part ii
. p. 295.
Adult Male. Plate CVII. Fig. 1.
Bill short, strong, straight, compressed, acute; upper mandible with the dorsal outline slightly arched, the sides sloping, the edges sharp and overlapping, the tip slightly declinate; lower mandible with the back narrow, the sides sloping. Nostrils basal, open, covered by the reversed bristly-feathers. Head rather large, neck short, body rather slight. Feet of ordinary length; tarsus about the same length as the middle toe, anteriorly scutellate, compressed, acute behind; toes free, scutellate, the inner shorter than the outer; claws arched, compressed, acute.
Plumage soft, blended, slightly glossed. A tuft of reflected, adpressed, bristly feathers over the nostril on each side. Wings short; first quill very short, fourth and fifth longest. Tail longish, much rounded, of twelve rounded feathers. During winter, there is an accumulation of soft, downy feathers on the rump.
Bill and feet black. Iris brown. Forehead and feathers covering the nostrils brownish-white; throat, a collar passing round the lower part of the neck, and the lower parts generally of a white colour, slightly tinged with yellowish. The general tint of the upper parts is a dull leaden grey; the back of the neck black; the margins of the quills and coverts dull-white, as are those of the tail feathers, which are broadly tipped with the same.
Length 11 inches, extent of wings 15; beak 1; tarsus 1½.
Adult Female. Plate CVII. Fig. 2.
The Female scarcely differs in any perceptible degree from the Male; the light coloured tints being only more tinged with brown, and the grey of the upper parts somewhat duller.
THE WHITE OAK.
QUERCUS ALBA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 429.—_Michaux_, Arbr. Forest. de l'Amerique Sept. vol. ii. p. 13. pl. 1. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. ii. p. 633.—MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ AMENTACEÆ, _Juss._
Leaves oblong, pinnatifido-sinuate, downy beneath, the lobes linear-lanceolate, obtuse, attenuated at the base, entire on the margin; the fruit pedunculate, the cupule tubercular, flat at the base, cupshaped, the acorn ovate. Although this species of oak is not abundant in Maine, where the Canada Jay chiefly occurs, I have employed it in my drawing, on account of the rich colouring of its fine leaves during the autumnal months. It is in Louisiana, where it is plentiful, that one must see it, to judge of the grandeur which it attains under favourable circumstances. I have often seen these oaks spreading their young branches amid the tops of Magnolias fully one hundred feet above the ground, with stems from four to six feet in diameter, to the height of fifty or more feet, straight as a line, and without a branch to that height. When left in fields, their tops, naturally inclined to spread, render their aspect majestic; and one is tempted to try to calculate the many years these noble trees have stood against the blast of the tempest. The wood, which is of excellent quality, being hard and durable, is applied to numerous uses. Its distribution is very extensive in the United States, it being found in the forests from Louisiana to Massachusetts, and in the western countries beyond the Mississippi.
THE FOX-COLOURED SPARROW.
_FRINGILLA ILIACA_, MERREM.
PLATE CVIII. MALE AND FEMALE.
Although the Fox-coloured Sparrow visits us regularly at the approach of winter, it merely remains during the few months of the year which are too severe in the more northern parts of our continent, where it resides at all other periods. It wanders, however, as far southward as the lower parts of Louisiana, is also met with in Kentucky, and in the countries bordering on the Ohio, Missouri, and Mississippi, and visits the Floridas, Georgia, the Carolinas, and in short every State south of Massachusetts. In the latter State, and in that of Maine, few individuals are seen after its passage through these districts, late in October.
In the northern parts of America, where it breeds, it replaces the Towhe Bunting, so abundant in our middle States, where it delights us with its song. To that species the Fox-coloured Sparrow comes next in size, while it greatly surpasses it in its musical powers.
While in the United States, it lives retired, and separates itself from most other species. Little flocks, consisting of a family or two, take possession of some low well-covered thicket, by the side of some clear streamlet, where they spend the winter unmolested, searching for food among the fallen and withered leaves, or among the roots and dead branches of trees. Should a warm morning dawn on their retreat, the male birds directly ascend to the middle branches of the brambles, and in a soft under tone cheer the females with their melodies. At all other times they remain comparatively silent, merely emitting a note to call each other, or to assure their little family that all is safe around them. Towards spring a kind of bustle takes place in their camp: the males, already warmed with affection and love, renew their attentions to their mates; new connections are formed by the young; their song becomes much improved; and the passer by may here and there see a pair moving slowly and cautiously towards the land whence they had emigrated some months before.
Follow these birds wherever you will, you invariably find them not in deep woods, but along the fences, and amid patches of briars and tangled underwood, which at all times seem so pleasing to them. They traverse the whole of the Union by day, resting here and there awhile, to watch the gradual improvement of the season.
They enter the British Provinces full of joy, and lavish of song. Many are well pleased to remain there, but the greater number pursue their course to revisit the Magdeleine Islands, Newfoundland, and the country of Labrador. There you find them in every pleasant dell, where no sooner have they arrived than each searches for a safe retreat in which to place its nest. This is in due time replenished with eggs; and, while the female sits on them with care and anxiety, her devoted lover chants the blessings they both enjoy.
The flight of this bird is low, rapid, and undulating. While passing over the Gulf of St Lawrence, it flies swiftly, at a moderate height, without uttering any note. They appear to be able to travel to a considerable distance, without the necessity of alighting, and I have thought that they may accomplish the passage of the Gulf without resting on any of its islands. As soon as they alight, they betake themselves to the deepest thickets.
During the breeding season, their plumage has a richness which it does not exhibit in the winter months, while with us. Indeed some of the males at that time are so highly coloured as to be of a bright red rather than of a brown tint; and their appearance, as they pass from one bush to another, or skip from stone to stone, is extremely pleasing. I have attempted to represent this colouring in the Plate.
Would that I could describe the sweet song of this finch; that I could convey to your mind the effect it produced on my feelings, when wandering on the desolate shores of Labrador!—that I could intelligibly tell you of the clear, full notes of its unaffected warble, as it sat perched on the branch of some stunted fir. There for hours together was continued the delightful serenade, which kept me lingering about the spot. The brilliancy and clearness of each note, as it flowed through the air, were so enchanting, the expression and emphasis of the song so powerful, that I never tired of listening. But, reader, I can furnish no description of the melody.
While in South Carolina, in January 1834, after I had returned from the country where this species breeds, I happened, one fair day, to meet with a group of these birds. They were singing in concert. Never shall I forget the impression which their notes made on me: I suddenly stopped and looked around; for a moment I imagined that I had been by magic transported to the wilds of Labrador; but how short was the duration of these feelings!—a hawk sailed over the spot of their concealment, and in an instant all was silent as the tomb.
The nest of the Fox-coloured Sparrow, which is large for the size of the bird, is usually placed on the ground, among moss or tall grass, near the stem of a creeping fir, the branches of which completely conceal it from view. Its exterior is loosely formed of dry grass and moss, with a carefully disposed inner layer of finer grasses, circularly arranged; and the lining consists of very delicate fibrous roots, together with some feathers from different species of water-fowl. In one instance I found it composed of the down of the Eider-duck. The period at which the eggs are laid, is from the middle of June to the 5th of July. They are proportionally large, four or five in number, rather sharp at the smaller end, of a dull greenish tint, sprinkled with irregular small blotches of brown. I think that the description given in the splendid work of my friends SWAINSON and RICHARDSON, of the eggs of this species, must have been taken from those of the White-crowned Bunting, as it agrees precisely with eggs which I have found in many nests of that bird.
When one approaches the nest, the female affects lameness, and employs all the usual arts to decoy him from it. They raise only one brood in the season. The young, before they depart for the United States, already resemble their parents, which have by this time lost much of the brilliancy of their colouring. They leave Labrador about the 1st of September, in small groups, formed each of a single family. When in that country, and in Newfoundland, I frequently observed them searching along the shores for minute shell-fish, on which they feed abundantly.
Many of these birds are frequently offered for sale in the markets of Charleston, they being easily caught in "figure-of-four traps!" Their price is usually ten or twelve cents each. I saw many in the aviaries of my friends Dr SAMUEL WILSON and the Reverend JOHN BACHMAN, of that city. To the former I am indebted for the following particulars relative to this species, part of which I was myself witness to.
Dr WILSON, who was almost in the daily habit of visiting my friend BACHMAN, with whom it was my good fortune to reside while at Charleston, was fond of talking about birds, many of which he knew more accurately than ordinary ornithologists are wont to do. "My Dear Mr AUDUBON," he said, "I have several beautiful Fox-coloured Sparrows in my aviary, but of late some of them have been killed, and I wish you would tell me by what other birds the murders can have been committed." I laid the charge first on the Blue Jays; but he replied that even they appeared as if greatly molested by some other species. A day elapsed, the Doctor returned, and astonished me not a little by informing me that the culprit was a Mocking-bird. I went to his house on the 8th December; and, while standing on the piazza, we both saw the Mocking-bird alight on one of the Fox-coloured Sparrows, in the manner of a small hawk, and peck at the poor bird with such force as to convince us that its death must soon ensue. The muscular powers of the finch, however, appeared almost too much for the master songster of our woods; it desisted for a moment, out of breath, and we could observe its pantings; but it did not fail to resume its hitherto unknown character of tyrant. A servant was dispatched to the rescue, and peace was restored; but the finch was almost reduced to its last gasp, and shortly after expired. This very Mocking-bird we strongly suspected of being the individual that had killed a Blue Jay of exceedingly meek disposition, a few weeks before. It was ultimately removed into a lonely cage, where it is yet passing its days, perhaps in unavailing penitence.
FRINGILLA ILIACA, _Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 112.
FOX-COLOURED SPARROW, FRINGILLA RUFA, _Wilson's_ Amer. Ornith. vol. iii. p. 53. pl. 22. fig. 4.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 514.
FRINGILLA (ZONOTRICHIA?) ILIACA, _Swains._ North Zool. vol. ii. p. 257.
Adult Male in Summer. Plate CVIII. Fig. 1.
Bill short, robust, conical, acute; upper mandible broader than the lower, almost straight in its dorsal outline, as is the lower, both being rounded on the sides, and the lower with inflected acute edges; the gap line nearly straight, a little deflected at the base, and not extending to beneath the eye. Nostrils basal, roundish, open, partially concealed by the feathers. Head rather large, neck shortish; body robust. Legs of moderate length, rather strong; tarsus shorter than the middle toe; covered anteriorly with a few longish scutella; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, arched, compressed, acute, that of the hind toe rather large.
Plumage compact above, soft and blended beneath; wings short, curved, rounded, the second, third and fourth quills longest, and nearly equal; the first and fifth equal; tail longish, even, or slightly rounded.
Bill dark brown above, the base of the lower mandible yellow, its tip bluish; iris deep brown; feet flesh-coloured; upper part of the head and neck smoke-grey; back dusky brown; rump, tail, wing-coverts, and outer part of the quills bright ferruginous; tips of the coverts whitish, forming a narrow bar, space from the upper mandible to the eye pale reddish; ear-coverts chestnut. The ground colour of the lower parts is white anteriorly, pale greyish behind; the sides of the neck, the throat, and flanks, marked with triangular spots of chestnut, which are darker on the hind parts.
Length 7½ inches; extent of wings 10½; bill 5/12 along the ridge, 7/12 along the gap; tarsus 8/12, middle toe 1.
Adult Female. Plate CVIII. Fig. 2.
The Female differs little from the Male, the tints being merely somewhat fainter. Length 7½ inches.
THE SAVANNAH FINCH.
_FRINGILLA SAVANNA_, WILS.
PLATE CIX. MALE AND FEMALE.
This species is one of the most abundant of our Finches. It is also one of the hardiest, standing the winter of our Middle Districts, ranging as far north as Labrador, and crowding our old fields and open woods of the south, from October to April. It is nearly allied to the Yellow-Winged Sparrow and Henslow's Bunting, but differs from both in many important
## particulars.
It confines itself principally to the ground, where it runs with extreme agility, lowering its body as if to evade your view, and when in danger hiding as closely as a mouse, nay, seldom taking to wing, unless much alarmed or suddenly surprised. It is fondest of dry, rather elevated situations, not very distant from the sea shore, and although it travels much, I have never found one in deep woods. During winter it associates with the Field Sparrow and Bay-winged Sparrow, and with these it is often seen in open plains of great extent, scantily covered with tall grasses or low clumps of trees and briars. Regardless of man, it approaches the house, frequents the garden, and alights on low buildings with as little concern as if in the most retired places.
It migrates by day, when it suffers from the attacks of the Marsh, the Pigeon and the Sharp-shinned Hawks, and rests on the ground by night, when it is liable to be preyed upon by the insidious Minx. Its flight, although rather irregular, is considerably protracted, for it crosses I believe without resting the broad expanse of the Gulf of St Lawrence. In June 1833, I found it gradually moving northward as I advanced towards the country of Labrador; and although a great number tarry and breed in all intermediate places from Maryland to that dreary region, I saw them there in abundance.
The nest of the Savannah Finch is placed on the ground at the foot of a tuft of rank grass, or of a low bush. It is formed of dry grasses, and is imbedded in the soil, or among the grass, the inner part being finished with straw and blades of a finer texture. The eggs, from four to six in number, are of a pale bluish colour, softly mottled with purplish-brown. Some eggs have a broadish circle of these spots near the large end, while the extremity itself is without any markings. It generally breeds twice every season in the Middle States, but never more than once to the eastward of Massachusetts. While searching for the nests of this and many other species, I observed that the artifices used by the female to draw intruders away, are seldom if ever practised until after incubation has commenced.
Although this little Finch cannot be said to have a song, it is yet continually pouring out its notes. You see it perched on a fence rail, the top of a stone, or a tall grass or bush, mimicking as it were the sounds of the Common Cricket. Indeed, when out of sight of the performer, one might readily imagine it was that insect he heard. During winter, it now and then repeats a cheep, which, although more sonorous, is not more musical. In spring, when disturbed and forced from its perch, it flies quite low over the ground in a whirring manner, and re-alights as soon as an opportunity offers.
Like all the other land-birds that resort to Labrador in summer, it returns from that country early in September.
FRINGILLA SAVANNA, _Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 109.
SAVANNAH FINCH, FRINGILLA SAVANNA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. p. 72. Pl. 34. fig. 4, Male; and vol. iii. p. 55. Pl. 22. fig. 3, Female.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 489.
Adult Male. Plate CIX. Fig. 1.
Bill short, conical, acute; upper mandible straight in its dorsal outline, rounded on the sides, as is the lower, which has the edges sharp and inflected; the gap line straight, not extending to beneath the eye. Nostrils basal, roundish, open, concealed by the feathers. Head rather large. Neck short. Legs of moderate length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly with a few longish scutella; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, compressed, acute, slightly arched; that of the hind toe a little larger.
Plumage soft and blended. Wings shortish, curved, rounded, the third and fourth quills longest. Tail short, emarginate.
Bill pale-brown beneath, dusky above. Iris brown. Feet light flesh-colour. Cheeks and space over the eye light citron-yellow. The general colour of the plumage above is pale reddish-brown, spotted with brownish-black, the edges of the feathers being of the former colour. The lower parts are white, the breast marked with small deep brown spots, the sides with long streaks of the same.
Length 5½ inches; extent of wings 8½; bill along the ridge 5/12, along the gap 6/12; tarsus 10/12.
Adult Female. Plate CIX. Fig. 2.
The Female resembles the Male, the tints of the plumage being merely a little lighter.
Length 5½ inches; extent of wings 8½.
THE INDIAN PINK-ROOT OR WORM-GRASS.
SPIGELIA MARILANDICA, _Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. i. p. 139. —PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ APOCYNEÆ, _Juss._ Fig. 1. of the Plate.
Stem tetragonal, all the leaves opposite, ovate, acuminate. Perennial. This plant grows in damp meadows, along rivulets, and even in the depth of the woods. It is abundant in Kentucky, as well as on the eastern ranges of the Alleghany Mountains, even to the vicinity of the Atlantic. Its rich carmine flowers have no scent.
PHLOX ARISTATA, _Mich._ Fl. Amer. vol. i. p. 144.—_Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. i. p. 150.—PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ POLEMONIA, _Juss._ Fig. 2. of the Plate.
See vol. i. p. 361.
THE HOODED WARBLER.
_SYLVIA MITRATA_, LATH.
PLATE CX. MALE AND FEMALE.
In many parts of our woods, the traveller, as he proceeds, cannot help stopping to admire the peaceful repose that spreads its pleasing charm on all around. The tall trees are garlanded with climbing plants, which have entwined their slender stems around them, creeping up the crevices of the deeply furrowed bark, and vying with each other in throwing forth the most graceful festoons, to break the straight lines of the trunks which support them; while here and there from the taller branches, numberless grape-vines hang in waving clusters, or stretch across from tree to tree. The underwood shoots out its branches, as if jealous of the noble growth of the larger stems, and each flowering shrub or plant displays its blossoms, to tempt the stranger to rest a while, and enjoy the beauty of their tints, or refresh his nerves with their rich odours. Reader, add to this scene the pure waters of a rivulet, and you may have an idea of the places in which you will find the Hooded Warbler.
The Southern and Western States are those to which this beautiful bird gives a preference. It abounds in Louisiana, along the Mississippi, and by the Ohio nearly to Cincinnati. It is equally plentiful in the northern parts of the Floridas, Georgia, and the two Carolinas, after which it becomes rare. None, I believe, are ever seen east of the State of New York. It enters the lower parts of Louisiana about the middle of March, and by the beginning of May has laid its eggs, or sometimes even hatched them. It arrives in South Carolina in April, immediately constructs its nest, and has young quite as soon as in Louisiana.
The Hooded Flycatcher is one of the liveliest of its tribe, and is almost continually in motion. Fond of secluded places, it is equally to be met with in the thick cane brakes of the high or low lands, or amid the rank weeds and tangled bushes of the lowest and most impenetrable swamps. You recognise it instantly on seeing it, for the peculiar graceful opening and closing of its broad tail distinguishes it at once, as it goes on gambolling from bush to bush, now in sight, now hid from your eye, but constantly within hearing.
Its common call-note so resembles that of the Painted Finch or Nonpareil, that it requires a practised ear to distinguish them. Its song, however, is very different. It is rather loud, lively yet mellow, and consists of three notes, resembling the syllables _weet_, _weet_, _weeteē_, a marked emphasis being laid on the last. Although extremely loquacious during the early part of spring, it becomes almost silent the moment it has a brood; after which its notes are heard only while the female is sitting on her eggs; for they raise two, sometimes three, broods in a season.
Full of activity and spirit, it flies swiftly after its insect prey, securing the greater part of it on wing. Its flight is low, gliding, and now and then protracted to a considerable distance, as it seldom abandons the pursuit of an insect until it has obtained it.
The nest of this gay bird is always placed low, and is generally attached to the forks of small twigs. It is neatly and compactly formed of mosses, dried grasses, and fibrous roots, and is carefully lined with hair, and not unfrequently a few large feathers. The eggs are from four to six, of a dull white, spotted with reddish-brown towards the larger end. The male and female sit by turns, and show extreme anxiety for the safety of their eggs or young.
My worthy friend JOHN BACHMAN, gave me the following account of the courageous disposition and strength of attachment of the Hooded Flycatcher. "I found a nest of these birds in a low piece of ground, so entangled with smilax and briars that it was difficult for me to pass through it. The nest was not placed more than two feet from the ground. This was in the month of May, and the parents were engaged in feeding the young it contained. Not far from that spot, whilst on a _stand_, waiting for a deer to pass, I saw another pair of the Hooded Flycatcher collecting materials to build a nest. The female was the most active, and yet the male was constantly near to her. A Sharp-shinned Hawk suddenly pounced upon them, seized the female, and flew off with her. The male, to my surprise, followed close after the Hawk, flying within a few inches of him, and darting at him in all directions, as if fully determined to make him drop his prey. The pursuit continued thus until the birds were quite out of my sight!"
This species, like many of its delicate tribe, appears to suffer so much from occasional cold, that, although at all other times a shy and wary bird, when chilly weather surprises it, it becomes at once careless of its safety. On such occasions I have approached them near enough to touch them with my gun. By the middle of September they all retire farther south.
The plant on which I have represented a pair of these birds, is common in the localities which they usually prefer. Although richly coloured, it has no scent.
HOODED FLYCATCHER, MUSCICAPA CUCULLATA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 101. Pl. 26. Fig. 3. Male.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 373.
SYLVIA MITRATA, _Lath._ Index Ornith. vol. ii. p. 528. —_Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 79.
Adult Male. Plate CX. Fig. 1.
Bill of moderate length, straight, subulato-conical, acute, nearly as deep as broad at the base, the edges acute, the gap line a little deflected at the base. Nostrils basal, elliptical, lateral, half-closed by a membrane. Head rather small. Neck short. Body rather slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus longer than the middle toe, covered anteriorly by a few scutella, the uppermost long; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws slender, compressed, acute, arched.
Plumage soft and blended. Wings short, a little rounded, the second and third quills longest. Tail longish, slightly emarginate. Rather strong bristles at the base of the bill.
Bill blackish above, paler below. Iris brown. Feet flesh-coloured. Forehead, sides of the head, and the chin deep yellow, as are the breast and belly. Hind-head, throat, and lower part of the neck black. The general colour of the upper parts is yellowish-olive; wings dusky; three lateral tail-feathers white on the terminal half of their inner webs.
Length 5½, extent of wings 8; bill along the ridge nearly 5/12.
Adult Female. Plate CX. Fig. 2.
The Female has the forehead, the sides of the head, and all the lower parts yellow, the hind part of the head dusky; in other respects she resembles the male.
Dimensions nearly the same as in the male.
This species more resembles a Flycatcher than a Sylvia in its habits, as well as in the bristles at the base of the bill, and, in fact, is very nearly allied to the _Muscicapa Selbii_, vol. i. p. 46.
THE LOST ONE.
A "Live-oaker" employed on the St John's River, in East Florida, left his cabin, situated on the banks of that stream, and, with his axe on his shoulder, proceeded towards the swamp in which he had several times before plied his trade of felling and squaring the giant trees that afford the most valuable timber for naval architecture and other purposes.
At the season which is the best for this kind of labour, heavy fogs not unfrequently cover the country, so as to render it difficult for one to see farther than thirty or forty yards in any direction. The woods, too, present so little variety, that every tree seems the mere counterpart of every other; and the grass, when it has not been burnt, is so tall that a man of ordinary stature cannot see over it, whence it is necessary for him to proceed with great caution, lest he should unwittingly deviate from the ill-defined trail which he follows. To increase the difficulty, several trails often meet, in which case, unless the explorer be perfectly acquainted with the neighbourhood, it would be well for him to lie down, and wait until the fog should disperse. Under such circumstances, the best woodsmen are not unfrequently bewildered for a while; and I well remember that such an occurrence happened to myself, at a time when I had imprudently ventured to pursue a wounded quadruped, which led me some distance from the track.
The live-oaker had been jogging onwards for several hours, and became aware that he must have travelled considerably more than the distance between his cabin and the "hummock" which he desired to reach. To his alarm, at the moment when the fog dispersed, he saw the sun at its meridian height, and could not recognise a single object around him.
Young, healthy, and active, he imagined that he had walked with more than usual speed, and had passed the place to which he was bound. He accordingly turned his back upon the sun, and pursued a different route, guided by a small trail. Time passed, and the sun headed his course: he saw it gradually descend in the west, but all around him continued as if enveloped with mystery. The huge grey trees spread their giant boughs over him, the rank grass extended on all sides, not a living being crossed his path, all was silent and still, and the scene was like a dull and dreary dream of the land of oblivion. He wandered like a forgotten ghost that had passed into the land of spirits, without yet meeting one of his kind with whom to hold converse.
The condition of a man lost in the woods is one of the most perplexing that could be imagined by a person who has not himself been in a like predicament. Every object he sees, he at first thinks he recognises, and while his whole mind is bent on searching for more that may gradually lead to his extrication, he goes on committing greater errors the farther he proceeds. This was the case with the live-oaker. The sun was now setting with a fiery aspect, and by degrees it sunk in its full circular form, as if giving warning of a sultry morrow. Myriads of insects, delighted at its departure, now filled the air on buzzing wings. Each piping frog arose from the muddy pool in which it had concealed itself; the squirrel retired to its hole, the crow to its roost, and, far above, the harsh croaking voice of the heron announced that, full of anxiety, it was wending its way to the miry interior of some distant swamp. Now the woods began to resound to the shrill cries of the owl; and the breeze, as it swept among the columnar stems of the forest-trees, came laden with heavy and chilling dews. Alas, no moon with her silvery light shone on the dreary scene, and the Lost One, wearied and vexed, laid himself down on the damp ground. Prayer is always consolatory to man in every difficulty or danger, and the woodsman fervently prayed to his Maker, wished his family a happier night than it was his lot to experience, and with a feverish anxiety waited the return of day.
You may imagine the length of that cold, dull, moonless night. With the dawn of day came the usual fogs of those latitudes. The poor man started on his feet, and with a sorrowful heart, pursued a course which he thought might lead him to some familiar object, although, indeed, he scarcely knew what he was doing. No longer had he the trace of a track to guide him, and yet, as the sun rose, he calculated the many hours of day-light he had before him, and the farther he went continued to walk the faster. But vain were all his hopes: that day was spent in fruitless endeavours to regain the path that led to his home, and when night again approached, the terror that had been gradually spreading over his mind, together with the nervous debility induced by fatigue, anxiety, and hunger, rendered him almost frantic. He told me that at this moment he beat his breast, tore his hair, and, had it not been for the piety with which his parents had in early life imbued his mind, and which had become habitual, would have cursed his existence. Famished as he now was, he laid himself on the ground, and fed on the weeds and grass that grew around him. That night was spent in the greatest agony and terror. "I knew my situation," he said to me. "I was fully aware that unless Almighty God came to my assistance, I must perish in those uninhabited woods. I knew that I had walked more than fifty miles, although I had not met with a brook, from which I could quench my thirst, or even allay the burning heat of my parched lips and blood-shot eyes. I knew that if I should not meet with some stream I must die, for my axe was my only weapon, and although deer and bears now and then started within a few yards or even feet of me, not one of them could I kill; and although I was in the midst of abundance, not a mouthful did I expect to procure, to satisfy the cravings of my empty stomach. Sir, may God preserve you from ever feeling as I did the whole of that day!"
For several days after, no one can imagine the condition in which he was, for when he related to me this painful adventure, he assured me that he had lost all recollection of what had happened. "God," he continued, "must have taken pity on me one day, for, as I ran wildly through those dreadful pine barrens, I met with a tortoise. I gazed upon it with amazement and delight, and, although I knew that were I to follow it undisturbed, it would lead me to some water, my hunger and thirst would not allow me to refrain from satisfying both, by eating its flesh, and drinking its blood. With one stroke of my axe the beast was cut in two, and in a few moments I dispatched all but the shell. Oh, Sir, how much I thanked God, whose kindness had put the tortoise in my way! I felt greatly renewed. I sat down at the foot of a pine, gazed on the heavens, thought of my poor wife and children, and again, and again thanked my God for my life, for now I felt less distracted in mind, and more assured that before long I must recover my way, and get back to my home."
The Lost One remained and passed the night, at the foot of the same tree under which his repast had been made. Refreshed by a sound sleep, he started at dawn to resume his weary march. The sun rose bright, and he followed the direction of the shadows. Still the dreariness of the woods was the same, and he was on the point of giving up in despair, when he observed a racoon lying squatted in the grass. Raising his axe, he drove it with such violence through the helpless animal, that it expired without a struggle. What he had done with the turtle, he now did with the racoon, the greater part of which he actually devoured at one meal. With more comfortable feelings, he then resumed his wanderings—his journey I cannot say,—for although in the possession of all his faculties, and in broad daylight, he was worse off than a lame man groping his way in the dark out of a dungeon, of which he knew not where the door stood.
Days, one after another, passed,—nay, weeks in succession. He fed now on cabbage-trees, then on frogs and snakes. All that fell in his way was welcome and savoury. Yet he became daily more emaciated, until at length he could scarcely crawl. Forty days had elapsed, by his own reckoning, when he at last reached the banks of the river. His clothes in tatters, his once bright axe dimmed with rust, his face begrimmed with beard, his hair matted, and his feeble frame little better than a skeleton covered with parchment, there he laid himself down to die. Amid the perturbed dreams of his fevered fancy, he thought he heard the noise of oars far away on the silent river. He listened, but the sounds died away on his ear. It was indeed a dream, the last glimmer of expiring hope, and now the light of life was about to be quenched for ever. But again, the sound of oars awoke him from his lethargy. He listened so eagerly, that the hum of a fly could not have escaped his ear. They were indeed the measured beats of oars, and now, joy to the forlorn soul! the sound of human voices thrilled to his heart, and awoke the tumultuous pulses of returning hope. On his knees did the eye of God see that poor man by the broad still stream that glittered in the sunbeams, and human eyes soon saw him too, for round that headland covered with tangled brushwood boldly advances the little boat, propelled by its lusty rowers. The Lost One raises his feeble voice on high;—it was a loud shrill scream of joy and fear. The rowers pause, and look around. Another, but feebler scream, and they observe him. It comes,—his heart flutters, his sight is dimmed, his brain reels, he gasps for breath. It comes,—it has run upon the beach, and the Lost One is found.
This is no tale of fiction, but the relation of an actual occurrence, which might be embellished, no doubt, but which is better in the plain garb of truth. The notes by which I recorded it were written, in the cabin of the once lost live-oaker, about four years after the painful incident occurred. His amiable wife, and loving children, were present at the recital, and never shall I forget the tears that flowed from them as they listened to it, albeit it had long been more familiar to them than a tale thrice told. Sincerely do I wish, good reader, that neither you nor I may ever elicit such sympathy, by having undergone such sufferings, although no doubt such sympathy would be a rich recompense for them.
It only remains for me to say, that the distance between the cabin and the live-oak hummock to which the woodsman was bound, scarcely exceeded 8 miles, while the part of the river at which he was found, was 38 miles from his house. Calculating his daily wanderings at 10 miles, we may believe that they amounted in all to 400. He must, therefore, have rambled in a circuitous direction, which people generally do in such circumstances. Nothing but the great strength of his constitution, and the merciful aid of his Maker, could have supported him for so long a time.
THE PILEATED WOODPECKER.
_PICUS PILEATUS_, _Linn._
PLATE CXI. MALE, FEMALE AND YOUNG MALES.
It would be difficult for me to say in what part of our extensive country I have not met with this hardy inhabitant of the forest. Even now, when several species of our birds are becoming rare, destroyed as they are, either to gratify the palate of the epicure, or to adorn the cabinet of the naturalist, the Pileated Woodpecker is every where to be found in the wild woods, although scarce and shy in the peopled districts.
Wherever it occurs it is a permanent resident, and, like its relative the Ivory-billed Woodpecker, it remains pretty constantly in the place which it has chosen after leaving its parents. It is at all times a shy bird, so that one can seldom approach it, unless under cover of a tree, or when he happens accidentally to surprise it while engaged in its daily avocations. When seen in a large field newly brought into tillage, and yet covered with girdled trees, it removes from one to another, cackling out its laughter-like notes, as if it found delight in leading you a wild-goose chase in pursuit of it. When followed it always alights on the tallest branches or trunks of trees, removes to the side farthest off, from which it every moment peeps, as it watches your progress in silence; and so well does it seem to know the distance at which a shot can reach it, that it seldom permits so near an approach. Often when you think the next step will take you near enough to fire with certainty, the wary bird flies off before you can reach it. Even in the wildest parts of Eastern Florida, where I have at times followed it, to assure myself that the birds I saw were of the same species as that found in our distant Atlantic States, its vigilance was not in the least abated. For miles have I chased it from one cabbage-tree to another, without ever getting within shooting distance, until at last I was forced to resort to stratagem, and seeming to abandon the chase, took a circuitous route, concealed myself in its course, and waited until it came up, when, it being now on the side of the tree next to me, I had no difficulty in bringing it down. I shall never forget, that, while in the Great Pine Forest of Pennsylvania, I spent several days in the woods endeavouring to procure one, for the same purpose of proving its identity with others elsewhere seen.
Their natural wildness never leaves them, even although they may have been reared from the nest. I will give you an instance of this, as related to me by my generous friend the Reverend JOHN BACHMAN of Charleston, who also speaks of the cruelty of the species. "A pair of Pileated Woodpeckers had a nest in an old elm tree, in a swamp which they occupied that year; the next spring early, two Blue Birds took possession of it, and there had young. Before these were half grown, the Woodpeckers returned to the place, and, despite of the cries and reiterated attacks of the Blue Birds, the others took the young, not very gently, as you may imagine, and carried them away to some distance. Next the nest itself was disposed of, the hole cleaned and enlarged, and there they raised a brood. The nest, it is true, was originally their own. The tree was large, but so situated, that, from the branches of another I could reach the nest. The hole was about 18 inches deep, and I could touch the bottom with my hand. The eggs, which were laid on fragments of chips, expressly left by the birds, were six, large, white and translucent. Before the Woodpeckers began to sit, I robbed them of their eggs, to see if they would lay a second time. They waited a few days as if undecided, when on a sudden I heard the female at work again in the tree; she once more deepened the hole, made it broader at bottom, and recommenced laying. This time she laid five eggs. I suffered her to bring out her young, both sexes alternately incubating, each visiting the other at intervals, peeping into the hole to see that all was right and well there, and flying off afterwards in search of food.
When the young were sufficiently grown to be taken out with safety, which I ascertained by seeing them occasionally peeping out of the hole, I carried them home, to judge of their habits in confinement, and attempted to raise them. I found it exceedingly difficult to entice them to open their bill in order to feed them. They were sullen and cross, nay, three died in a few days; but the others, having been fed on grasshoppers forcibly introduced into their mouths, were raised. In a short time they began picking up the grasshoppers thrown into their cage, and were fully fed with corn-meal, which they preferred eating dry. Their whole employment consisted in attempting to escape from their prison, regularly demolishing one every two days, although made of pine boards of tolerable thickness. I at last had one constructed with oak boards at the back and sides, and rails of the same in front. This was too much for them, and their only comfort was in passing and holding their bills through the hard bars. In the morning after receiving water, which they drank freely, they invariably upset the cup or saucer, and although this was large and flattish, they regularly turned it quite over. After this they attacked the trough which contained their food, and soon broke it to pieces, and when perchance I happened to approach them with my hand, they made passes at it with their powerful bills with great force. I kept them in this manner until winter. They were at all times uncleanly and unsociable birds. On opening the door of my study one morning, one of them dashed off by me, alighted on an apple-tree near the house, climbed some distance, and kept watching me from one side and then the other, as if to ask what my intentions were. I walked into my study:—the other was hammering at my books. They had broken one of the bars of the cage, and must have been at liberty for some hours, judging by the mischief they had done. Fatigued of my pets, I opened the door, and this last one hearing the voice of his brother, flew towards him and alighted on the same tree. They remained about half an hour, as if consulting each other, after which, taking to their wings together, they flew off in a southern direction, and with much more ease than could have been expected from birds so long kept in captivity. The ground was covered with snow, and I never more saw them. No birds of this species ever bred since in the hole spoken of in this instance, and I consider it as much wilder than the Ivory-billed Woodpecker."
While in the Great Pine Forest of Pennsylvania, of which I have repeatedly spoken, I was surprised to see how differently this bird worked on the bark of different trees, when searching for its food. On the hemlock and spruce, for example, of which the bark is difficult to be detached, it used the bill sideways, hitting the bark in an oblique direction, and proceeding in close parallel lines, so that when, after a while, a piece of the bark was loosened and broken off by a side stroke, the surface of the trunk appeared as if closely grooved by a carpenter using a gouge. In this manner the Pileated Woodpecker often, in that country, strips the entire trunks of the largest trees. On the contrary, when it attacked any other sort of timber, it pelted at the bark in a straightforward manner, detaching a large piece by a few strokes, and leaving the trunks smooth, no injury having been inflicted upon it by the bill.
This bird, when surprised, is subject to very singular and astonishing fits of terror. While in Louisiana, I have several times crept up to one occupied in searching for food, on the rotten parts of a low stump only a few inches from the ground, when, having got so near the tree as almost to touch it, I have taken my cap and suddenly struck the stump, as if with the intention of securing the bird; on which the latter instantly seemed to lose all power or presence of mind, and fell to the ground as if dead. On such occasions, if not immediately secured, it soon recovers, and flies off with more than its usual speed. When surprised when feeding on a tree, they now and then attempt to save themselves by turning round the trunk or branches, and do not fly away unless two persons be present, well knowing, it would seem, that flying is not always a sure means of escape. If wounded without falling, it mounts at once to the highest fork of the tree, where it squats and remains in silence. It is then very difficult to kill it, and sometimes, when shot dead, it clings so firmly to the bark that it may remain hanging for hours. When winged and brought to the ground, it cries loudly on the approach of its enemy, and essays to escape by every means in its power, often inflicting a severe wound if incautiously seized.
The Pileated Woodpecker is fond of Indian corn, chestnuts, acorns, fruits of every kind, particularly wild grapes, and insects of all descriptions. The maize it attacks while yet in its milky state, laying it bare, like the Redheads or Squirrels. For this reason, it often draws upon itself the vengeance of the farmer, who, however, is always disposed, without provocation, to kill the "Woodcock," or "Logcock" as it is commonly named by our country people.
The flight of this well known bird is powerful, and, on occasion, greatly protracted, resembling in all respects that of the Ivory-billed Woodpecker. Its notes are loud and clear, and the rolling sound produced by its hammerings, may be heard at the distance of a quarter of a mile. Its flesh is tough, of a bluish tint, and smells so strongly of the worms and insects on which it generally feeds, as to be extremely unpalatable. It almost always breeds in the interior of the forests, and frequently on trees placed in deep swamps over the water, appearing to give a preference to the southern side of the tree, on which I have generally found its hole, to which it retreats during winter or in rainy weather, and which is sometimes bored perpendicularly, although frequently not, as I have seen some excavated much in the form of that of the Ivory-billed Woodpecker. Its usual depth is from twelve to eighteen inches, its breadth from two and a half to three, and at the bottom sometimes five or six. It rears, I believe, only one brood in a season. The young follow their parents for a long time after coming abroad, receive food from them, and remain with them until the return of spring. The old birds, as well as the young, are fond of retiring at night to their holes, to which they return more especially in winter. My young friend, THOMAS LINCOLN, Esq. of the State of Maine, knew of one that seldom removed far from its retreat during the whole of the inclement season.
The observation of many years has convinced me, that Woodpeckers of all sorts have the bill longer when just fledged than at any future period of their life, and that through use it becomes not only shorter, but also much harder, stronger, and sharper. When the Woodpecker first leaves the nest, its bill may easily be bent; six months after, it resists the force of the fingers; and when the bird is twelve months old, the organ has acquired its permanent bony hardness. On measuring the bill of a young bird of this species not long able to fly, and that of an adult bird, I found the former seven-eighths of an inch longer than the latter. This difference I have represented in the plate. It is also curious to observe, that the young birds of this family, which have the bill tender, either search for larvæ in the most decayed or rotten stumps and trunks of trees, or hunt the deserted old fields, in search of blackberries and other fruits, as if sensible of their inaptitude for attacking the bark of sound trees or the wood itself.
PICUS PILEATUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 173.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. i. p. 225.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 44.
PILEATED WOODPECKER, PICUS PILEATUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iv. p. 27. Pl. 29. Fig. 2.—_Nuttall_, Manual,