part i
. p. 420.
Adult Male. Plate CLXXXIII. Fig. 1.
Bill short, straight, subulate, very slender, depressed at the base, compressed towards the end. Upper mandible with the dorsal outline nearly straight, the sides convex, the edges inflected towards the end, the tip slightly declinate, with an obscure notch on each side; lower mandible straight, acute. Nostrils basal, elliptical, half-closed above by a membrane, covered over by a single adpressed feather with disunited barbs. Head rather large, neck short, body small. Legs rather long; tarsus slender, much compressed, covered anteriorly with a long undivided plate above, and a few scutella beneath; toes slender, the lateral ones nearly equal and free, the hind toe proportionally large; claws arched, compressed, acute.
Plumage very loose and tufty. Bristles at the base of the bill. Wings of ordinary length; the first primary extremely short and narrow, the third, fourth, and fifth almost equal, but the fourth longest. Tail of ordinary length, slender, emarginate, of twelve narrow, acuminate feathers, the outer curved outwards towards the end.
Bill black. Iris brown. Feet brownish-yellow, the under part of the toes yellow. The general colour of the upper parts is ash-grey on the neck and sides of the head, tinged with olive on the back, and changing to yellowish-olive on the rump. There is a band of greyish-white across the lower part of the forehead, which at the eye separates into two bands, one extending over, the other under the eye; above this is a broadish band of black, also margining the head on either side, the inner webs and tips of these black feathers being of a bright pure yellow, of which colour are some of the feathers in the angle formed anteriorly by the dark band; the crown of the head in the included spaces covered with shorter flame-coloured silky feathers; an obscure line of dusky feathers from the angle of the mouth, to beneath the eye, which is margined anteriorly and posteriorly with the same colour; the throat and lower parts are greyish-white, tinged anteriorly with yellowish-brown. Quills and coverts dusky, the quills margined with greenish-yellow, the secondary coverts broadly tipped with the same, as is the first row of smaller coverts; the base of all the quills, excepting the four outer, white; from the seventh primary to the innermost secondary but two, a broad bar of blackish-brown. Tail of the same colour as the quills.
Length 4 inches, extent of wings 7; bill along the back 3/12, along the edge 5½/12; tarsus 8/12.
Adult Female. Plate CLXXXIII. Fig. 2.
The female is somewhat smaller than the male, from which it differs in external appearance, chiefly in having pure yellow substituted for the flame-colour of the crown, and in having less grey on the hind neck.
If we compare the American Golden-crested Wren with the European, we find that they agree in general appearance, in the proportional length of the quills, and in the form of the tail, as well as that of the bill and legs. Their differences are the following.
_Regulus tricolor_ is longer by half an inch than _R. cristatus_, its bill is stronger and 1/12 of an inch shorter, its claws are also stronger and shorter, and the flame-coloured patch on the head is more extended and brighter. The European species has never so much grey on the neck and back, and its lower parts are always more tinged with brownish-yellow. The other differences are not very obvious, but the difference in the size of the bill, were there no other characters, would be enough, in a family of birds so closely resembling each other as the Reguli, to point out the American as distinct from the European species.
THALIA DEALBATA, _Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. ii. p. 584. GYNANDRIA MONANDRIA, _Linn._—ORCHIDEÆ, _Juss._
This beautiful plant is a native of Georgia and South Carolina, where, according to PURSH, it was discovered by J. MILLINGTON, Esq. of the latter State. It is perennial, flowers in August and September, attains a height of four feet, and grows in swampy places. The leaves are large, ovate, with parallel oblique ribs, and a revolute apex; the flowers are pale purple, in pairs, in a large panicle. I am indebted to Mr NOISETTE for the specimen which I have represented.
THE MANGO HUMMING BIRD.
_TROCHILUS MANGO_, LINN.
PLATE CLXXXIV. MALE AND FEMALE.
I am indebted to my learned friend the Reverend JOHN BACHMAN for this species of Humming Bird, of which he received a specimen from our mutual friend Dr STROBEL, and afterwards presented it to me.
"Hitherto," says he, "it has been supposed that only one species of Humming Bird (the _Trochilus Colubris_) ever visits the United States. Although this is a genus consisting of upwards of a hundred species, all of which are peculiar to the Continent of America and the adjoining islands, yet with few exceptions they are confined to the tropics. In those warm climates, where the Bignonias and other tubular flowers that bloom throughout the year, and innumerable insects that sport in the sun-shine, afford an abundance of food, these lively birds are the greatest ornaments of the gardens and forests. Such in most cases is the brilliancy of their plumage, that I am unable to find apt objects of comparison unless I resort to the most brilliant gems and the richest metals. So rapid is their flight that they seem to outstrip the wind. Almost always on the wing, we scarcely see them in any other position. Living on the honeyed sweets of the most beautiful flowers, and the minute insects concealed in their corollas, they come to us as etherial beings, and it is not surprising that they should have excited the wonder and admiration of mankind.
"It affords me great pleasure to introduce to the lovers of Natural History a second species of Humming Bird as an inhabitant of the United States. The specimen which is now in my possession, was obtained by Dr STROBEL at Key West in East Florida. He informed me that he had succeeded in capturing it from a bush where he had found it seated, apparently wearied after its long flight across the Gulf of Mexico, probably from some of the West India Islands, or the coast of South America. Whether this species is numerous in any part of Florida, I have had no means of ascertaining. The interior of that territory, as its name indicates, is the land of flowers, and consequently well suited to the peculiar habits of this genus; and as it has seldom been visited by ornithologists, it is possible that not only this, but several other species of Humming Birds, may yet be discovered as inhabitants of our southern country.
"I have not seen the splendid engravings of this genus by Messrs VIEILLOT and AUDEBERT, in which the _Trochilus Mango_ is said to be figured; but from the description contained in LATHAM'S Synopsis and SHAW'S Zoology, I have no hesitation in pronouncing it an individual of this species."
The female figures introduced in the plate were taken from a specimen procured at Charleston; but whether it had been found in the United States or not, could not be ascertained.
TROCHILUS MANGO, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 191.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 307.
MANGO HUMMING BIRD, _Lath._ Synops. vol. ii. p. 758.
Adult Male. Plate CLXXXIV. Fig. 1, 2, 3.
Bill long, subulate, depressed at the base, slightly arched, flexible; upper mandible with the back broad and convex, the sides sloping, the edges soft; lower mandible with the angle extremely acute, forming a groove for one-half of its length, the remaining part narrower on the back, the sides erect; both mandibles deeply channelled internally, nostrils basal, lateral, linear. Head small, neck short, body short, moderately robust. Feet very short and feeble; tarsus very short, roundish; toes very small, the three anterior united at the base, scutellate above, compressed, differing little in length; claws small, arched, compressed, acute.
Plumage soft and blended. Wings long, extremely narrow, falciform, the first quill longest, the other primaries gradually diminishing in length; the secondaries extremely short, narrow, and rounded. Tail ample, rather long, of ten broad rounded feathers, the outer incurvate.
Bill black. Iris brown. Feet dusky. Head, hind-neck and back splendent with bronze, golden, and green reflections; wings dusky, viewed in certain lights deep purplish-brown. Middle tail-feathers black, glossed with green and blue, the rest deep crimson-purple, tipped and partially margined with steel-blue. Fore part of the neck, and middle of the breast, velvet-black, margined on each side with emerald-green, the sides yellowish-green.
Length 4¾ inches, extent of wings 8; bill 1; tarsus 2½/12.
Adult Female. Plate CLXXXIV. Fig. 4, 5.
The bill, feet and sides, as in the Male, as are the upper parts, only the tail-feathers are more broadly and extensively margined with the dark colour, and tipped with white. The fore-neck and centre of the breast are white, with a central longitudinal band of black, and an emerald-green margin along the sides of the neck, passing beneath the wing, the lower tail-coverts green, slightly tipped with brownish-white.
Length 4½ inches.
LARGE-FLOWERED BIGNONIA.
BIGNONIA GRANDIFLORA, _Willd._—DIDYNAMIA ANGIOSPERMIA, _Linn._ BIGNONIACEÆ, _Juss._
Leaves pinnate, leaflets ovate, acuminate, inciso-serrate; flowers in a terminal panicle, large, the tube of the corolla twice as long as the calyx. For the beautiful drawing from which this plant has been engraved, I am indebted to Miss M. MARTIN.
BACHMAN'S WARBLER.
_SYLVIA BACHMANII._
PLATE CLXXXV. MALE AND FEMALE.
My friend BACHMAN has the merit of having discovered this pretty little species of Warbler, and to him I have the pleasure of acknowledging my obligations for the pair which you will find represented in the plate, accompanied with a figure of one of the most beautiful of our southern flowers, originally drawn by my friend's sister, Miss MARTIN. I myself have never had the good fortune to meet with any individuals of this interesting Sylvia, respecting which little is as yet known, its discoverer having only procured a few specimens of both sexes, without being able to find a nest. The first obtained was found by him a few miles from Charleston, in South Carolina, in July 1833, while I was rambling over the crags of Labrador. According to my amiable friend, it was "a lively active bird, gliding among the branches of thick bushes, occasionally mounting on the wing and seizing insects in the air in the manner of a Flycatcher. It was an old female that had to all appearance just reared a brood of young." Shortly after, several were seen in the same neighbourhood; so that we may yet expect an account of its manners, migration, and breeding, which may find a place in a subsequent volume of my work.
BACHMAN'S WARBLER, SYLVIA BACHMANII.
Adult Male. Plate CLXXXV. Fig. 1.
Bill rather long, slightly bent towards the tip, subulato-conical, extremely acute, the edges sharp and inflected. Nostrils basal, lateral, elliptical, half-closed above by an arched membrane. The general form slender. Feet of ordinary length; tarsus slender, compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes free, the hind toe strong, the two lateral nearly equal, the middle one much longer; claws slender, arched, compressed, acute.
Plumage soft and blended, slightly glossed. Wings of moderate length, the first four quills nearly equal, the second longest; the second, third, and fourth slightly cut out on the outer edge towards the end; the secondaries long and rounded. Tail of ordinary length, slightly emarginate.
Bill dusky brown above, light blue beneath. Iris dark brown. Feet umber. The general colour of the upper parts is brownish-olive, the rump yellowish-green, the feathers of the crown brownish-black in the centre; the forehead, a line over the eye, the cheeks, the chin, the sides of the neck, the flexure of the wing, lower wing-coverts, and breast, yellow; the sides greenish-grey, the lower tail-coverts white. On the fore part of the neck is a large patch of black, enlarging beneath. Quills and tail wood-brown, narrowly margined with whitish; a large white spot on the inner web of each of the tail-feathers excepting the two middle ones.
Length 4-1/12 inches, extent of wings 6¼; bill along the ridge 5½/12, along the edge 7½/12; tarsus 8½/12.
Adult Female. Plate CLXXXV. Fig. 2.
The female is considerably smaller than the male, and differs only in having the tints fainter, the forehead yellowish-green, and the fore neck dusky.
Length 3-10/12.
GORDONIA PUBESCENS, _Willd._ Sp. Pl. vol. iii. p. 841. _Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. ii. p. 451.—MONADELPHIA POLYANDRIA, _Linn._ MALVACEÆ, _Juss._
This beautiful tree, which grows in Georgia, seldom attains a height of more than fifteen feet. Its leaves are obovato-lanceolate, deep green, downy beneath, and its large white flowers, with their numerous yellow anthers, have a very beautiful appearance.
THE BAY OF FUNDY.
It was in the month of May that I sailed in the United States' Revenue Cutter the Swiftsure, engaged in a cruize in the Bay of Fundy. Our sails were quickly unfurled, and spread out to the breeze. The vessel seemed to fly over the surface of the liquid element, as the sun rose in full splendour, while the clouds that floated here and there formed, with their glowing hues, a rich contrast with the pure azure of the heavens above us. We approached apace the island of Grand Manan, of which the stupendous cliffs gradually emerged from the deep with the majestic boldness of her noblest native chief. Soon our bark passed beneath its craggy head, covered with trees, which, on account of the height, seemed scarcely larger than shrubs. The prudent Raven spread her pinions, launched from the cliff, and flew away before us; the Golden Eagle soaring aloft, moved majestically along in wide circles; the Guillemots sat on their eggs upon the shelvy precipices, or plunging into the water, dived, and rose again at a great distance; the Broad-breasted Eider Duck covered her eggs among the grassy tufts; on a naked rock the seal lazily basked, its sleek sides glistening in the sunshine; while shoals of porpoises were swiftly gliding through the waters around us, shewing by their gambols that, although doomed to the deep, their life was not devoid of pleasure. Far away stood the bold shores of Nova Scotia, gradually fading in the distance, of which the grey tints beautifully relieved the wing-like sails of many a fishing bark.
Cape after cape, forming eddies and counter currents far too terrific to be described by a landsman, we passed in succession, until we reached a deep cove, near the shores of White Head Island, which is divided from Grand Manan by a narrow strait, where we anchored secure from every blast that could blow. In a short time we found ourselves under the roof of Captain FRANKLAND, the sole owner of the isle, of which the surface contains about fifteen hundred acres. He received us all with politeness, and gave us permission to seek out its treasures, which we immediately set about doing, for I was anxious to study the habits of certain Gulls that breed there in great numbers. As Captain COOLEDGE, our worthy commander, had assured me, we found them on their nests on almost every _tree_ of a wood that covered several acres. What a treat, reader, was it to find birds of this kind lodged on fir trees, and sitting comfortably on their eggs! Their loud cackling notes led us to their place of resort, and ere long we had satisfactorily observed their habits, and collected as many of themselves and their eggs as we considered sufficient. In our walks we noticed a rat, the only quadruped found in the island, and observed abundance of gooseberries, currants, rasps, strawberries, and huckleberries. Seating ourselves on the summit of the rocks, in view of the vast Atlantic, we spread out our stores, and refreshed ourselves with our simple fare.
Now we followed the objects of our pursuit through the tangled woods, now carefully picked our steps over the spongy grounds. The air was filled with the melodious concerts of birds, and all nature seemed to smile in quiet enjoyment. We wandered about until the setting sun warned us to depart, when, returning to the house of the proprietor, we sat down to an excellent repast, and amused ourselves with relating anecdotes and forming arrangements for the morrow. Our Captain complimented us on our success, when we reached the Swiftsure, and in due time we betook ourselves to our hammocks.
The next morning, a strange sail appearing in the distance, preparations were instantly made to pay her commander a visit. The signal-staff of White Head Island displayed the British flag, while Captain FRANKLAND and his men stood on the shore, and as we gave our sails to the wind, three hearty cheers filled the air, and were instantly responded to by us. The vessel was soon approached, but all was found right with her, and squaring our yards, onward we sped, cheerily bounding over the gay billows, until our Captain sent us ashore at Eastport.
At another time my party was received on board the Revenue Cutter's tender the "Fancy,"—a charming name for so beautiful a craft. We set sail towards evening. The cackling of the "old wives" that covered the bay filled me with delight, and thousands of Gulls and Cormorants seemed as if anxious to pilot us into Head Harbour Bay, where we anchored for the night. Leaping on the rugged shore, we made our way to the lighthouse, where we found Mr SNELLING, a good and honest Englishman from Devonshire. His family consisted of three wild looking lasses, beautiful, like the most finished productions of nature. In his lighthouse, snugly ensconced, he spent his days in peaceful forgetfulness of the world, subsisting principally on the fish of the bay.
When day broke, how delightful was it to see fair Nature open her graceful eyelids, and present herself arrayed in all that was richest and purest before her Creator. Ah, reader, how indelibly are such moments engraved on my soul! with what ardour have I at such times gazed around me, full of the desire of being enabled to comprehend all that I saw! How often have I longed to converse with the feathered inhabitants of the forest, all of which seemed then intent on offering up their thanks to the object of my own admiration! But the wish could not be gratified, although I now feel satisfied that I have enjoyed as much of the wonders and beauties of nature as it was proper for me to enjoy. The delightful trills of the Winter Wren rolled through the underwood, the red squirrel smacked time with his chops, the loud notes of the Robin sounded clearly from the tops of the trees, the rosy Grosbeak nipped the tender blossoms of the maples, and high over head the Loons passed in pairs, rapidly wending their way toward far distant shores. Would that I could have followed in their wake!
The hour of our departure had come; and, as we sailed up the bay, our pilot, who had been fishing for cod, was taken on board. A few of his fish were roasted on a plank before the embers, and formed the principal part of our breakfast. The breeze was light, and it was not until after noon that we arrived at Point Lepreaux Harbour, where every one, making choice of his course, went in search of curiosities and provender.
Now, reader, the little harbour in which, if you wish it, we shall suppose we still are, is renowned for a circumstance which I feel much inclined to endeavour to explain to you. Several species of Ducks, that in myriads cover the waters of the Bay of Fundy, are at times destroyed in this particular spot in a very singular manner. When July has come, all the water-birds that are no longer capable of reproducing, remain like so many forlorn bachelors and old maids, to renew their plumage along the shores. At the period when these poor birds are unfit for flight, troops of Indians make their appearance in light bark-canoes, paddled by their squaws and papooses. They form their flotilla into an extended curve, and drive before them the birds, not in silence, but with simultaneous horrific yells, at the same time beating the surface of the water with long poles and paddles. Terrified by the noise, the birds swim a long way before them, endeavouring to escape with all their might. The tide is high, every cove is filled; and into the one where we now are, thousands of Ducks are seen entering. The Indians have ceased to shout, and the canoes advance side by side. Time passes on, the tide swiftly recedes as it rose, and there are the birds left on the beach. See with what pleasure each wild inhabitant of the forest seizes his stick, the squaws and younglings following with similar weapons! Look at them rushing on their prey, falling on the disabled birds, and smashing them with their cudgels, until all are destroyed! In this manner upwards of five hundred wild fowls have often been procured in a few hours.
Three pleasant days were spent about Point Lepreaux, when the Fancy spread her wings to the breeze. In one harbour we fished for shells, with a capital dredge, and in another searched along the shore for eggs. The Passamaquody chief is seen gliding swiftly over the deep in his fragile bark. He has observed a porpoise breathing. Watch him, for now he is close upon the unsuspecting dolphin. He rises erect, aims his musket; smoke rises curling from the pan, and rushes from the iron tube, when soon after the report comes on the ear;—meantime the porpoise has suddenly turned back downwards;—it is dead. The body weighs a hundred pounds or more, but this to the tough-fibred son of the woods is nothing; he reaches it with his muscular arms, and at a single jerk, while with his legs he dexterously steadies the canoe, he throws it lengthwise at his feet. Amidst the highest waves of the Bay of Fundy, these feats are performed by the Indians during the whole of the season when the porpoises resort thither.
You have often no doubt heard of the extraordinary tides of this bay; so had I, but, like others, I was loth to believe that the reports were strictly true. So I went to the pretty town of Windsor, in Nova Scotia, to judge for myself. But let us leave the Fancy for a while, and fancy ourselves at Windsor. Late one day in August, my companions and I were seated on the grassy and elevated bank of the river, about eighty feet or so above its bed, which was almost dry, and extended for nine miles below like a sandy wilderness. Many vessels lay on the high banks, taking in their lading of gypsum. We thought the appearance very singular, but we were too late to watch the tide that evening. Next morning we resumed our station, and soon perceived the water flowing towards us, and rising with a rapidity of which we had previously seen no example. We planted along the steep declivity of the bank a number of sticks, each three feet long, the base of one being placed on a level with the top of that below it, and when about half flow the tide reached their tops, one after another, rising three feet in ten minutes, or eighteen in the hour; and, at high water, the surface was sixty-five feet above the bed of the river! On looking for the vessels which we had seen the preceding evening, we were told that most of them had gone with the night tide.
But now we are again on board the Fancy; Mr CLAREDGE stands near the pilot, who sits next to the man at the helm. On we move swiftly, for the breeze has freshened; many islands we pass in succession; the wind increases to a gale; with reefed sails we dash along, and now rapidly pass a heavily laden sloop gallantly running across our course with undiminished sail; when suddenly we see her upset. Staves and spars are floating around, and presently we observe three men scrambling up her sides, and seating themselves on the keel, where they make signals of distress to us. By this time we have run to a great distance; but CLAREDGE, cool and prudent, as every seaman ought to be, has already issued his orders to the helmsman and crew, and now near the wind we gradually approach the sufferers. A line is thrown to them, and next moment we are alongside the vessel. A fisher's boat, too, has noticed the disaster; and, with long strokes of her oars, advances, now rising on the curling wave, and now sinking out of sight. By our mutual efforts the men are brought on board, and the sloop is slowly towed into a safe harbour. In an hour after my party was safely landed at Eastport, where, on looking over the waters, and observing the dense masses of vapour that veiled the shores, we congratulated ourselves at having escaped from the Bay of Fundy.
THE PINNATED GROUS.
_TETRAO CUPIDO_, LINN.
PLATE CLXXXVI. MALE AND FEMALE.
It has been my good fortune to study the habits of this species of Grous, at a period when, in the district in which I resided, few other birds of any kind were more abundant. I allude to the lower parts of the States of Kentucky, Indiana, Illinois, and Missouri. Twenty-five years and more have elapsed since many of the notes to which I now recur were written, and at that period I little imagined that the observations which I recorded should ever be read by any other individuals than those composing my own family, all of whom participated in my admiration of the works of Nature.
The Barrens of Kentucky are by no means so sterile as they have sometimes been represented. Their local appellation, however, had so much deceived me, before I travelled over them, that I expected to find nothing but an undulated extent of rocky ground, destitute of vegetation, and perforated by numberless caverns. My ideas were soon corrected. I saw the Barrens for the first time in the early days of June, and as I entered them from the skirts of an immense forest, I was surprised at the beauty of the prospect before me. Flowers without number, and vying with each other in their beautiful tints, sprung up amidst the luxuriant grass; the fields, the orchards, and the gardens of the settlers, presented an appearance of plenty, scarcely any where exceeded; the wild fruit-trees, having their branches interlaced with grape-vines, promised a rich harvest; and at every step I trode on ripe and fragrant strawberries. When I looked around, an oak knob rose here and there before me, a charming grove embellished a valley, gently sloping hills stretched out into the distance, while at hand the dark entrance of some cavern attracted my notice, or a bubbling spring gushing forth at my feet seemed to invite me to rest and refresh myself with its cooling waters. The timid deer snuffed the air, as it gracefully bounded off, the Wild Turkey led her young ones in silence among the tall herbage, and the bees bounded from flower to blossom. If I struck the stiff foliage of a black-jack oak, or rustled among the sumachs and brambles, perchance there fluttered before me in dismay the frightened Grous and her cowering brood. The weather was extremely beautiful, and I thought that the Barrens must have been the parts from which Kentucky derived her name of the "Garden of the West!"
There it was, that, year after year, and each successive season, I studied the habits of the Pinnated Grous. It was there that, before sunrise, or at the close of day, I heard its curious boomings, witnessed its obstinate battles, watched it during the progress of its courtships, noted its nest and eggs, and followed its young until, fully grown, they betook themselves to their winter quarters.
When I first removed to Kentucky, the Pinnated Grous were so abundant, that they were held in no higher estimation as food than the most common flesh, and no "hunter of Kentucky" deigned to shoot them. They were, in fact, looked upon with more abhorrence than the Crows are at present in Massachusetts and Maine, on account of the mischief they committed among the fruit trees of the orchards during winter, when they fed on their buds, or while in the spring months they picked up the grain in the fields. The farmer's children or those of his Negroes were employed to drive them away with rattles from morning to night, and also caught them in pens and traps of various kinds. In those days, during the winter, the Grous would enter the farm-yard and feed with the poultry, alight on the houses, or walk in the very streets of the villages. I recollect having caught several in a stable at Henderson, where they had followed some Wild Turkeys. In the course of the same winter, a friend of mine, who was fond of practising rifle-shooting, killed upwards of forty in one morning, but picked none of them up, so satiated with Grous was he, as well as every member of his family. My own servants preferred the fattest flitch of bacon to their flesh, and not unfrequently laid them aside as unfit for cooking.
Such an account may appear strange to you, reader; but what will you think when I tell you, that, in that same country, where, twenty-five years ago they could not have been sold at more than one cent. a-piece, scarcely one is now to be found? The Grous have abandoned the State of Kentucky, and removed (like the Indians) every season farther to the westward, to escape from the murderous white man. In the Eastern States, where some of these birds still exist, game-laws have been made for their protection during a certain part of the year, when, after all, few escape to breed the next season. To the westward you must go as far at least as the State of Illinois, before you meet with this species of Grous, and there too, as formerly in Kentucky, they are decreasing at a rapid rate. The sportsman of the Eastern States now makes much ado to procure them, and will travel with friends and dogs, and all the paraphernalia of hunting, an hundred miles or more, to shoot at most a dozen braces in a fortnight; and when he returns successful to the city, the important results are communicated by letter to all concerned. So rare have they become in the markets of Philadelphia, New York, and Boston, that they sell at from five to ten dollars the pair. An excellent friend of mine, resident in the city of New York, told me that he refused 100 dollars for ten brace, which he had shot on the Pocano mountains of Pennsylvania.
On the eastern declivities of our Atlantic coast, the districts in which the Pinnated Grous are still to be met with, are some portions of the State of New Jersey, the "brushy" plains of Long Island, Martha's Vineyard, the Elizabeth Islands, Mount Desert Island in the State of Maine, and a certain tract of Barreny country in the latter State, lying not far from the famed Mar's Hill, where, however, they have been confounded with the Willow Grous. In the three first places mentioned, notwithstanding the preventive laws now in force, they are killed without mercy by persons such as in England are called poachers, even while the female bird is in the act of sitting on her eggs. Excepting in the above named places, not a bird of the species is at present to be found, until you reach the lower parts of Kentucky, where, as I have told you before, a few still exist. In the State of Illinois, all the vast plains of the Missouri, those bordering the Arkansas River, and on the prairies of Opellousas, the Pinnated Grous is still very abundant, and very easily procured.
As soon as the snows have melted away, and the first blades of grass issue from the earth, announcing the approach of spring, the Grous, which had congregated during the winter in great flocks, separate into
## parties of from twenty to fifty or more. Their love season commences,
and a spot is pitched upon to which they daily resort until incubation is established. Inspired by love, the male birds, before the first glimpse of day lightens the horizon, fly swiftly and singly from their grassy beds, to meet, to challenge, and to fight the various rivals led by the same impulse to the arena. The male is at this season attired in his full dress, and enacts his part in a manner not surpassed in pomposity by any other bird. Imagine them assembled, to the number of twenty, by day-break, see them all strutting in the presence of each other, mark their consequential gestures, their looks of disdain, and their angry pride, as they pass each other. Their tails are spread out and inclined forwards, to meet the expanded feathers of their neck, which now, like stiffened frills, lie supported by the globular orange-coloured receptacles of air, from which their singular booming sounds proceed. Their wings, like those of the Turkey Cock, are stiffened and declined so as to rub and rustle on the ground, as the bird passes rapidly along. Their bodies are depressed towards the ground, the fire of their eyes evinces the pugnacious workings of the mind, their notes fill the air around, and at the very first answer from some coy female, the heated blood of the feathered warriors swells every vein, and presently the battle rages. Like Game Cocks they strike, and rise in the air to meet their assailants with greater advantage. Now many close in the encounter; feathers are seen whirling in the agitated air, or falling around them tinged with blood. The weaker begin to give way, and one after another seeks refuge in the neighbouring bushes. The remaining few, greatly exhausted, maintain their ground, and withdraw slowly and proudly, as if each claimed the honours of victory. The vanquished and the victors then search for the females, who believing each to have returned from the field in triumph, receive them with joy.
It not unfrequently happens that a male already mated is suddenly attacked by some disappointed rival, who unexpectedly pounces upon him after a flight of considerable length, having been attracted by the cacklings of the happy couple. The female invariably squats next to and almost under the breast of her lord, while he, always ready for action, throws himself on his daring antagonist, and chases him away never to return. Such is the moment which I have attempted to represent in the plate which you will find in the second volume of my "Illustrations."
In such places in the Western country as I have described, the "Prairie Hen" is heard "booming" or "tooting" not only before break of day, but frequently at all hours from morning until sunset; but in districts where these birds have become wild in consequence of the continual interference of man, they are seldom heard after sunrise, sometimes their meetings are noiseless, their battles are much less protracted or of less frequent occurrence, and their beats or scratching grounds are more concealed. Many of the young males have battles even in autumn, when the females generally join, not to fight, but to conciliate them, in the manner of the Wild Turkeys.
The Pinnated Grous forms its nest, according to the latitude of the place, between the beginning of April and the 25th of May. In Kentucky I have found it finished and containing a few eggs at the period first mentioned, but I think, taking the differences of seasons into consideration, the average period may be about the first of May. The nest although carelessly formed of dry leaves and grasses, interwoven in a tolerably neat manner, is always carefully placed amidst the tall grass of some large tuft, in the open ground of the Prairies, or at the foot of a small bush in the barren lands. The eggs are from eight to twelve, seldom more, and are larger than those of the _Tetrao umbellus_, although nearly of the same colour. The female sits upon them eighteen or nineteen days, and the moment the young have fairly disengaged themselves, leads them away from the nest, when the male ceases to be seen with her. As soon as autumn is fairly in, the different families associate together and at the approach of winter I have seen packs composed of many hundred individuals.
When surprised, the young squat in the grass or weeds, so that it is almost impossible to find any of them. Once, while crossing a part of the barrens on my way homewards, my horse almost placed his foot on a covey that was in the path. I observed them, and instantly leaped to the ground; but notwithstanding all my endeavours, the cunning mother saved them by a single cluck. The little fellows rose on the wing for only a few yards, spread themselves all round, and kept so close and quiet, that, although I spent much time in search for them, I could not discover one. I was much amused, however, by the arts the mother employed to induce me to leave the spot where they lay concealed, when perhaps I was actually treading on some of them.
This species never raises more than one brood in the season, unless the eggs have been destroyed, in which case the female immediately calls for her mate, and produces a second set of eggs, generally much smaller in number than the first. About the 1st of August, the young are as large as our little American Partridge, and are then most excellent eating. They do not acquire much strength of wing until the middle of October, and after that period they become daily more difficult to be approached. Their enemies are at this season very numerous, but the principal are the Polecat, the Racoon, the Weasel, the Wild Cat, and various Hawks.
The Pinnated Grous is easily tamed, and easily kept. It also breeds in confinement, and I have often felt surprised that it has not been fairly domesticated. While at Henderson, I purchased sixty alive, that were expressly caught for me within twelve miles of that village; and brought in a bag laid across the back of a horse. I cut the tips of their wings, and turned them loose in a garden and orchard about four acres in extent. Within a week they became tame enough to allow me to approach them without their being frightened. I supplied them with abundance of corn, and they fed besides on vegetables of various kinds. This was in the month of September, and almost all of them were young birds. In the course of the winter they became so gentle as to feed from the hand of my wife, and walked about the garden like so many tame fowls, mingling occasionally with the domestic poultry. I observed that at night each individual made choice of one of the heaps in which a cabbage had grown, and that they invariably placed their breast to the wind, whatever way it happened to blow. When spring returned, they strutted, "tooted," and fought, as if in the wilds where they had received their birth. Many laid eggs, and a good number of young ones made their appearance, but the Grous at last proved so destructive to the young vegetables, tearing them up by the roots, that I ordered them to be killed. So brave were some of the male birds, that they never flinched in the presence of a large Turkey Cock, and now and then they would stand against a dunghill cock, for a pass or two, before they would run from him.
During very severe weather, I have known this species to roost at a considerable height on trees, but they generally prefer resting on the ground. I observed that for several nights in succession, many of these Grous slept in a meadow not far distant from my house. This piece of ground was thickly covered with tall grass, and one dark night I thought of amusing myself by trying to catch them. I had a large seine, and took with me several Negroes supplied with lanterns and long poles, with the latter of which they bore the net completely off the ground. We entered the meadow in the early part of the night, although it was so dark that without a light one could hardly have seen an object a yard distant, and spreading out the leaded end of the net, carried the other end forward by means of the poles at the height of a few feet. I had marked before dark a place in which a great number of the birds had alighted, and now ordered my men to proceed towards it. As the net passed over the first Grous in the way, the alarmed bird flew directly towards the confining part of the angle, and almost at the same moment a great number of others arose, and, with much noise, followed the same direction. At a signal, the poles were laid flat on the ground, and we secured the prisoners, bagging some dozens. Repeating our experiment three times in succession, we met with equal success, but now we gave up the sport on account of the loud bursts of laughter from the Negroes, who could no longer refrain. Leaving the net on the ground, we returned to the house laden with spoil, but next evening not a Grous was to be found in the meadow, although I am confident that several hundreds had escaped.
On the ground the Pinnated Grous exhibits none of the elegance of manner observed in the Ruffed Grous, but walks more like the Common Hen, although in a more erect attitude. If surprised, it rises at once with a moderate whirring sound of the wings; but if it happens to see you at a distance, and the place is clear, it instantly runs off with considerable speed, and stops at the first tuft of high grass or bunch of briar, when it squats, and remains until put up. In newly ploughed grounds I have seen them run with all their might, their wings partially expanded, until suddenly meeting with a large clod, they would stop, squat, and disappear in a moment. During the noontide hours, several may often be seen dusting themselves near each other, either on the ploughed fields or the dry sandy roads, and rearranging their feathers in a moment, in the same manner as the Wild Turkey. Like the Common Fowls, they watch each other's motions, and if one has discovered a grasshopper, and is about to chase it, all the rest within sight of it either fly or run up to the place. When the mother of a brood is found with her young ones, she instantly ruffles up her feathers, and often looks as if she would fly at you; but this she never ventures to do, although she tries every art to decoy you from the place. On large branches of trees these birds walk with great ease, but on small ones they require the aid of their wings to enable them to walk steadily. They usually, if not always, roost singly within a few feet of each other, and on such little eminences as the ground affords. I have found them invariably fronting the wind, or the quarter from which it was to blow. It is only during the early age of the young birds that they at on the ground in a circle.
The flight of the Prairie Hen is strong, regular, tolerably swift, and at times protracted to the distance of several miles. The whirring of its wings is less conspicuous than that of the Ruffed Grous or "Pheasant" (_Tetrao umbellus_), and its flight is less rapid. It moves through the air with frequent beats, after which it sails with the wings bent downwards, balancing itself for a hundred yards or more, as if to watch the movements of its pursuer, for at this time they can easily be observed to look behind them as they proceed. They never rise when disturbed without uttering four or five distinct clucks, although at other times they fly off in silence. They are easily shot down by a calm sportsman, but are very apt to deceive a young hand. In the western country they rarely stand before the pointer, and I think the setter is a more profitable dog there. In the Eastern States, however, pointers, as I am informed, are principally employed. These birds rarely wait the approach of the sportsman, but often rise when he is at such a distance as to render it necessary for him to be very prompt in firing. Unlike other species, they seldom pass over you, even when you surprise them, and if the country is wooded, they frequently alight on the highest branches of the tallest trees, where they are usually more accessible. If shot almost dead, they fall and turn round on the ground with great violence until life is extinct; but when less injured, they run with great celerity to some secluded place, where they remain so quiet and silent as to render it difficult to find them without a good dog. Their flesh is dark, and resembles that of the Red Grous of Scotland, or the Spotted Grous of North America.
The curious notes emitted in the love season are peculiar to the male. When the receptacles of air, which in form, colour, and size, resemble a small orange, are perfectly inflated, the bird lowers its head to the ground, opens its bill, and sends forth, as it were, the air contained in these bladders in distinctly separated notes, rolling one after another from loud to low, and producing a sound like that of a large muffled drum. This done, the bird immediately erects itself, refills its receptacles by inhalation, and again proceeds with its tootings. I frequently observed in those Prairie Hens which I had tamed at Henderson, that after producing the noise, the bags lost their rotundity, and assumed the appearance of a burst bladder, but that in a few seconds they were again inflated. Having caught one of the birds, I passed the point of a pin through each of its air-cells, the consequence of which was, that it was unable to toot any more. With another bird I performed the same operation on one only of the cells, and next morning it tooted with the sound one, although not so loudly as before, but could not inflate the one which had been punctured. The sound, in my opinion, cannot be heard at a much greater distance than a mile. All my endeavours to decoy this species, by imitating its curious sounds, were unsuccessful, although the Ruffed Grous is easily deceived in this manner. As soon as the strutting and fighting are over, the collapsed bladders are concealed by the feathers of the ruff, and during autumn and winter are much reduced in size. These birds, indeed, seldom, if ever, meet in groups on the scratching grounds after incubation has taken place; at all events, I have never seen them fight after that period, for, like the Wild Turkeys, after spending a few weeks apart to recover their strength, they gradually unite, and as soon as the young are grown up, individuals of both sexes mix with the latter, and continue in company till spring. The young males exhibit the bladders, and elongated feathers of the neck before the first winter, and by the next spring have attained maturity, although, as in many other species, they increase in size and beauty for several years.
As I have never shot these birds in the Eastern States, and therefore cannot speak from experience of the sport which they afford, I here introduce a very interesting letter from a well known sportsman, my friend DAVID ECKLEIY, Esq., residing at Boston, who is in the habit of shooting them annually.
"Dear Sir,—I have the pleasure of sending you a brace of Grous from Martha's Vineyard, one of the Elizabeth Islands, which for many years past I have been accustomed to visit annually, for the purpose of enjoying the sport of shooting these fine birds. Nashawenna is the only other island of the group on which they are found. This, however, is a sort of preserve, as the island being small and the birds few, strangers are not permitted to shoot without the consent of the owners of the soil. It would be difficult to assign a reason why they are found upon the islands above named, and not upon others, particularly Nashann, which, being large, well wooded, and abounding in feed, seems quite as favourable to the peculiar habits of the birds.
"Fifteen or twenty years ago, I know from my own experience, it was a common thing to see as many birds in a day as we now see in a week; but whilst they have grown scarcer, our knowledge of the ground has become more extended, so that the result of a few weeks' residence of a party of three, with which I usually take the field, is ten brace of birds. Packs of twenty to fifty are now no longer seen, and the numbers have so diminished, in consequence of a more general knowledge of their value, the price in Boston market being five dollars per brace, that we rarely see of late more than ten or twelve collected together. It is often observed, however, that there is very little encouragement to be derived from the circumstance of falling in with a large number, and that the greater the pack, the more likely they are to elude the vigilance of the sportsman; though it must be acknowledged that it is a most exhilarating yet tantalizing sight, to start a large pack out of gunshot. To watch them as their wings glisten in the sun, alternately sailing, fluttering, and scooming over the undulating ground, apparently just about alighting, but exerting their strength and fluttering on once more, some old stager of the pack leading them beyond an intervening swell, out of harm's way, beyond which all is conjecture as to the extent or the direction of their flight. In such a case, it is best to follow on as quick and as straight as possible, keeping the eye fixed upon the tree or bush, which served to mark them, and after having proceeded a reasonable distance in the direction which they have flown, if a "clear" or "cutting place" should lie in the course, the birds may be confidently expected to have alighted there. They never in fact settle down where the woods are thick, or the bushes close and tangled, but invariably in some open space, and often in the roads; neither do they start from thick foliage or briary places, but seek at once to disengage themselves from all embarrassment to their flight, by attaining the nearest open space, thus offering to the sportsman the fairest mark of all game birds. It frequently happens that not one is killed on the first flight of a pack, as they are often very unexpectedly started, but on approaching them a second time with greater caution, success is more likely to follow, particularly if they have become scattered.
"Towards the middle of November, they have attained their average weight of nearly two pounds each; and nothing can be fuller, richer, or more game-like than their plumage. At this time of year, however, in sportsman's phrase, they will seldom "lie to the dog," but are easily started by every sound they hear. Even loud talking alarms them; for which reason, a high wind, which drowns the approach of danger, is the most desirable weather. A calm drizzly day is also favourable; for the birds being less likely to be disturbed by the glare of objects, venture into the old rye fields, the low edges of the wood, and the bushy pastures, to feed.
"It is seldom that we start a bird a second time in the exact spot where he has been seen to hover down, for no sooner do they alight than they run, and frequently into thick cover, from which they often attempt in vain to disentangle themselves. A dog is then necessary to scent the bird, which alternately runs and squats, until, being hard pressed, it rises, and frequently with a sound which resembles the syllables _coo, coo, coo_, uttered with rapidity. One good dog is better than two, and though sufficient, is absolutely necessary, for besides the enjoyment of observing his action generally, his challenging cheers, and his pointing prepare you. But more than all, a dog is required in recovering those which are winged or not fatally wounded, which, but for his tracking them, would be entirely lost.
"The barberry, which abounds in many parts of Martha's Vineyard, is the principal food of the Grouse, particularly such as grow on low bushes, near the ground, and easily reached by the birds. They also feed on the boxberry or partridgeberry, the highland and lowland cranberry, rosebuds, pine and alder buds, acorns, &c. In summer, when young, they feed on the more succulent berries.
"We frequently meet with the remains of such as have been destroyed in various ways, but more particularly by the domestic cat, which prowls the woods in a wild state, and which often receives a very unwelcome salute for the mischief it does. Owls, hawks, and skunks also do their part towards the destruction of these valuable but defenceless birds. In these ways they are thinned off much more effectually than by the sportsman's gun. They frequent no particular soil, and like all other hunting, wherever the feed is, there is the likeliest place for the game. In addition to this rule as a guide, we look for their fresh tracks among the sandy barberry hillocks, and along the numerous paths which intersect that remarkable part of the Vineyard called Tisbury Plain. Into this, should the birds fly from the edges, as they sometimes do, it is almost impossible to start them a second time, as there are no trees or large objects to mark their flight. Being mostly covered with scrub oaks of a uniform height, with occasional mossy hollows, it affords them a place of refuge, into which they fly for protection, but from which they soon emerge, when the danger is past, to their more favourite haunts.
"I have only seen them in the month of November, but I am told that in the spring of the year, previous to the season of incubation, they congregate in large companies, in particular places, where they hold a grand tournament, fighting with great desperation, and doing one another all the mischief possible. In these chosen spots, it is said the cunning natives were accustomed to strew ashes, and rush upon them with sticks when blinded by the dust which they had raised. In later times, the custom of baiting them has proved more destructive to the species. In this way, very great but very unsportsman-like shots have often been made. Another practice has been that of stealing upon them unawares, guided by that peculiar sound for which they are remarkable in the spring of the year, called "tooting." By these and other means, to which I have adverted, the birds were diminishing in numbers from year to year; but it is to be hoped that they will revive again, as they are now protected by an act of the State of Massachusetts, passed in 1831, which limits the time of shooting them to the months of November and December, and imposes a penalty of ten dollars each bird for all that are killed, except in those two months.
"BOSTON, MASSACHUSETTS, _December 6. 1832_."
In the western country, at the approach of winter, these birds frequent the tops of the sumach bushes, to feed on their seeds, often in such numbers that I have seen them bent by their weight; and I have counted more than fifty on a single apple tree, the buds of which they entirely destroyed in a few hours. They also alight on high forest trees on the margins of large rivers, such as the Mississippi, to eat grapes, and the berries and leaves of the parasitical mistletoe. During several weeks which I spent on the banks of the Mississippi, above the mouth of the Ohio, I often observed flocks of them flying to and fro across the broad stream, alighting at once on the highest trees with as much ease as any other bird. They were then so abundant that the Indians, with whom I was in company, killed them with arrows whenever they chanced to alight on the ground or low bushes.
During the sowing season, their visits to the wheat and corn fields are productive of considerable damage. They are fond of grasshoppers, and pursue these insects as chickens are wont to do, sometimes to a distance of thirty or forty yards. They drink water like the common fowl when at liberty, and, like all other species of this family, are fond of dusting themselves in the paths, or among the earth of the fields.
I have often observed them carry their tail in the manner of the Common Hen. During the first years of my residence at Henderson, in severe winters, the number of Grous of this species was greatly augmented by large flocks of them that evidently came from Indiana, Illinois, and even from the western side of the Mississippi. They retired at the approach of spring, no doubt to escape from the persecution of man.
It would not perhaps be proper that I should speak of the value put on the flesh of these birds by epicures. All that I shall say is, that I never thought much of it, and would at any time prefer a piece of buffalo or bear flesh; so that I have no reason to regret my inability to purchase Prairie Hens for eating at five dollars the pair.
TETRAO CUPIDO, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 274.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 638.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 126.
PINNATED GROUS, TETRAO CUPIDO, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 104. pl. 27. fig. 1. Male.—_Nuttall_, Manual,