part i
. p. 436.
Adult Male. Plate CLXXV. Fig. 1.
Bill of moderate length, slender, nearly straight, acute, subtrigonal at the base, compressed towards the end; upper mandible with the dorsal outline slightly arched, the sides convex towards the end, the edges sharp, the tip narrow but rather obtuse; lower mandible also much compressed, with the dorsal line straight, the sides nearly erect and slightly rounded, the sharp edges inflected. Nostrils basal, lateral, oblong, with an arched membrane above, open and bare. Head rather compressed, neck and body short. Legs of ordinary length; tarsus compressed, anteriorly covered with six scutella, posteriorly with a long plate forming a sharp edge; toes scutellate above, the second and fourth nearly equal, the hind toe much stronger, with a much larger claw, the third and fourth united as far as the second joint; claws arched, much compressed, acute.
Plumage soft and blended. No bristly feathers about the bill. Wings short, broad, rounded, first quill about half the length of the second, which is considerably shorter than the third, fourth, and fifth, which are nearly equal, the fourth, however, being the longest. Tail of ordinary length, graduated, of twelve narrow rounded feathers.
Bill dusky above, pale brownish-yellow beneath. Iris dark hazel. Feet pale flesh-colour. The upper parts are blackish-brown, each feather with a brownish-white line along the shaft, and the outer edge towards the end reddish-brown. Wings dusky, the outer edges barred with pale yellowish-brown on the outer webs. Upper tail-coverts and tail similarly barred. Throat and central part of the breast greyish-white, the rest of the lower parts pale reddish-brown, the sides under the wings faintly barred with dusky.
Length 4⅜ inches, extent of wings 5⅝; bill along the ridge 4½/12, along the edge 6/12; tarsus 8½/12.
Adult Female. Plate CLXXV. Fig. 2.
The female resembles the male, and the young birds are distinguishable only by having the bill shorter, and the lower parts more tinged with red.
The Long-billed Marsh Wren is very closely allied to the present species, and the two form part of a group which VIEILLOT distinguishes by the name of Thyrothorus.
A MOOSE HUNT.
In the spring of 1833, the Moose were remarkably abundant in the neighbourhood of the Schoodiac Lakes; and, as the snow was so deep in the woods as to render it almost impossible for them to escape, many of them were caught. About the 1st of March 1833, three of us set off on a hunt, provided with snow-shoes, guns, hatchets, and provisions for a fortnight. On the first day we proceeded fifty miles, in a sledge drawn by one horse, to the nearest lake, where we stopped for the night, in the hut of an Indian named LEWIS, of the Passamaquody tribe, and who has abandoned the wandering life of his race, and turned his attention to farming and lumbering. Here we saw the operation of making snow-shoes, which requires more skill than one might imagine. The men generally make the bows to suit themselves, and the women weave in the threads, which are usually made of the skin of the Karaboo deer.
The next day we went on foot sixty-two miles farther, when a heavy rain-storm coming on, we were detained a whole day. The next morning we put on snow-shoes, and proceeded about thirteen miles, to the head of the Musquash Lake, where we found a camp, which had been erected by some lumberers in the winter, and here we established our head-quarters. In the afternoon an Indian had driven a female moose-deer, and two young ones of the preceding year, within a quarter of a mile of our camp, when he was obliged to shoot the old one. We undertook to procure the young alive, and after much exertion succeeded in getting one of them, and shut it up in the shed made for the oxen; but as the night was falling, we were compelled to leave the other in the woods. The dogs having killed two fine deer that day, we feasted upon some of their flesh, and upon Moose, which certainly seemed to us the most savoury meat we had ever eaten, although a keen appetite is very apt to warp one's judgment in such a case. After supper we laid ourselves down before the huge fire we had built up, and were soon satisfied that we had at last discovered the most comfortable mode of sleeping.
In the morning we started off on the track of a Moose, which had been driven from its haunt or yard by the Indians the day before; and, although the snow was in general five feet deep, and in some places much deeper, we travelled three miles before we came to the spot where the Moose had rested for the night. He had not left this place more than an hour, when we came to it. So we pushed on faster than before, trusting that ere long we should overtake him. We had proceeded about a mile and a half farther, when he took a sudden turn, which threw us off his track, and when we again found it, we saw that an Indian had taken it up and gone in pursuit of the harassed animal. In a short time we heard the report of a gun, and immediately running up, we saw the Moose standing in a thicket wounded, when we brought him down. The animal finding himself too closely pursued, had turned upon the Indian, who fired and instantly ran into the bushes to conceal himself. It was three years old, and consequently not nearly grown, although already about six feet and a half in height.
It is difficult to conceive how an animal could have gone at such a rate, when the snow was so deep, with a thick crust at top. In one place he had followed the course of a brook, over which the snow had sunk considerably on account of the higher temperature of the water, and we had an opportunity of seeing evidence of the great power which the species possesses in leaping over objects that obstruct his way. There were places in which the snow had drifted to so great a height, that you would have imagined it impossible for any animal to leap over it, and yet we found that he had done so at a single bound, without leaving the least trace. As I did not measure these snow-heaps, I cannot positively say how high they were, but I am well persuaded that some of them were ten feet.
We proceeded to skin and dress the Moose, and buried the flesh under the snow, where it will keep for weeks. On opening the animal we were surprised to see the great size of the lungs and heart, compared with the contents of the abdomen. The heart was certainly larger than that of any animal which I had seen. The head bears a great resemblance to that of a horse, but the "muffle" is more than twice as large, and when the animal is irritated or frightened, it projects that part much farther than usual. It is stated in some descriptions of the Moose, that he is short-winded and tender-footed, but he certainly is capable of long-continued and very great exertion, and his feet, for any thing that I have seen to the contrary, are as hard as those of any other quadruped. The young Moose was so exhausted and fretted, that it offered no opposition to us as we led it to the camp; but in the middle of the night we were awakened by a great noise in the hovel, and found that as it had in some measure recovered from its terror and state of exhaustion, it began to think of getting home, and was now much enraged at finding itself so securely imprisoned. We were unable to do any thing with it, for if we merely approached our hands to the openings of the hut, it would spring at us with the greatest fury, roaring and erecting its mane in a manner that convinced us of the futility of all attempts to save it alive. We threw to it the skin of a deer, which it tore to pieces in a moment. This individual was a yearling, and about six feet high. When we went to look for the other, which we had left in the woods, we found that he had "taken his back-track," or retraced his steps, and gone to the "beat," about a mile and a half distant, and which it may be interesting to describe.
At the approach of winter, parties of Moose Deer, from two to fifty in number, begin to lessen their range, and proceed slowly to the south side of some hill, where they feed within still narrower limits, as the snows begin to fall. When it accumulates on the ground, the snow, for a considerable space, is divided into well trodden, irregular paths, in which they keep, and browse upon the bushes at the sides, occasionally striking out a new path, so that, by the spring, many of those made at the beginning of winter are obliterated. A "yard" for half a dozen Moose would probably contain about twenty acres.
A good hunter, although still a great way off, will not only perceive that there is a yard in the vicinity, but can tell the direction in which it lies, and even be pretty sure of the distance. It is by the marks on the trees that he discovers this circumstance; he finds the young maple, and especially the moose-wood and birch, with the bark gnawed off to the height of five or six feet on one side, and the twigs bitten, with the impression of the teeth left in such a manner, that the position of the animal when browsing on them may be ascertained. Following the course indicated by these marks, the hunter gradually finds them more distinct and frequent, until at length he arrives at the yard; but there he finds no moose, for long before he reaches the place, their extremely acute smell and hearing warn them of his approach when they leave the yard, generally altogether, the strongest leading in one track, or in two or three parties. When pursued they usually separate, except the females, which keep with their young, and go before to break the track for them; nor will they leave them under any circumstances until brought down by their ruthless pursuers. The males, especially the old ones, being quite lean at this season, go off at great speed, and unless the snow is extremely deep, soon outstrip the hunters. They usually go in the direction of the wind, making many short turns to keep the scent, or to avoid some bad passage; and although they may sink to the bottom at every step, they cannot be overtaken in less than three or four days. The females, on the contrary, are remarkably fat, and it is not at all unfrequent to find in one of them a hundred pounds of raw tallow. But let us return to the young buck, which had regained the yard.
We found him still more untractable than the female we had left in the hovel; he had trodden down the snow for a small space around him, which he refused to leave, and would spring with great fury at any one who approached the spot too near; and as turning on snow-shoes is not an easy operation, we were content to let him alone, and try to find one in a better situation for capture, knowing that if we did eventually secure him, he would probably in the struggle injure himself too much to live. I have good reason to believe that the only practicable mode of taking them uninjured, except when they are very young, is, when they are exhausted and completely defenceless, to bind them securely, and keep them so till they have become pacified and convinced of the uselessness of any attempt at resistance. If allowed to exert themselves as they please, they almost always kill themselves, as we found by experience.
On the following day we again set out, and coming across the tracks of two young bucks, which had been started by the Indians, we pursued them, and in two or three miles overtook them. As it was desirable to obtain them as near the camp as possible, we attempted to steer them that way. For a while we succeeded very well in our scheme, but at last one of them, after making many ineffectual attempts to get another way, turned upon his pursuer, who, finding himself not very safe, felt obliged to shoot him. His companion, who was a little more tractable, we drove on a short way, but as he had contrived to take many turnings, he could approach us on his back-track too swiftly, so that we were compelled to shoot him also. We "dressed" them, taking with us the tongues and muffles, which are considered the most delicate parts.
We had not walked more than a quarter of a mile, when we perceived some of the indications before mentioned, which we followed for half a mile, when we came across a yard, and, going round it, we found where the Moose had left it, though we afterwards learned that we had missed a fine buck, which the dogs, however, afterwards discovered. We soon overtook a female with a young one, and were not long in sight of them when they stood at bay. It is really wonderful how soon they beat down a hard space in the snow to stand upon, when it is impossible for a dog to touch them, as they stamp so violently with their fore feet, that it is certain death to approach them. This Moose had only one calf with her, and on opening her we perceived that she would only have had one the next year, though the usual number is two, almost invariably a male and a female. We shot them with ball through the brain.
The Moose bears a considerable resemblance to the horse in his conformation, and in his disposition a still greater, having much of the sagacity as well as viciousness of that animal. We had an opportunity of observing the wonderful acuteness of its hearing and smelling. As we were standing by one, he suddenly erected his ears, and put himself on the alert, evidently aware of the approach of some person. About ten minutes after one of our party came up, who must have been at the time at least half a mile off, and the wind was from the Moose towards him.
This species of Deer feeds on the hemlock, cedar, fir or pine, but will not touch the spruce. It also eats the twigs of the maple, birch, and soft shoots of other trees. In the autumn they may be enticed by imitating their peculiar cry, which is described as truly frightful. The hunter gets up into a tree, or conceals himself in some other secure place, and imitates this cry by means of a piece of birch-bark rolled up to give the proper tone. Presently he hears the Moose come dashing along, and when he gets near enough, takes a good aim, and soon dispatches him. It is very unsafe to stand within reach of the animal, for he would certainly endeavour to demolish you.
A full grown male Moose is said to measure nine feet in height, and with his immense branching antlers presents a truly formidable appearance. Like the Virginian Deer and the male Karaboo, they shed their horns every year about the beginning of December. The first year their horns are not dropped in spring. When irritated the Moose makes a great grinding with his teeth, erects his mane, lays back his ears, and stamps with violence. When disturbed he makes a hideous whining noise, much in the manner of the Camel.
In that wild and secluded part of the country, seldom visited but by the Indians, the Common Deer were without number, and it was with great difficulty that we kept the dogs with us, as they were continually meeting with "beats." In its habits that species greatly resembles the Moose. The Karaboo has a very broad flat foot, and can spread it on the snow to the fetlock, so as to be able to run on a crust scarcely hard enough to bear a dog. When the snow is soft, they keep in immense droves around the margin of the large lakes, to which they betake themselves when pursued, the crust being much harder there than elsewhere. When it becomes more firm, they strike into the woods. As they possess such facility of running on snow, they do not require to make any yards, and consequently have no fixed place in the winter. The speed of this animal is not well known, but I am inclined to believe it much greater than that of the fleetest horse.
In our camp we saw great numbers of Crossbills, Grosbeaks, and various other small birds. Of the first of these were two species, which were very tame, and alighted on our hut with the greatest familiarity. We caught five or six at once under a snow-shoe. The Pine-Martin and Wild Cat were also very abundant.
THE SPOTTED OR CANADA GROUS.
_TETRAO CANADENSIS_, LINN.
PLATE CLXXVI. MALE AND FEMALE.
No sooner had I entered the State of Maine, than I considered the Canada Grous as one of the principal objects of my inquiry. Every person to whom I spoke about it, assured me that it was rather abundant during the whole year, and consequently that it bred in the country. All this fortunately proved to be quite true, but no one told me of the difficulties I should have to encounter in watching its habits; and although I ultimately succeeded in this, the task was perhaps as severe as any which I ever undertook.
In August 1832, I reached the delightful little village of Dennisville, about eighteen miles distant from Eastport. There I had the good fortune of becoming an inmate of the kind and most hospitable family of Judge LINCOLN, who has resided there for nearly half a century, and who is blessed with a family of sons equal to any with whom I am acquainted, for talents, perseverance and industry. Each of these had his own peculiar avocation, and I naturally attached myself more particularly to one who ever since his childhood has manifested a decided preference for ornithological pursuits. This young gentleman, THOMAS LINCOLN, offered to lead me to those retired woods where the Spruce Partridges were to be found. We accordingly set out on the 27th of August, my two sons accompanying us. THOMAS, being a perfect woodsman, advanced at our head, and I can assure you, reader, that to follow him through the dense and tangled woods of his native country, or over the deep mosses of Labrador, where, you know, he accompanied me afterwards, would be an undertaking not easily accomplished with credit. The weather was warm, and the musquitoes and moose flies did their best to render us uncomfortable. We however managed to follow our guide the whole day, over fallen trees, among tangled brushwood, and through miry ponds; yet not a single Grous did we find, even in places where he had before seen them, and great was my mortification, when, on our return towards sunset, as we were crossing a meadow belonging to his father, not more than a quarter of a mile from the village, the people employed in making hay informed us that about half an hour after our departure they had seen a fine covey. We were too much fatigued to go in search of them, and therefore made for home.
Ever ardent, if not impatient, I immediately made arrangements for procuring some of these birds, offering a good price for a few pairs of old and young, and in a few days renewed my search in company with a man who had assured me he could guide me to their breeding grounds, and which he actually did, to my great pleasure. These breeding grounds I cannot better describe than by telling you that the larch forests, which are there called "Hackmetack Woods," are as difficult to traverse as the most tangled swamps of Labrador. The whole ground is covered by the most beautiful carpeting of verdant moss, over which the light-footed Grous walk with ease, but among which we sunk at every step or two up to the waist, our legs stuck in the mire, and our bodies squeezed between the dead trunks and branches of the trees, the minute leaves of which insinuated themselves among my clothes, and nearly blinded me. We saved our guns from injury, however, and seeing some of the Spruce Partridges before they perceived us, we procured several specimens. They were in beautiful plumage, but all male birds. It is in such places that these birds usually reside, and it is very seldom that they are seen in the open grounds, beyond the borders of their almost impenetrable retreats. On returning to my family, I found that another hunter had brought two fine females, but had foolishly neglected to bring the young ones, which he had caught and given to his children, who to my great mortification had already cooked them when my messenger arrived at his house.
The Spruce Partridge or Canada Grous breeds in the States of Maine and Massachusetts about the middle of May, nearly a month earlier than at Labrador. The males pay their addresses to the females by strutting before them on the ground or moss, in the manner of the Turkey Cock, frequently rising several yards in the air in a spiral manner, when they beat their wings violently against their body, thereby producing a drumming noise, clearer than that of the Ruffed Grous, and which can be heard at a considerable distance. The female places her nest beneath the low horizontal branches of fir trees, taking care to conceal it well. It consists of a bed of twigs, dry leaves and mosses, on which she deposits from eight to fourteen eggs of a deep fawn colour, irregularly splashed with different tints of brown. They raise only one brood in the season, and the young follow the mother as soon as hatched. The males leave the females whenever incubation has commenced, and do not join them again until late in autumn; indeed, they remove to different woods, where they are more shy and wary than during the love season or in winter.
This species walks much in the manner of our Partridge. I never saw one jerk its tail as the Ruffed Grous does, nor do they burrow in the snow like that bird, but usually resort to trees to save themselves from their pursuers. They seldom move from thence at the barking of a dog, and when roused fly only to a short distance, uttering a few _clucks_, which they repeat on alighting. In general, when a flock is discovered, each individual forming it may be easily caught, for so seldom do they see men in the secluded places which they inhabit, that they do not seem to be aware of the hostile propensities of the race.
Along the shores of the Bay of Fundy, the Spruce Partridge is much more abundant than the Ruffed Grous, which indeed gradually becomes scarcer the farther north we proceed, and is unknown in Labrador, where it is replaced by the Willow Grous, and two other species. The females of the Canada Grous differ materially in their colouring in different latitudes. In Maine, for instance, they are more richly coloured than in Labrador, where I observed that all the individuals procured by me were of a much greyer hue than those shot near Dennisville. The like difference is perhaps still more remarkable in the Ruffed Grous, which are so very grey and uniformly coloured in the Northern and Eastern States, as to induce, almost every person to consider them as of a species distinct from those found in Kentucky, or any of the southern mountainous districts of the Union. I have in my possession skins of both species procured a thousand miles apart, that present these remarkable differences in the general hue of their plumage.
All the species of this genus indicate the approach of rainy weather or a snow storm, with far more precision than the best barometer; for on the afternoon previous to such weather, they all resort to their roosting places earlier by several hours than they do during a continuation of fine weather. I have seen groups of Grous flying up to their roosts at mid-day, or as soon as the weather felt heavy, and have observed that it generally rained in the course of that afternoon. When, on the contrary, the same flock would remain busily engaged in search of food until sunset, I found the night and the following morning fresh and clear. Indeed, I believe that this kind of foresight exists in the whole tribe of Gallinaceous birds.
One day, while on the coast of Labrador, I accidentally almost walked upon a female Canada Grous surrounded by her young brood. It was on the 18th of July. The affrighted mother on seeing us, ruffled up all her feathers like a common hen, and advanced close to us as if determined to defend her offspring. Her distressed condition claimed our forbearance, and we allowed her to remain in safety. The moment we retired, she smoothed down her plumage, and uttered a tender maternal chuck, when the little ones took to their wings, although they were, I can venture to assert, not more than _one week old_, with so much ease and delight, that I felt highly pleased at having allowed them to escape.
Two days afterwards, my youthful and industrious party returned to the Ripley with a pair of these Grous in moult. This species undergoes that severe trial at a much earlier season than the Willow Grous. My son reported that some young ones which he saw with their mother, were able to fly fully a hundred yards, and alighted on the low trees, among which he caught several of them, which, however, died before they reached the vessel.
This species is found not only in the State of Maine, but also in the mountainous districts of New Hampshire, and the northern parts of New York, as well as around our northern great lakes, and the head waters of the Missouri. It is abundant in the British provinces of New Brunswick, Nova Scotia, Newfoundland, and Labrador.
Among the great number, procured at all seasons of the year, which I have examined, I never found one without the rufous band at the extremity of the tail represented in the plate; nor did I see any having the terminal white spot on the upper tail-coverts exhibited in figures of this species.
Their food consists of berries of different sorts, and the young twigs and blossoms of several species of plants. In the summer and autumn I have found them gorged with the berries of the plant represented in the plate, and which is commonly called "Solomon's Seal." In the winter I have seen the crop filled with the short leaves of the larch or Hackmetack.
I have frequently heard it said that these birds could be knocked down with sticks, or that a whole covey could be shot, while perched on trees, by beginning at the lowest one; but I have never witnessed any thing of the kind, and therefore cannot vouch for the truth of the assertion. During the autumn of 1833, these birds were uncommonly abundant in the State of Maine. My friend EDWARD HARRIS of New York, THOMAS LINCOLN, and others, killed a great number; and the last mentioned gentleman procured a pair alive, which were fed on oats and did well.
The flesh of this Grous is dark, and fit for being eaten only when it has fed on berries. In winter, when it feeds on the leaves of trees and other plants, the flesh is quite bitter and disagreeable.
TETRAO CANADENSIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 274.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 637.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 127.
SPOTTED GROUS, TETRAO CANADENSIS, _Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. iii. pl. 20. Male; pl. 21. fig. 2. Female.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 667.—_Swains. and Richards._ Fauna Boreal.- Amer. vol. ii. p. 246.
Adult Male. Plate CLXXVI. Fig. 1, 1.
Bill short, robust, slightly arched, rather obtuse, the base covered by feathers; upper mandible with the dorsal outline convex towards the end, the edges sharp and overlapping, the tip declinate; lower mandible slightly convex, in its dorsal outline, the back broad and rounded, the sides sloping outwards, the tip rather rounded. Nostrils basal, lateral, concealed by the short feathers. Head small, neck of ordinary length, body full. Feet short, rather small; tarsus short, roundish, feathered; toes scutellate above, broadly margined and pectinate, the anterior ones connected by a web at the base, the hind toe very small, the two lateral about equal, the middle one much longer; claws short, arched, compressed, rather obtuse.
Plumage compact, slightly glossed. Feathers of the head very short. Wings, short, broad, much rounded and curved, the third quill longest, the fourth next, the second and fifth nearly equal, the first very short. Tail ample, of ordinary length, rounded, of sixteen broad rotundato-truncate feathers having a minute mucro.
Bill and claws brownish-black. Iris hazel. Fringed membrane over the eyes vermilion. Toes purplish-grey. Upper plumage and flanks brownish-black, transversely barred with brownish-grey, the tip of each feather with two bars being of the latter colour; on the hind parts the bars are larger, and the pale ones more tinged with brown. Quills and larger coverts blackish-brown, the outer edges of the primaries pale brownish-grey, and those of the secondaries minutely mottled with the same. Tail-coverts brownish-black, minutely mottled and tipped with greyish-white; tail-feathers darker and tipped with dull brownish-red. Lower parts black, the feathers on the throat having a white spot near the end, those of the lower and lateral parts of the neck unspotted, of the breast with a broad subterminal spot, and the under tail-coverts largely tipped with white. Inner wing-coverts clove-brown, the proximal and axillaries tipped with white.
Length 15¾ inches, extent of wings 21¾; bill along the back 8/12, along the edge 1-2/12; tarsus 1¼; weight 17 oz.
Adult Female. CLXXVI. Fig. 2, 2.
The Female is not much smaller. The superciliary membrane is much less, but of the same colour. The upper parts are nearly of the same tints, but more broadly barred; the head, sides of the neck, fore neck, and anterior part of the breast yellowish-red, barred with brownish-black; the lower parts greyish-black, barred with reddish-white. The tail is minutely mottled and tipped with brownish-red. The younger females have more of the yellowish-red tints than the old ones. In other respects the colouring is nearly similar.
Length 15½ inches, extent of wings 21; weight 15 oz.
TRILLIUM PICTUM, _Pursh_, Flora Amer. Sept. vol. i. p. 244. —HEXANDRIA TRIGYNIA, _Linn._
This plant, as well as the other species represented, grows abundantly in Maine, in all such secluded places as are frequented by the Spotted Grous, which eagerly devours its berries. It has ovate acuminate leaves of a light green colour, thin and undulated; an erect peduncle; white flowers, veined with purple at the bottom, and having the petals lanceolate, recurved, nearly twice the length of the calyx. The berries are ovate and of a scarlet colour.
STREPTOPUS DISTORTUS, _Mich._ Flor. Amer. vol. i. p. 200. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. i. p. 232.—HEXANDRIA MONOGYNIA, _Linn._
About two feet high, with alternate, amplexicaul, ovate, acute, ribbed, light green leaves; greenish-yellow flowers, on pedicels which are distorted in the middle; and oval scarlet berries.
WHITE-HEADED PIGEON.
_COLUMBA LEUCOCEPHALA_, LINN.
PLATE CLXXVII. MALE AND FEMALE.
The White-headed Pigeon arrives on the Southern Keys of the Floridas, from the Island of Cuba, about the 20th of April, sometimes not until the 1st of May, for the purpose of residing there for a season, and rearing its young. On the 30th of April, I shot several immediately after their arrival from across the Gulf Stream. I saw them as they approached the shore, skimming along the surface of the waters, flying with great rapidity, much in the manner of the common house species, but not near each other like the Passenger Pigeon. On nearing the land, they rose to the height of about a hundred yards, surveyed the country in large circles, then with less velocity gradually descended, and alighted in the thickest parts of the mangroves and other low trees. None of them could be easily seen in those dark retreats, and we were obliged to force them out, in order to shoot them, which we did at this time on the wing.
In creeping among the bushes to obtain a view of them whilst alighted, I observed that the more I advanced, the more they retired from me. This they did by alighting on the ground from the trees, among which they could not well make way on wing, although they could get on with much ease below, running off and hiding at every convenient spot that occurred. These manœuvres lasted only a few days, after which I could see them perched on the tops of the trees, giving a preference perhaps to dry branches, but not a marked one, as some other species are wont to do.
They are at all times extremely shy and wary, more so in fact than any species with which I am acquainted. The sight of a man is to them insupportable, perhaps on account of the continued war waged against them, their flesh being juicy, well flavoured, and generally tender, even in old birds. Never could I get near one of them so long as it observed me. Indeed the moment they perceive a man, off they go, starting swiftly with a few smart raps of the wings, and realighting in a close covert for a while, or frequently flying to another key, from which they are sure to return to that left by them, should you pursue them. It is thus a most toilsome task to procure specimens of these birds.
Their shyness is but partially given up even during their love season, or while sitting on their eggs, for the moment they see you they get off slyly from the nest, walk on the branches for some distance, and take to wing without any noise, flying low along the edge of the mangroves, into which they throw themselves as soon as a place of safety offers itself, seldom on such occasions flying off to other keys. Their return to the nest is not immediate, the heat of these latitudes not requiring the same care in incubation as the comparative cold of more northern regions. I have waited their return sometimes as much as half an hour, without success.
By the first of May, the young squabs are nearly able to fly, and it is at this period that the greatest havoc is made among them. The fishermen and the wreckers visit the keys principally resorted to by this species, rifle all the nests they can find, and sometimes also shoot the old birds.
The key on which I first saw this bird, lies about twenty-five miles south of Indian Key, and is named Bahia-honda Duck Key. The farther south we proceeded the more we saw, until we reached the low, sandy, sterile keys, called the Tortugas, on none of which did I see a pigeon of any kind. During my visit to the Floridas, our party procured a great number of White-headed Pigeons. They were all either adult, or full-plumed birds, having the upper part of the head pure white, with a deep rich brown edging at the lateral parts of the crown. On our return from the Tortugas to Key West, our vessel anchored close to a small key, in a snug harbour protected from the sea winds by several long and narrow islands well known to the navigators of those seas. Captain DAY and myself visited this little key, which was not much more than an acre in extent, the same afternoon. No sooner had we landed, than, to our delight, we saw a great number of White-headed Pigeons rise, fly round the key several times, and all realight upon it. The Captain posted himself at one end of the key, I at the other, while the sailors walked about to raise the birds. In less than two hours we shot thirty-six of them, mostly on the wing. Their attachment to this islet resulted from their having nests with eggs on it. Along with them we found Grakles, Red-winged Starlings, Flycatchers, and a few Zenaida Doves. Having shot most of the Pigeons, examined their nests, collected their eggs, and written memoranda, we proceeded to other keys in search of other species, of which you will have an account in my next volume, they being all water birds.
The next morning we thought of calling at this little key on our way, and were surprised to find that many new comers had arrived there before us. They were, however, very shy, and we procured only seventeen in all. I felt convinced that this spot was a favourite place of resort to these birds. It being detached from all other keys, furnished with rank herbaceous plants, cactuses, and low shrubs, and guarded by a thick hedge of mangroves, no place could be better adapted for breeding; and, at each visit we paid it, White-headed Pigeons were procured. Allow me here, kind reader, to tell you that the number of that strange species of crabs called _soldiers_ was so great, that our game could not be suffered to lie a few minutes on the ground without being either much mangled or carried into their subterranean retreats; so that, with all our care, we were actually deprived by them of several birds which we had shot. These curious crabs, which belong to the genus _Pagurus_, crawl up the trees, and no doubt often destroy the eggs or young of the Pigeons.
The principal difference between Pigeons and Doves, as to their habits, is, according to my observation, that the former generally build their nests close together on the same trees, which the latter never do. For this reason I would place the present species among the Doves.
The nest is placed high or low, according to circumstances; but there are never two on the same tree. I have found it on the top shoots of a cactus, only a few feet from the ground, on the upper branches of a mangrove, or quite low, almost touching the water, and hanging over it. In general the nest resembles that of the _Columba migratoria_, but it is more compact, and better lined. The outer part is composed of small dry twigs, the inner of fibrous roots and grasses. The eggs are two, opaque, white, rather roundish, and as large as those of the domestic Pigeon. From the appearance of the eggs in the ovaria of females having young at the time, I would infer that this species has several broods during each season; and perhaps they may breed in Cuba, after their return from the Florida Keys. None of these birds are found on the mainland, although it is at no great distance.
A rather extraordinary fact relating to the habits of this species, is that many of these birds, which breed in Cuba, or some of the Bahama Islands, come to the Florida Keys for the purpose of procuring food for their young, to which they return several times daily. This is
## particularly observed at the time when the Sea Grape is fully ripe, or
during the month of June. The numbers of these Pigeons that resort to the Keys, attract several species of Hawks during the breeding season, amongst which the Peregrine and the Red-shouldered are conspicuous. On none of the Keys unvisited by this species, did I see a Hawk of any kind.
The White-headed Pigeon exhibits little of the pomposity of the common domestic species, in its amorous moments. The male, however, struts before the female with elegance, and the tones of his voice are quite sufficient to persuade her of the sincerity of his attachment. During calm and clear mornings, when nature appears in all her purity and brightness, the cooing of this Pigeon may be heard at a considerable distance, mingling in full concord with the softer tones of the Zenaida Dove. The bird standing almost erect, full-plumed, and proud of his beauty, emits at first a loud _croohoo_, as a prelude, and then proceeds to repeat his _coo-coo-coo_. These sounds are continued during the period of incubation, and are at all times welcome to the ear of the visitor of these remarkable islands. When approached suddenly, it emits a hollow, guttural sound, precisely resembling that of the Common Pigeon on such occasions.
The young birds are at first almost black, but have tufts of a soft buff-coloured down distributed mostly over the head and shoulders. While yet squabs they have no appearance of white on the head, and they take about four months before they acquire their perfect plumage. Smaller size, and a less degree of brilliancy, distinguish the female from the male. About the beginning of October they abound on the Keys, and return to the West India Islands.
I have only to add the following particulars to what I have already detailed of the history of this species. While standing perched in a nearly upright posture, they have a continued movement of the head, with a frequent jerking upwards of the tail. Their flight may be compared to that of the European Cushat, being very swift and noiseless, after a few hard flaps at starting. In captivity they are easily managed, and readily breed. I saw several of them with my friends Dr WILSON and Mr JOHN BACHMAN.
I have placed a pair of these Pigeons on a low, flowering tree, which is rather scarce on the Keys. It is in full bloom during the whole year, and its leaves, I thought, correspond with the colour of the birds, while the brilliant hue of its flowers forms a strong contrast.
COLUMBA LEUCOCEPHALA, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 281.—_Lath._ Ind. Ornith. vol. ii. p. 594.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 119.
WHITE-HEADED PIGEON, COLUMBA LEUCOCEPHALA, _Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. ii. p. 15. fig. 1.—_Nuttall_, Manual, part. i. p. 625.
Adult Male. Plate CLXXVII. Fig. 1.
Bill straight, of ordinary length, rather slender, compressed; upper mandible with a tumid fleshy covering at the base, where it is straight in its dorsal outline, convex towards the end, with a sharp-edged, declinate, rather obtuse tip; lower mandible with the sides sloping outwards, the angle near the end, the edges sharp, the tip rounded. Nostrils medial, oblique, linear. Head small and compressed, neck of ordinary length, body full. Feet short, strong; tarsus very short, rounded, with two anterior rows of large hexagonal scales; toes scutellate above, marginate, the hind-toe smallest, the two lateral nearly equal, the middle toe much larger; claws of moderate size, compressed, arched, rather acute.
Plumage rather compact above, blended beneath, on the hind neck strong, with metallic gloss. Wings long, the third quill longest, the second almost equal, the first not so long as the fourth, the second, third, fourth, and most of the other primaries sinuate on the outer web, towards the end; the secondaries broad and rounded. Tail rather long, even, of twelve broad slightly rounded feathers.
Bill carmine at the base, bluish-white at the end. Iris yellow. Feet carmine; claws greyish-yellow. The general colour is dusky greyish-blue, paler beneath, the quills and tail-feathers darker. The whole upper part of the head is pure white; the upper part of the hind neck rich chocolate-brown, the lower part and sides green, changing to gold-colour, each feather margined externally with deep black.
Length 14¼ inches, extent of wings 23½; bill along the back 8/12, along the edge 11/12; tarsus 1-1/12, middle-toe and claw 1-11/12.
Adult Female. Plate CLXXVII. Fig. 2.
The female differs from the male only in having the tints a little duller and lighter.
Length 14 inches.
THE ROUGH-LEAVED CORDIA.
CORDIA SEBESTENA, _Willd._—PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ CORDIACEÆ, _Juss._
This plant, on account of its large tubular scarlet flowers, is one of the most beautiful of the West Indian trees. I saw only two individuals at Key West, where, as was supposed, they had been introduced from Cuba. They were about fifteen feet high, the stem having a diameter of only five or six inches. They were in full bloom in the early part of May, and their broad deep green leaves, and splendid red blossoms, mingled with the variety of plants around me, rendered their appearance delightful. Both trees were private property, and grew in a yard opposite to that of Dr STROBEL, through whose influence I procured a large bough, from which the drawing was made, with the assistance of Mr LEHMAN. I was informed that they continued in flower nearly the whole summer.
THE ORANGE-CROWNED WARBLER.
_SYLVIA CELATA_, SAY.
PLATE CLXXVIII. MALE AND FEMALE.
This species is seen in the company of _Sylvia coronata_ and _Sylvia petechia_, both in the Southern States, where it passes the winter, and while crossing the Union, in early spring, on its way to those Northeastern Districts where it breeds. It leaves Louisiana, the Floridas, and the Carolinas, from the beginning to the end of April; is seen in the Middle States, about the 10th of May; and reaches the State of Maine and the British provinces by the end of that month. On its return, besides settling in the Southern States, it spreads over the provinces of Mexico, from whence individuals in spring migrate by the vast prairies, and along the shores of the western parts of the Union, entering Canada in that direction in the first days of June. The Orange-crowned Warbler is thus very widely distributed over North America. I met with none, however, between Halifax and Labrador, nor did I see one in the latter country.
In the summer months, it manifests a retiring disposition, keeping among the low brushwood that borders the rivers and lakes of the Northern Districts. While in the south, however, where it is rather common near the sea-shore, it is less cautious, and is seen, in considerable numbers, in the orange groves around the plantations, or even in the gardens, especially in East Florida. Like the _Sylvia petechia_, it plays about the piazzas, skipping on wing in front of the clapboarded house, in quest of its prey, which it expertly seizes without alighting, or without snapping its bill, except during the disputes that occur among the males, as the spring advances. You find it among the branches of the Pride-of-China, that ornaments the streets of the southern cities and villages, as well as on those bordering the roads. From these it descends into the smilaxes, rose-bushes, and other shrubs, all of which yield it food and shelter. At the approach of darkness, it enters among the foliage of the evergreen wild orange and wild peach, where, with the _Sylvia petechia_ and _Sylvia coronata_, it quietly passes the night. Its principal food consists of insects, partly caught on the wing, but chiefly along the branches and twigs, where the little depredator seeks them out with great activity.
The flight of this bird is short, rather low, and is performed by gently curved glidings. When ascending, however, it becomes as it were uncertain and angular.
The Orange-crowned Warbler breeds in the eastern parts of Maine, and in the British provinces of New Brunswick and Nova Scotia. Its nest is composed of lichens detached from the trunks of trees, intermixed with short bits of fine grass, and is lined with delicate fibrous roots and a proportionally large quantity of feathers. The eggs, which are from four to six, are of a pale green colour, sprinkled with small black spots. The nest is placed not more than from three to five feet from the ground between the smaller forks of some low fir tree. Only one brood is raised in the season, and the birds commence their journey southward from the middle of August to the beginning of September.
In autumn, it nearly loses the orange spot on its head, there being then merely a dull reddish patch, which is only seen on separating the feathers. In the breeding season, the part in question becomes as bright as you see it in the plate, in which are represented a pair of these birds, on a twig of the great huckleberry, which grows in East Florida. The young do not shew any orange on the head until the following spring.
SYLVIA CELATA, _Say_, in Long's Expedition to the Rocky Mountains, vol. i. p. 169.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 88.
ORANGE-COLOURED WARBLER, SYLVIA CELATA, _Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. i. p. 45. pl. 5. fig. 2.—_Nuttall_, Manual,
##