part i
. p. 576.
DOWNY WOODPECKER, PICUS PUBESCENS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 153. pl. 9. fig. 4.
Adult Male. Plate CXII. Fig. 1.
Bill longish, straight, strong, tapering, compressed, slightly truncated and cuneate at the tip; mandibles of equal length, both nearly straight in their dorsal outline, their sides convex; nostrils basal, oval, covered by recumbent bristly feathers. Head of moderate size, neck of ordinary length, body robust. Feet rather short, strong; tarsus strong, scutellate before; two toes before and two behind, the inner hind toe shortest; claws strong, arched, very acute.
Plumage soft, with rather disunited barbs, slightly glossed; wings large, the third and fourth quills longest; tail longish, cuneate, of ten tapering stiff feathers, worn to a point.
Bill bluish-black; iris dark red; feet bluish-green; claws light blue, black at the end. The top of the head is black, as are a broad band behind the eye, another below the cheek, as well as the shoulders, wings, and tail; there is a bright red narrow band on the occiput. A band over the eye, and meeting on the hind neck; another from the base of the upper mandible, passing under the eye, and down the neck; six bars on the wings, and the greater part of the middle of the back, together with the three lateral tail-feathers on each side, white, the latter marked with black spots. The lower parts in general are dull white.
Length 6¾ inches, extent of wings 12; bill along the ridge 10/12; tarsus ¾.
Adult Female. Plate CXII. Fig. 2.
In the female, the red band on the head is wanting, the place occupied by it in the male being white. The lower parts are brownish-white.
THE RAMPING TRUMPET-FLOWER.
BIGNONIA CAPREOLATA. See vol. i. p. 334.
This species is met with only in the Southern Districts. It is rather rare in Louisiana, but abounds in Georgia, Alabama, and the Floridas. The flowers are destitute of odour. Humming-birds delight to search for food in them, as well as in those of other species of the genus.
THE BLUE BIRD.
_SYLVIA SIALIS_, LATH.
PLATE CXIII. MALE, FEMALE, AND YOUNG.
This lovely bird is found in all parts of the United States, where it is generally a permanent resident. It adds to the delight imparted by spring, and enlivens the dull days of winter. Full of innocent vivacity, warbling its ever pleasing notes, and familiar as any bird can be in its natural freedom, it is one of the most agreeable of our feathered favourites. The pure azure of its mantle, and the beautiful glow of its breast, render it conspicuous, as it flits through the orchards and gardens, crosses the fields or meadows, or hops along by the road-side. Recollecting the little-box made for it, as it sits on the roof of the house, the barn, or the fence-stake, it returns to it even during the winter, and its visits are always welcomed by those who know it best.
When March returns, the male commences his courtship, manifesting as much tenderness and affection towards his chosen one, as the dove itself. Martins and House-wrens! be prepared to encounter his anger, or keep at a respectful distance. Even the wily cat he will torment with querulous chirpings, whenever he sees her in the path from which he wishes to pick up an insect for his mate.
The Blue Bird breeds in the Floridas as early as January, and pairs at Charleston in that month, in Pennsylvania about the middle of April, and in the State of Maine in June. It forms its nest in the box made expressly for the purpose, or in any convenient hole or cavity it can find, often taking possession of those abandoned by the Woodpecker. The eggs are from four to six, of a pale blue colour. Two and often three broods are raised in the year. While the female sits on the second set of eggs, the male takes charge of the first brood, and so on to the end.
The food of this species consists of coleoptera, caterpillars, spiders, and insects of various kinds, in procuring which it frequently alights against the bark of trees. They are also fond of ripe fruits, such as figs, persimons, and grapes, and during the autumnal months they pounce on grasshoppers from the tops of the great mullein, so frequent in the old fields. They are extremely fond of newly ploughed land, on which, especially during winter and early spring, they are often seen in search of the insects turned out of their burrows by the plough.
The song of the Blue Bird is a soft agreeable warble, often repeated during the love-season, when it seldom sings without a gentle quivering of the wings. When the period of migration arrives, its voice consists merely of a tender and plaintive note, perhaps denoting the reluctance with which it contemplates the approach of winter. In November most of the individuals that have resided during the summer in the Northern and Middle Districts, are seen high in the air moving southward along with their families, or alighting to seek for food and enjoy repose. But many are seen in winter, whenever a few days of fine weather occur, so fond are they of their old haunts, and so easily can birds possessing powers of flight like theirs, move from one place to another. Their return takes place early in February or March, when they appear in parties of eight or ten of both sexes. When they alight at this season, the joyous carols of the males are heard from the tops of the early-blooming sassafras and maple.
During winter, they are extremely abundant in all the Southern States, and more especially in the Floridas, where I found hundreds of them on all the plantations that I visited. The species becomes rare in Maine, still more so in Nova Scotia, and in Newfoundland and Labrador none were seen by our exploring party.
My excellent and learned friend Dr RICHARD HARLAN of Philadelphia, told me that one day, while in the neighbourhood of that city, sitting in the piazza of a friend's house, he observed that a pair of Blue Birds had taken possession of a hole cut out expressly for them in the end of the cornice above him. They had young, and were very solicitous for their safety, insomuch that it was no uncommon thing to see the male especially fly at a person who happened to pass by. A hen with her brood in the yard came within a few yards of the piazza. The wrath of the Blue Bird rose to such a pitch that, notwithstanding its great disparity of strength, it flew at the hen with violence, and continued to assail her, until she was at length actually forced to retreat and seek refuge under a distant shrub, when the little fellow returned exultingly to his nest, and there carolled his victory with great animation. At times, however, matters take a very different course, and you may recollect the combats of a Purple Martin and a Blue Bird, of which I gave you an account in my first volume.
This species has often reminded me of the Robin Redbreast of Europe, to which it bears a considerable resemblance in form and habits. Like the Blue Bird the Redbreast has large eyes, in which the power of its passions are at times seen to be expressed. Like it also, he alights on the lower branches of a tree, where, standing in the same position, he peeps sidewise at the objects beneath and around, until spying a grub or an insect, he launches lightly towards it, picks it up, and gazes around intent on discovering more, then takes a few hops with a downward inclination of the body, stops, erects himself, and should not another insect be near, returns to the branch, and tunes his throat anew. Perhaps it may have been on account of having observed something of this similarity of habits, that the first settlers in Massachusetts named our bird the Blue Robin, a name which it still retains in that state.
Were I now engaged in forming an arrangement of the birds of our country, I might conceive it proper to assign the Blue Bird a place among the Thrushes.
MOTACILLA SIALIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 336.
SYLVIA SIALIS, _Lath._ Index Ornith. vol. ii. p. 523.
SAXICOLA SIALIS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 89.
ERYTHACA (SIALIA) WILSONII, _Swains. and Richards._ Fauna Bor.- Amer. part ii . p. 210.
BLUE BIRD, SYLVIA SIALIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 56. pl. iii. fig. 5. Male.—_Nuttall_, Manual,