Gentlemen, my instrument is large, longer than broad, and stands on four legs, like a table. At one end is a crooked handle, by turning which round, either fast or slow, I do assure you we make most excellent music." The lips of my young friends and companions instantly curled, but a glance from me as instantly recomposed their features. Telling the fair one that it must be a hand-organ she used, she laughingly said, "Ah, that is it; it is a hand-organ, but I had forgot the name, and for the life of me could not recollect it."

The husband had gone out to work, and was in the harbour caulking an old schooner. He dined with me on board the Ripley, and proved to be also an excellent fellow. Like his brother-in-law, he had seen much of the world, having sailed nearly round it; and, although no scholar, like him, too, he was disgusted with it. He held his land on the same footing as his neighbours, caught seals without number, lived comfortably and happily, visited his father-in-law and the scholar, by the aid of his dogs, of which he kept a great pack, bartered or sold his commodities, as his relations did, and cared about nothing else in the world. Whenever the weather was fair, he walked with his dame over the moss-covered rocks of the neighbourhood; and, during winter, killed ptarmigans and karaboos, while his eldest son attended to the traps, and skinned the animals caught in them. He had the only horse that was to be found in that part of the country, as well as several cows; but, above all, he was kind to every one, and every one spoke well of him. The only disagreeable thing about his plantation or settlement, was a heap of fifteen hundred carcasses of skinned seals, which, at the time when we visited the place, in the month of August, notwithstanding the coolness of the atmosphere, sent forth a stench that, according to the ideas of some naturalists, might have sufficed to attract all the Vultures in the United States.

During our stay at Bras d'Or, the kind-hearted and good Mrs — daily sent us fresh milk and butter, for which we were denied the pleasure of making any return.

THE WHITE-HEADED EAGLE.

_FALCO LEUCOCEPHALUS_, LINN.

PLATE CXXVI. YOUNG.

Although I have already given a long account of the adult of this species, in the first volume of my biographies, I have thought it necessary, not only to figure the young, but also to offer you some of the observations relative to the habits of this handsome and powerful bird, which I have collected in the course of my long rambles. These I select from among the many recorded in my journals, giving the preference to those which seem most likely to interest you.

_St John's River, East Florida, 7th February 1832._—I observed four nests of the White-headed Eagle this day, while the United States' schooner Spark lay at anchor not far from the shore. They were at no great distance from each other, and all placed on tall live pine-trees. Our commander, Lieutenant Piercey of our Navy, having at that time little to do, as he lay waiting the flood-tide, a boat was manned, and several of us went on shore. On approaching the nearest nest, we saw two young birds standing erect on its edge, while their parents were perched on the branches above them. As we went nearer, the old ones flew off silently, while the young did not seem to pay the least attention to us, this being a part of the woods where probably no white man had ever before put his foot, and the Eaglets having as yet had no experience of the barbarity of the race. The captain took the first shot: one of the birds was severely wounded, and tumbled half way from the nest towards the ground, when it recovered, flapped its wings, and suddenly sailed away until we lost sight of it as it flew into the woods. I marked its course, however. One of the sailors was told to shoot the other, which had not moved from its position; he missed it; and as I saw it make movements indicative of its surprise and fear, I fired, but wounded it so slightly in one pinion, that it was enabled to fly off in an irregular manner towards the river. This I judged was the first attempt it had ever made to fly. I followed its course with my eye, and after in vain waiting a long time for a shot at the old birds, I went in search of it, while the rest of the party pursued the other. After some time I reached our boat, and at the same instant was surprised to see the wounded bird perched on a low stump within half gun shot. I fired, and the bird fell, but before I reached the spot, it flew off again and tumbled into the river, where, in this to it new and wonderful element, it flapped its wings, and made way so fast, that I took to the water and brought it ashore, my faithful Newfoundland dog Plato being on board, quite lamed by having brought me birds some days before from banks of _racoon oysters_. After all, it was necessary to knock the bird on the head, which done I returned to the party, none of whom had yet found their prey, they having disagreed as to the course it had taken. Being somewhat of a woodsman, I pointed towards the place where I thought the bird must be, and after a few hundred yards walking among palmettoes, Spanish bayonets, sword-grass, and other disagreeable undergrowth, we discovered the poor bird gasping in its last agonies. On examining their bodies we found both well supplied with shot, and I became more assured than ever of the hardiness of the species.

_On the same river, 8th February._—We visited another nest, on which, by the aid of a telescope, we saw three young ones in the posture described above. The bird first shot fell back in the nest and there remained: it was struck by a bullet. The next was so severely wounded that it clung outside the nest, until fired at a second time, when it fell. The third was killed, as it was preparing to fly off. Our axes being dull, the tree large, and a fair breeze springing up, we returned to the Spark, where in a few hours these young birds were skinned, cooked, and eaten, by those who had been "in at the death." They proved good eating, the flesh resembling veal in taste and tenderness. One of us only did not taste of the dish, simply I believe from prejudice. The contents of the stomachs of these young Eagles were large fragments of cat-fish heads and bones of quadrupeds and birds. We frequently saw old birds of the species sail down to the surface of the water, and rise holding in their talons heads of cat-fishes which abounded on the water and were rejected, as the inhabitants assured us, by the alligators, who content themselves with the best part, the tail, leaving the heads to such animals as can dissect them and escape the dangerous sharp bony guards placed near the gills, and which the fish has the power of firmly fixing at right angles as if they were a pair of small bayonets. Should this really be a general habit of the alligator, it indicates his faculty of gaining knowledge by experience, or of having it naturally implanted. I could easily distinguish the sex of all the young Eagles of this species which we procured. The females were not only larger, but almost black, whilst the males were much lighter and of less weight.

Some weeks afterwards, when young Eagles would have been thought a dainty even by our most prejudiced companions—for you must not suppose, reader, that every student of nature meets with "pigs ready roasted" in our woods—we saw an old White-headed Eagle perched on a tall tree at the edge of the river. While admiring its posture, by means of a telescope, and marking its eye keenly bent towards the water, it suddenly dropped like a stone from its perch, almost immersed its body into the stream, and rose with a large trout, with which it scrambled to the shore. Our captain, his first lieutenant, my assistant, and your humble servant, were present on this occasion, and saw it very composedly eat the fish, after shaking the water from its plumage. I must add that never before had I seen this bird plunge into the water, although I had several times seen it scrambling after small fishes in shallows and gravel banks.

_February 29th._—I saw some Fish-Hawks defend themselves, and chase away from their nests the Bald Eagle. The former were incubating, and the latter, as well as some Turkey Buzzards, were anxiously trying to rob the nest, wherever they found the Fisher Bird absent from its tenement. The Fish-hawks at last collected from different parts of the river, and I felt great pleasure in seeing these brave birds actually drive away their cowardly enemies. The Fish-Hawk had only eggs in that country when the young of the Eagle were large and fully able to fly.

_Bay of Fundy, 10th May 1833._—While admiring the extraordinary boldness of the rocky shores of this perhaps most wonderful of all bays, and trying to discover in what manner the stupendous natural fortifications are connected with the formidable tides that dash against them, I observed Crows, Ravens, and the White-headed Eagle, leisurely feeding on mussels and sea-eggs. The rocks were clad towards their summits with melancholy firs, of which each broken branch told of a tempest; slimy sea-weeds hung sluggishly over the waters; and, as each successive wave retired, banks of shells were exposed to view, closely impacted, and conveying to my mind the idea of gigantic honeycombs.

_Labrador, July 1833._—The White-headed Eagle is unknown in this country, although many Fish-Hawks are found here, and I saw several of their nests, placed on the low fir trees.

_Boston, Massachusetts, 21st November 1832._—This morning I received the following letter from my learned friend JACOB BIGELOW, Esq. M.D.—"Dear Sir, about sixteen years since, a large eagle, _Falco leucocephalus_, belonging to the Linnean Society of this city, was sentenced to contribute to a cabinet of natural history. A variety of experiments was made with a view to destroy him without injuring his plumage, and a number of mineral poisons were successively given him in large doses, but without effect. At length a drachm of corrosive sublimate of mercury was inclosed in a small fish, and given him to eat. After swallowing the whole of this, he continued to appearance perfectly well, and free from inconvenience. The next day an equal quantity of white arsenic was given him, without any greater effect; so that in the end the refractory bird was obliged to be put to death by mechanical means. The experiments were made by Dr HAYWARD and myself, in presence of other members of the Society. Very truly, your obedient servant, JACOB BIGELOW."

I have now no doubt that in a state of confinement, this species sometimes requires a long series of years before it attains the full adult plumage, by which it is so distinctly characterized. There is now one living in the suburbs of Philadelphia, which was eight years in coming to this state of maturity. Almost every person who saw it, while yet in its brown dress, called it either a new species or a Golden Eagle! Nay some said that it must be "_the pretended Bird of Washington_!" My constant and most worthy friend, Dr RICHARD HARLAN, took me to see it. I felt assured as to the species, and told him that its head and bill would become white, and that its size, which was rather larger than common, was not such as to indicate a different species. I offered a wager of one thousand dollars in support of my assertions, but the Doctor wisely declined meeting me on this ground. Four years afterwards, when this bird was eight years of age, it moulted, and the head and tail assumed a pure white colour. Dr HARLAN, in one of his letters, dated 26th April 1831, says, "I wish I could walk with you this moment to M'ARRAN'S garden, to shew you how _white_ the head of the eagle, which we talked of betting about, has at last become, as well as his tail; but he must have been at least nine or ten years old first." This very eagle happened to have each of his middle claws of a whitish colour, and his owner would fain have persuaded me that it was a new bird, on the assertion, as he said, of a well-known ornithologist residing in Philadelphia, who has since published a description of it under a new and very curious name. The proprietor of this famed bird valued it at one hundred dollars, I at one!

While at the lovely village of Columbia, in South Carolina, Dr ROBERT W. GIBBES, a man of taste and talent, as well as one who loves the science of birds for its own sake, kept one of these Eagles for some time in his aviary, and, being desirous of granting it more liberty, cut across all the primary quills of one of its wings, and turned it loose in his yard. No sooner was the bird at liberty, than it deliberately pulled out the stump of each mutilated quill, in consequence of which the wing was soon furnished anew. The Doctor told me that his first intention was to draw them out himself, but this he found so difficult that he gave it up. Do birds possess a power of contracting the sheaths of their feathers so powerfully as to prevent their being pulled without great force?

Since my earliest acquaintance with birds, I have felt assured of the ignoble spirit of the White-headed Eagle, and the following fact strengthens the impression. WILLIAM W. KUNHARDT, Esq. of Charleston, S. C., kept one of these birds (a full-grown male) for many months. He one day put a game-cock into its cage, to see how the prisoner would conduct himself. The gallant cock at once set to, and beat the eagle in the "handsomest manner," his opponent giving in at each blow, without paying the least regard to the established rules of combat. Other cocks of the common race proved equally formidable to the degraded robber of the Fish-Hawk.

The White-headed Eagle seldom utters its piercing cry without throwing its head backward until it nearly touches the feathers of the back. It then opens its bill, and its tongue is seen to move as it emits its notes, of which five or six are delivered in rapid succession. Although loud and disagreeable when heard at hand, they have a kind of melancholy softness when listened to at a great distance. When these birds are irritated, and on the wing, they often thrust forth their talons, opening and closing them, as if threatening to tear the object of their anger in pieces.

The synonyms and necessary references having been already given in the first volume (page 169), it is unnecessary to repeat them here. WILSON figured and described the young of the White-headed Eagle under the name of the Sea Eagle, _Falco ossifragus_, although not without expressing doubts.

FALCO LEUCOCEPHALUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 26.—_Nuttall_, Manual, part i . p. 72.

AQUILA LEUCOCEPHALA, _Swains. and Richards._ Fauna Boreali-Americana,