part i
. p. 387.
Adult Male. Plate CXL. Fig. 1.
Bill shortish, nearly straight, subulato-conical, rather depressed at the base, compressed towards the end, acute, the edges sharp, with a very slight notch close to the tip. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed by a membrane. Head of ordinary size, neck short, body rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes free, the hind toe of moderate size, the lateral toes nearly equal; claws slender, compressed, arched acute.
Plumage soft blended. Wings rather long, second quill longest, first and third scarcely shorter. Tail rather long, emarginate. Distinct bristles at the base of the bill.
Bill brownish-black. Iris hazel. Feet dusky. The general colour of the upper parts is yellowish-green inclining to olive, the rump lighter; throat, sides and breast, greenish-yellow, the sides of the latter spotted with greenish-brown, belly white. Wings and tail blackish-brown, with greyish-white margins; the secondary coverts and first row of small coverts tipped with white, forming two bars across the wing.
Length 5¼ inches, extent of wings 8½; bill along the back 5½/12, along the sides ¾; tarsus ¾.
Adult Female. Plate CXL. Fig. 2.
On the upper parts the female is greyish-brown, tinged with olive, the lower parts paler than in the male. In other respects, the differences are not remarkable.
Length 5, extent of wings 8.
THE YELLOW PINE.
PINUS VARIABILIS, _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. ii. p. 643. —P. MITIS, _Michaux_, Arbr. Forest. vol. i. p. 52. pl. 3.—MONŒCIA MONADELPHIA, _Linn._ CONIFERÆ, _Juss._
This species is known by various names:—Long-leaved Pine, Yellow Pine, Red Pine, and Pitch Pine. It attains a height of a hundred feet, and has a diameter of four. The leaves are very long, three in a sheath, and fasciculate at the ends of the branches. It is very abundant in the Southern States, where it is employed for various purposes, more especially for the inclosure of cultivated fields, and for ship-building and domestic architecture. Most of the tar of the Southern States is obtained from this tree.
THE LIVE-OAKERS.
The greater part of the forests of East Florida principally consists of what in that country are called "Pine Barrens." In these districts, the woods are rather thin, and the only trees that are seen in them are tall pines of rather indifferent quality, beneath which is a growth of rank grass, here and there mixed with low bushes and sword palmettoes. The soil is of a sandy nature, mostly flat, and consequently either covered with water during the rainy season, or parched in the summer and autumn, although you meet at times with ponds of stagnant water, where the cattle, which are abundant, allay their thirst, and around which resort the various kinds of game found in these wilds.
The traveller, who has pursued his course for many miles over the barrens, is suddenly delighted to see in the distance the appearance of a dark "hummock" of live oaks and other trees, seeming as if they had been planted in the wilderness. As he approaches, the air feels cooler and more salubrious, the song of numerous birds delights his ear, the herbage assumes a more luxuriant appearance, the flowers become larger and brighter, and a grateful fragrance is diffused around. These objects contribute to refresh his mind, as much as the sight of the waters of some clear spring, gliding among the undergrowth, seems already to allay his thirst. Over head festoons of innumerable vines, jessamines, and bignonias, link each tree with those around it, their slender stems being interlaced as if in mutual affection. No sooner, in the shade of these beautiful woods, has the traveller finished his mid-day repast, than he perceives small parties of men lightly accoutred, and each bearing an axe, approaching towards his resting place. They exchange the usual civilities, and immediately commence their labours, for they too have just finished their meal.
I think I see them proceeding to their work. Here two have stationed themselves on the opposite sides of the trunk of a noble and venerable live-oak. Their keen-edged and well-tempered axes seem to make no impression on it, so small are the chips that drop at each blow around the mossy and wide-spreading roots. There, one is ascending the stem of another, of which, in its fall, the arms have stuck among the tangled tops of the neighbouring trees. See how cautiously he proceeds, barefooted, and with a handkerchief round his head. Now he has climbed to the height of about forty feet from the ground; he stops, and squaring himself with the trunk on which he so boldly stands, he wields with sinewy arms his trusty blade, the repeated blows of which, although the tree be as tough as it is large, will soon sever it in two. He has changed sides, and his back is turned to you. The trunk now remains connected by only a thin stripe of wood. He places his feet on the part which is lodged, and shakes it with all his might. Now swings the huge log under his leaps, now it suddenly gives way, and as it strikes upon the ground its echoes are repeated through the hummock, and every wild turkey within hearing utters his gobble of recognition. The wood-cutter, however, remains collected and composed; but the next moment, he throws his axe to the ground, and, assisted by the nearest grape-vine, slides down and reaches the earth in an instant.
Several men approach and examine the prostrate trunk. They cut at both its extremities, and sound the whole of its bark, to enable them to judge if the tree has been attacked by the white rot. If such has unfortunately been the case, there, for a century or more, this huge log will remain until it gradually crumbles; but if not, and if it is free of injury or "wind-shakes," while there is no appearance of the sap having already ascended, and its pores are altogether sound, they proceed to take its measurement. Its shape ascertained, and the timber that is fit for use laid out by the aid of models, which, like fragments of the skeleton of a ship, shew the forms and sizes required, the "hewers" commence their labours. Thus, reader, perhaps every known hummock in the Floridas is annually attacked, and so often does it happen that the white-rot or some other disease has deteriorated the quality of the timber, that the woods may be seen strewn with trunks that have been found worthless, so that every year these valuable oaks are becoming scarcer. The destruction of the young trees of this species caused by the fall of the great trunks is of course immense, and as there are no artificial plantations of these trees in our country, before long a good sized live-oak will be so valuable that its owner will exact an enormous price for it, even while it yet stands in the wood. In my opinion, formed on personal observation, Live-oak Hummocks are _not quite_ so plentiful as they are represented to be, and of this I will give you _one_ illustration.
On the 25th of February 1832, I happened to be far up the St John's River in East Florida, in the company of a person employed by our government in protecting the live-oaks of that section of the country, and who received a good salary for his trouble. While we were proceeding along one of the banks of that most singular stream, my companion pointed out some large hummocks of dark-leaved trees on the opposite side, which he said were entirely formed of live-oaks. I thought differently, and as our controversy on the subject became a little warm, I proposed that our men should row us to the place, where we might examine the leaves and timber, and so decide the point. We soon landed, but after inspecting the woods, not a single tree of the species did we find, although there were thousands of large "swamp-oaks." My companion acknowledged his mistake, and I continued to search for birds.
One dark evening as I was seated on the banks of the same river, considering what arrangements I should make for the night, as it began to rain in torrents, a man who happened to see me, came up and invited me to go to his cabin, which he said was not far off. I accepted his kind offer, and followed him to his humble dwelling. There I found his wife, several children, and a number of men, who, as my host told me, were, like himself, Live-Oakers. Supper was placed on a large table, and on being desired to join the party, I willingly assented, doing my best to diminish the contents of the tin pans and dishes set before the company by the active and agreeable housewife. We then talked of the country, its climate and productions, until a late hour, when we laid ourselves down on bears' skins, and reposed till day-break.
I longed to accompany these hardy wood-cutters to the hummock where they were engaged in preparing live-oak timber for a man of war. Provided with axes and guns, we left the house to the care of the wife and children, and proceeded for several miles through a pine-barren, such as I have attempted to describe. One fine wild Turkey was shot, and when we arrived at the _Shantee_ put up near the hummock, we found another party of wood-cutters waiting our arrival, before eating their breakfast, already prepared by a Negro man, to whom the turkey was consigned to be roasted for part of that day's dinner.
Our repast was an excellent one, and vied with a Kentucky breakfast: beef, fish, potatoes, and other vegetables, were served up, with coffee in tin cups, and plenty of biscuit. Every man seemed hungry and happy, and the conversation assumed the most humorous character. The sun now rose above the trees, and all, excepting the cook, proceeded to the hummock, on which I had been gazing with great delight, as it promised rare sport. My host, I found, was the chief of the party; and although he also had an axe, he made no other use of it than for stripping here and there pieces of bark from certain trees which he considered of doubtful soundness. He was not only well versed in his profession, but generally intelligent, and from him I received the following account, which I noted at the time.
The men who are employed in cutting the live oak, after having discovered a good hummock, build shantees of small logs, to retire to at night, and feed in by day. Their provisions consist of beef, pork, potatoes, biscuit, flour, rice, and fish, together with excellent whisky. They are mostly hale, strong, and active men, from the eastern parts of the Union, and receive excellent wages, according to their different abilities. Their labours are only of a few months' duration. Such hummocks as are found near navigable streams are first chosen, and when it is absolutely necessary, the timber is sometimes hauled five or six miles to the nearest water-course, where, although it sinks, it can, with comparative ease, be shipped to its destination. The best time for cutting the live oak is considered to be from the first of December to the beginning of March, or while the sap is completely down. When the sap is flowing, the tree is "bloom," and more apt to be "shaken." The white-rot, which occurs so frequently in the live-oak, and is perceptible only by the best judges, consists of round spots, about an inch and a half in diameter, on the outside of the bark, through which, at that spot, a hard stick may be driven several inches, and generally follows the heart up or down the trunk of the tree. So deceiving are these spots and trees to persons unacquainted with this defect, that thousands of trees are cut and afterwards abandoned. The great number of trees of this sort strewn in the woods would tend to make a stranger believe that there is much more good oak in the country than there really is; and perhaps, in reality, not more than one-fourth of the quantity usually reported, is to be procured.
The Live-oakers generally revisit their distant homes in the Middle and Eastern Districts, where they spend the summer, returning to the Floridas at the approach of winter. Some, however, who have gone there with their families, remain for years in succession; although they suffer much from the climate, by which their once good constitutions are often greatly impaired. This was the case with the individual above mentioned, from whom I subsequently received much friendly assistance in my pursuits.
THE GOSHAWK.
_FALCO PALUMBARIUS_, LINN.
PLATE CXLI. ADULT MALE AND YOUNG MALE (WITH ADULT STANLEY HAWK).
The Goshawk is of rare occurrence in most parts of the United States, and the districts of North America to which it usually retires to breed are as yet unknown. Some individuals nestle within the Union, others in the British provinces of New Brunswick and Nova Scotia, but the greater part seem to proceed farther north. I saw none, however, in Labrador, but was informed that they are plentiful in the wooded parts of Newfoundland. On returning from the north, they make their appearance in the Middle States about the beginning of September, and after that season range to very great distances. I have found them rather abundant in the lower parts of Kentucky and Indiana, and in severe winters I have seen a few even in Louisiana. In the Great Pine Forest of Pennsylvania, and at the Falls of Niagara, I have observed them breeding. During autumn and winter, they are common in Maine, as well as in Nova Scotia, where I have seen six or seven specimens that were procured by a single person in the course of a season. At Pictou, Professor MACCULLOCH shewed me about a dozen well mounted specimens of both sexes, and of different ages, which he had procured in the neighbourhood. In that country, they prey on hares, the Canada Grous, the Ruffed Grous, and Wild Ducks. In Maine, they are so daring as to come to the very door of the farmer's house, and carry off chickens and ducks with such rapidity as generally to elude all attempts to shoot them. When residing in Kentucky I shot a great number of these birds, particularly, one cold winter, near Henderson, when I killed a dozen or more on the ice in Canoe Creek, where I generally surprised them by approaching the deep banks of that stream with caution, and not unfrequently almost above them, when their escape was rendered rather difficult. They there caught mallards with ease, and after killing them turned them belly upwards, and ate only the flesh of the breast, pulling the feathers with great neatness, and throwing them round the bird, as if it had been plucked by the hand of man.
The flight of the Goshawk is extremely rapid and protracted. He sweeps along the margins of the fields, through the woods, and by the edges of ponds and rivers, with such speed as to enable him to seize his prey by merely deviating a few yards from his course, assisting himself on such occasions by his long tail, which, like a rudder, he throws to the right or left, upwards or downwards, to check his progress, or enable him suddenly to alter his course. At times he passes like a meteor through the underwood, where he secures squirrels and hares with ease. Should a flock of Wild Pigeons pass him when on these predatory excursions, he immediately gives chase, soon overtakes them, and forcing his way into the very centre of the flock, scatters them in confusion, when you may see him emerging with a bird in his talons, and diving towards the depth of the forest to feed upon his victim. When travelling, he flies high, with a constant beat of the wings, seldom moving in large circles like other hawks, and when he does this, it is only a few times in a hurried manner, after which he continues his journey.
Along the Atlantic coast, this species follows the numerous flocks of ducks that are found there during autumn and winter, and greatly aids in the destruction of Mallards, Teals, Black Ducks, and other species, in company with the Peregrine Falcon. It is a restless bird, apparently more vigilant and industrious than many other Hawks, and seldom alights unless to devour its prey; nor can I recollect ever having seen one alighted for many minutes at a time, without having a bird in its talons. When thus engaged with its prey, it stands nearly upright, and in general, when perched, it keeps itself more erect than most species of Hawk. It is extremely expert at catching Snipes on the wing, and so well do these birds know their insecurity, that, on his approach, they prefer squatting.
When the Passenger Pigeons are abundant in the western country, the Goshawk follows their close masses, and subsists upon them. A single hawk suffices to spread the greatest terror among their ranks, and the moment he sweeps towards a flock, the whole immediately dive into the deepest woods, where, notwithstanding their great speed, the marauder succeeds in clutching the fattest. While travelling along the Ohio, I observed several Hawks of this species in the train of millions of these Pigeons. Towards the evening of the same day, I saw one abandoning its course, to give chase to a large flock of Crow Blackbirds (_Quiscalus versicolor_), then crossing the river. The Hawk approached them with the swiftness of an arrow, when the Blackbirds rushed together so closely that the flock looked like a dusky ball passing through the air. On reaching the mass, he, with the greatest ease, seized first one, then another, and another, giving each a squeeze with his talons, and suffering it to drop upon the water. In this manner, he had procured four or five before the poor birds reached the woods, into which they instantly plunged, when he gave up the chase, swept over the water in graceful curves, and picked up the fruits of his industry, carrying each bird singly to the shore. Reader, is this instinct or reason?
The nest of the Goshawk is placed on the branches of a tree, near the trunk or main stem. It is of great size, and resembles that of our Crow, or some species of Owl, being constructed of withered twigs and coarse grass, with a lining of fibrous stripes of plants resembling hemp. It is, however, much flatter than that of the Crow. In one I found, in the month of April, three eggs, ready to be hatched; they were of a dull bluish-white, sparingly spotted with light reddish-brown. In another, which I found placed on a pine-tree, growing on the eastern rocky bank of the Niagara River, a few miles below the Great Cataract, the lining was formed of withered herbaceous plants, with a few feathers, and the eggs were four in number, of a white colour, tinged with greenish-blue, large, much rounded, and somewhat granulated. In another nest were four young birds, covered with buff-coloured down, their legs and feet of a pale yellowish flesh-colour, the bill light-blue, and the eyes pale-grey. They differed greatly in size, one being quite small compared with the rest. I am of opinion that few breed to the south of the State of Maine.
The variations of plumage exhibited by the Goshawk are numerous. I have seen some with horizontal bars, of a large size on the breast, and blotches of white on the back and shoulders, while others had the first of these parts covered with delicate transverse lines, the shaft of each feather being deep brown or black, and were of a plain cinereous tint above. The young, which at first have but few scattered dashes of brown beneath, are at times thickly mottled with that, and each feather of the back and wings is broadly edged with dull white.
My opinion respecting the identity of the American Goshawk and that of Europe, is still precisely the same as it was four years ago, when I wrote a paper on the subject, which was published in the Edinburgh Journal of Natural and Geographical Science. I regret differing on this point from such accomplished ornithologists as my excellent friend Prince CHARLES BONAPARTE and M. TEMMINCK; but, after due consideration, I cannot help thinking these birds the same.
The figure of the adult was drawn at Henderson, in Kentucky, many years ago. That of the young bird was taken from a specimen shot in the Great Pine Forest in Pennsylvania.
FALCO PALUMBARIUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 130.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 29.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 28.
ACCIPITER (ASTUR) PALUMBARIUS, _Swains. and Richards._ Fauna Bor.-Americ. part ii . p. 39.
ASH-COLOURED OR BLACK-CAPPED HAWK, FALCO ATRICAPILLUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. vi. p. 80. pl. 5. Fig. 3.—AMERICAN GOSHAWK, _Nuttall_, Manual,