Chapter 48 of 58 · 937 words · ~5 min read

part i

. p. 635.

Adult Male. Plate CLXXXII. Fig. 1, 2, 3.

Bill rather short, slender, feeble, compressed, straight; upper mandible with a tumid fleshy covering at the base, the tip rather obtuse, its margins sharp; lower mandible nearly straight in its dorsal outline. Nostrils medial, oblique, linear. Head small, roundish, neck short, body moderately full. Legs short; tarsus short, compressed, covered anteriorly with a few transverse scutella; toes free, slender, scutellate above; hind toe shorter and more slender, the two lateral equal, the middle one not much longer; claws short, compressed, deep, acute.

Plumage soft, blended, without gloss. Wings of moderate length; second quill longest, third nearly as long, first and fourth about equal; secondaries long and rounded; the first, second and third primaries slight, cut out on the outer margin. Tail of moderate length, rounded, of twelve broad, rounded feathers.

Bill pale red, inclining to orange, dusky at the tip. Iris orange-red. Feet flesh-coloured. Forehead, sides of the head, anterior and lateral parts of the neck, breast, and sides, light purplish-red or vinaceous, the central part of the neck-feathers dusky, hind head, and posterior part of the neck pale blue, the feathers edged with dark grey. Back brownish-grey, as are the upper tail-coverts and two middle tail-feathers. Alula brownish-black, as are the ends of the primary-coverts, of which the bases are deep red; primaries deep red, broadly margined externally, and tipped with dusky brown. Secondary quills and their coverts pale grey, tinged with red; the smaller coverts and scapulars of a reddish colour like that of the breast, and shewing oblong black spots glossed with purplish blue and green. Lower wing-coverts and under surface of the wings deep red; lower tail-coverts brownish-grey, tipped with white. Tail-feathers grey at the base, bluish-black towards the end, more or less tipped with grey, the outermost with a touch of white on its outer edge at the tip.

Length 6¾ inches, extent of wings 11; bill along the back 5½/12, along the edge 7/12; tarsus 7½/12.

Adult Female. Plate CLXXXII. Fig. 4.

The female is paler in the tints, the colour above being light brownish-grey, the lower parts much lighter, the throat-feathers broadly margined with dull white. The forehead and wing-coverts are but slightly tinged with red, and the hind neck is less blue than in the male.

Length 6¼ inches.

Young Bird. Plate CLXXXII. Fig. 5.

The young resembles the female.

THE WILD ORANGE.

CITRUS AURANTIUM, _Linn._

You will find all that I know respecting this tree at pages 260 and 360 of the present volume.

AMERICAN GOLDEN-CRESTED WREN.

_REGULUS TRICOLOR_, NUTTALL.

PLATE CLXXXIII. MALE AND FEMALE.

This active little bird breeds in Labrador, where I saw it feeding its young in August, when the species appeared already moving southward; but although it was common there and in Newfoundland, as was the Ruby-crowned Regulus, we did not succeed in our search for its nest. It enters the United States late in September, and continues its journey beyond their limits, as I have met with it on the borders of our most Southern Districts during winter. Individuals remain in all the Southern and Western States the whole of that season, and leave them again about the beginning of March.

They generally associate in groups, composed each of a whole family, and feed in company with the Titmice, Nuthatches, and Brown Creepers, perambulating the tops of trees and bushes, sometimes in the very depth of the forests or the most dismal swamps, while at other times they approach the plantations, and enter the gardens and yards. Their movements are always extremely lively and playful. They follow minute insects on the wing, seize them among the leaves of the pines, or search for the larvæ in the chinks of the branches. Like the Titmice they are seen hanging to the extremities of twigs and bunches of leaves, sometimes fluttering in the air in front of them, and are unceasingly occupied. They have no song at this season, but merely emit now and then a low _screep_.

On the 23d of January last, while in company with my friend JOHN BACHMAN, I saw great numbers of them in the woods near Charleston, searching for food high in the trees as well as low down, and so careless of us, that although we would approach within a few feet of them, they were not in the least disconcerted. Their feeble chirp was constantly repeated. We killed a great number of them in hopes of finding among them some individuals of the species known under the name of _Regulus ignicapillus_, but in this we did not succeed. At times they uttered a strong querulous note, somewhat resembling that of the Black-headed Titmouse. The young had acquired their full plumage, but the females were more abundant than the males. At this season the yellow spot on their head is less conspicuous than towards spring, when they raise their crest feathers while courting.

The young shot in Newfoundland in August, had this part of the head of a uniform tint with the upper parts of the body. While with us they are amazingly fat, but at Newfoundland we found them the reverse. I have represented a pair of them on a plant that grows in Georgia, and which I thought might prove agreeable to your eye.

REGULUS CRISTATUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 91.

GOLDEN-CROWNED GOLD-CREST, REGULUS CRISTATUS, _Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. i. p. 22. pl. 2. fig. 4. Female.

REGULUS REGULOIDES, _Jardine_ in his Edition of Wilson's Amer. Ornith. vol. i. p. 127.

AMERICAN FIERY-CROWNED WREN, REGULUS TRICOLOR, _Nuttall_, Manual,