part i
. p. 399.
Adult Male, Plate CXXXVIII, Fig. 1.
Bill short, straight, conico-subulate, acute; nostrils basal, lateral, oval, exposed; head of moderate size; neck short, body rather slender; feet of moderate length; tarsus slender, compressed, scutellate before, sharp behind; toes free, the lateral equal, the hind one not much stronger; claws arched, slender, much compressed, acute.
Plumage soft and blended, with little gloss; wings rather short, the first and second quills longest; tail of moderate length, rounded, and emarginate.
Bill light-brown on the ridge and tips, flesh-coloured beneath. Iris hazel. Legs pale flesh-coloured. The general colour above is rich olive-green, the concealed parts of the quills and tail dusky-brown; eye margined with a ring of yellowish-white; throat ash-grey, the rest of the under parts dull greenish-yellow, excepting the sides, under the wings, which are olive-green.
Length 5¾ inches, extent of wings 8; bill along the ridge 4/12, along the edge 6½/12; tarsus 10/12.
Adult Female, Plate CXXXVIII, Fig. 2.
The Female resembles the male in the upper parts, but the throat is greenish-yellow, and the rest of the under parts somewhat less richly coloured than those of the male.
GENTIANA SAPONARIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. i. p. 1388. _Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. i. p. 185.—PENTANDRIA DIGYNIA, _Linn._ GENTIANEÆ, _Juss._
Stem round, smooth; leaves oblongo-lanceolate, three nerved; flowers sessile, tufted, terminal and axillar; corolla quinquefid, campanulate, ventricose, with the divisions obtuse, the internal plaits with toothed segments. It grows in meadows and woods, from Canada to Carolina, flowering in August and September.
THE FIELD SPARROW.
_FRINGILLA PUSILLA_, WILS.
PLATE CXXXIX. ADULT.
This diminutive and elegant species of Finch may certainly be ranked among our constant residents, numerous individuals remaining during the winter within the limits of the Union. In Louisiana and the countries along the Mississippi, as far as Kentucky, and in all the Southern States, as far as Maryland, they are to be found in the coldest weather. In South Carolina they are met with along every hedge-row and in every briar-patch, as well as in the old fields slightly covered with tall slender grasses, on the seeds of which they chiefly subsist during the inclement season. Loose flocks, sometimes of forty or fifty, are seen hopping along the sandy roads, picking up particles of gravel. On the least alarm, they all take to wing, and alight on the nearest bushes, but the next moment return to the ground. They leave the south as early as March, move northwards as the season advances, and appear in the States of New York and Pennsylvania, about the middle of April.
The song of the Field Sparrow is remarkable, although not fine. It trills its notes like a young Canary Bird, and now and then emits emphatical, though not very distinct sounds of some length. One accustomed to distinguish the notes of different birds can easily recognise the song of this species; but the description of it, I confess, I am unable to accomplish, so at least as to afford you any tolerable idea of it.
It is a social and peaceable bird. When the breeding season is at hand they disperse, move off in pairs, and throw themselves into old pasture grounds, overgrown with low bushes, on the tops of which the males may be heard practising their vocal powers. They usually breed on the ground, at the foot of a small bush or rank-weed; but I have also found several of their nests on the lower branches of trees, a foot or two from the ground. The nest is simple, formed chiefly of fine dry grasses, in some instances scantily lined with horse-hair or delicate fibrous roots, much resembling hair. The eggs are from four to six, of a light ferruginous tint, produced by the blending of small dots of that colour. So prolific is this species, that I have observed a pair raise three broods in one summer, the amount of individuals produced being fifteen. The young run after their parents, leaving the nest before they can fly, and are left to shift for themselves ere they are fully fledged; but as they find every where abundance of insects, berries, and small seeds, they contrive to get on without help.
These birds are fond of orchards, enter our country towns in autumn, alight on the tallest trees in open woods, and migrate solely by day. Their flight is rapid, even, and occasionally sustained; for, when fairly alarmed, they move at once over fields of considerable extent.
I saw few in Maine, and none in the British provinces, in Labrador or in Newfoundland.
The colour of the bill varies with the seasons, being in winter of a dingy reddish-brown, and in summer assuming a tint approaching to orange. There is no perceptible difference in the size or colour of the sexes. The young acquire their full plumage the first autumn.
Travelling from Great Egg Harbour towards Philadelphia, I found a nest of this species placed at the foot of a bush growing in almost pure sand. Near it were the plants which you see accompanying the figure.
FRINGILLA PUSILLA, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 110.
FIELD SPARROW, FRINGILLA PUSILLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 121. pl. 16. fig. 2.
FIELD OR RUSH SPARROW, FRINGILLA JUNCORUM, _Nuttall_, Manual,
##