Chapter 19 of 58 · 1165 words · ~6 min read

part i

. p. 383.

Adult Male. Plate CXXXIII. Fig. 1, 1.

Bill shortish, nearly straight, subulato-conical, acute, nearly as deep as broad at the base, the edges sharp, with a slight notch near the tip, the gap line a little deflected at the base. Nostrils basal, elliptical, lateral, half-closed by a membrane. Head of ordinary size, neck short, general form slender. Feet of ordinary length, slender; tarsus covered anteriorly by a few scutella, the uppermost long, sharp behind; toes scutellate above, the inner free, the hind toe of moderate size; claws arched, slender, extremely compressed, acute.

Plumage soft, blended, slightly glossed. Wings of ordinary length, the first quill longest. Tail of moderate length, emarginate.

Bill brownish-black above, pale beneath. Iris deep-brown. Feet pale yellowish-brown. Upper part of the head deep black. Hind neck, back, and tail-coverts, bluish-grey, each feather with a broad central stripe of deep black. Wing-coverts and secondary quills brownish-black, the latter margined, the secondary coverts margined and tipped, and the first row of small coverts broadly tipped with white, that colour forming two bands on the wing. Primary quills clove-brown, edged with paler. Tail-feathers blackish-brown, the two outer on each side with a white patch on the inner webs near the end. A broad band of white crosses the cheek, and all the lower parts are of the same colour, an interrupted line of black spots running down the sides of the neck and breast.

Length 5¼ inches, extent of wings 8½; bill along the ridge 5½/12, along the edge 7/12; tarsus 9½/12.

Adult female. Plate CXXXIII. Fig. 2.

The female has the whole of the upper parts oil-green, tinged with grey, with central blackish-brown spots on the feathers, the rump and tail-coverts with the dark spots inconspicuous. Wing-bands tinged with yellow, as are the sides of the breast. The sides of the head, neck, breast, and flanks, marked with blackish-brown spots. In other respects the colouring is similar to that of the male.

Length 5¼ inches.

THE BLACK GUM TREE.

NYSSA AQUATICA, _Linn._ Sp. Pl. 1511. _Mich._ Arbr. Forest. vol. ii. p. 265 pl. 22.

N. BIFLORA, _Willd._ Sp. Pl. vol. liv, p. 1113. _Pursh_, Flor. Amer. vol. i. p. 177. POLYGAMIA MONŒCIA, _Linn._ ELÆAGNI, _Juss._

The Black Gum is seldom found of a greater height than from fifty to sixty feet, with a diameter of about three. The wood is of little use, even for firing, as it takes a long time to consume, affords no blaze, and burns dismally. A trunk of this tree falling into the water immediately sinks and remains. Its foliage is pleasing to the eye, and in many parts of the Middle Districts some are kept standing as shade-trees for cattle. The berries, which hang in pairs, and sometimes three or four together, at the extremity of their slender peduncle, are eaten in great quantities during winter by various species of birds.

THE HEMLOCK WARBLER.

_SYLVIA PARUS_, WILS.

PLATE CXXXIV. MALE AND FEMALE.

It is to the persevering industry of WILSON that we are indebted for the discovery of this bird. He has briefly described the male, of which he had obtained but a single specimen. Never having met with it until I visited the Great Pine Forest, where that ardent ornithologist found it, I followed his track in my rambles there, and had not spent a week among the gigantic hemlocks which ornament that interesting part of our country, before I procured upwards of twenty specimens. I had therefore a fair opportunity of observing its habits, which I shall now attempt to describe.

The tallest of the hemlock pines are the favourite haunts of this species. It appears first among the highest branches early in May, breeds there, and departs in the beginning of September. Like the Blue Yellow-back Warbler, its station is ever amidst the thickest foliage of the trees, and with as much agility as its diminutive relative, it seeks its food by ascending from one branch to another, examining most carefully the under parts of each leaf as it proceeds. Every insect that escapes is followed on wing, and quickly secured. It now and then, as if for variety or sport, makes a downward flight, alights on a smaller tree, surveys it for a while, and again ascends to a higher station. During the early part of autumn it frequents, with its young, the margins of rivulets, where insects are then more abundant.

Its notes are sweet and mellow, and although not numerous, are easily distinguished from those of any other Warbler. Like a true Sylvia, it is often seen hanging at the end of a branch, searching for insects. It never alights on the trunk of a tree, and in this particular differs from every other species of its genus. Its food is altogether of insects.

To the inimitable skill of the worthy JEDIAH IRISH in the use of the rifle, I am indebted for the possession of a nest of this bird. On discovering one of the birds, we together watched it for hours, and at last had the good fortune to see itself and its mate repeatedly enter a thick cluster of leaves, where we concluded their nest must be placed. The huntsman's gun was silently raised to his shoulder, the explosion followed in course, and as I saw the twig whirling downwards, I experienced all the enthusiastic anxiety ever present with me on such occasions. Picking up the branch, I found in it a nest, containing three naked young, with as yet sealed eyelids. The nest was small, compact, somewhat resembling that of the American Goldfinch. It was firmly attached to the leaves of the hemlock twig, which appeared as if intentionally closed together over and around it, so as to conceal it from all enemies. Lichens, dry leaves of hemlock, and slender twigs formed its exterior. It was delicately lined with the fur of the hare and racoon; and the young lay imbedded in the softest feathers of the Ruffed Grouse. The parents soon became aware of the mischief which we had done; they descended, glided over our heads, manifested the most tender affection and the deepest sorrow, and excited our sympathy so far, that I carefully placed their tender offspring on a fallen log, leaving them to the care of their kind protectors, and contenting myself with their cradle.

I have since met with this species in the State of Maine, and have seen several individuals in Newfoundland; but never again have I found a nest, nor can I say any thing regarding its eggs. Confined as it is to the interior of the forests, I cannot even tell you more respecting its mode of flying than what I have already related, never having observed it performing a longer flight than from one tree to another.

SYLVIA PARUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 82.

HEMLOCK WARBLER, SYLVIA PARUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 114. pl. 44. fig. 3. Male.—_Nuttall_, Manual,