Chapter 34 of 58 · 5943 words · ~30 min read

part i

. p. 504.

Adult Male. Plate CXLIX. Fig. 1.

Bill shortish, strong, conical, acute; upper mandible of the same breadth as the lower, convex on the sides, the tip acute and slightly declinate; lower mandible convex on the back and sides, and both involute on the sharp edges. Nostrils basal, roundish, open, partially concealed by the feathers. Head rather large, neck short, body rather robust. Legs of moderate length, slender; tarsus compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes rather large, free, scutellate above, the lateral nearly equal, the hind toe strong; claws arched, much compressed, longish, acute, that of the hind toe larger.

Plumage ordinary, soft and blended beneath. Wings short and much curved; the second and third primaries longest and equal, the fourth scarcely shorter, the first and fifth about equal. Tail of ordinary length, graduated, slender, the feathers narrow and pointed.

Bill brownish-black above, the sides of the upper mandible yellow, the lower mandible light bluish-grey. Iris hazel. Feet pale brown. Crown of the head bluish-grey in the middle, deep brown at the sides, the feathers black along the centre. Hind neck dull grey, tinged with brown; back brown, tinged with grey, some of the feathers marked with black and edged with greyish-white. Primary quills wood-brown, secondary dark brown, edged with reddish-brown; the secondary and small coverts principally of the latter colour. Tail-feathers wood-brown, with a central line of blackish-brown, excepting the lateral, which are plain and paler. A broad band of light yellowish-red from the base of the mandible over the eye; ear-coverts grey; fore neck pale yellowish-red, the throat paler and unspotted, the rest streaked with dusky. The sides of the same tint, but paler, and similarly streaked; the middle of the breast and the abdomen greyish white; under tail-coverts pale yellowish-red.

Length 5 inches, extent of wings 7¼; bill along the back 4½/12, along the edge 9½/12; tarsus 9/12.

Adult Female. Plate CXLIX. Fig. 2.

The female is coloured like the male, but the tints are a little fainter.

This species is allied in form and habits to the Sea-side Finch, _Fringilla maritima_, with which, however, it cannot possibly be confounded by any person possessing the least observation. The description of that species in my first volume being defective in several particulars, I here subjoin a more accurate account of its colouring and dimensions taken from a number of specimens.

Bill dark brown above, paler on the sides; the lower mandible bluish-grey, but in some individuals dusky. Iris hazel. Feet and claws greyish-blue, tinged with brown. Crown of the head bluish-grey in the middle, deep-brown at the sides, the feathers black along the centre. Hind neck dull grey, tinged with brown; back dark brown tinged with grey, some of the feathers edged with greyish-white. Primary quills wood-brown, secondary dark brown edged with reddish-brown; the secondary and smaller coverts principally of the latter colour; the edge of the wing yellow. Tail-feathers wood-brown, with a central line of blackish-brown, excepting the lateral, which are plain and paler. A broad yellowish-brown streak from the base of the bill over the eye, but not extending beyond it. Throat and fore neck greyish-white, with a streak of bluish-grey on each side. Breast and sides dull greyish-white, tinged with yellowish-red, and streaked with dusky; the middle of the breast and the abdomen greyish-white; under tail-coverts pale yellowish-brown, streaked with dusky.

Length 6¼ inches, extent of wings 8; bill along the back 5/12, along the edge 7/12; tarsus 10/12.

_Fringilla maritima_ is a much larger bird than _F. caudacuta_; the bill is proportionally more elongated; instead of the broad yellowish-red band over the eye, it has a narrow and much shorter one of a duller tint; the band of the same colour beneath the eye is wanting, and the under parts are differently coloured and much duller. The third and fourth quills are longest in _F. maritima_, the second and third in _F. caudacuta_, while in the former the first is much shorter, and in the latter very little.

* * * * *

Another species of Finch, belonging to the same group, and which, like _F. maritima_ and _F. caudacuta_, is found abundantly in the salt marshes of the Carolinas, has been discovered by my most worthy friend the Rev. JOHN BACHMAN of Charleston, who has presented me with a dozen specimens of it. With his approval, I have named it after a gentleman who, besides being my friend, is possessed, not only of a technical, but also of a practical knowledge of ornithology, and of whom I may safely say, that he is unquestionably the best portrayer of the feathered race that I know. It was my intention to have had the figures of this newly discovered species, which were drawn at Charleston by my son JOHN WOODHOUSE, engraved for the second volume of "The Birds of America;" but the drawing did not reach London in time. The plate, however, is finished, and will appear in the fourth and last volume of that work. In the mean time, I subjoin a brief description.

MACGILLIVRAY'S FINCH.

_FRINGILLA MACGILLIVRAII._

Bill rather long, in other respects similar to those of the two species mentioned above, as are the proportions of the different parts, and the texture of the plumage. The second, third, and fourth quills are equal and longest, and the tail is rounded.

Bill dusky-brown above, the sides of the upper mandible paler, the lower mandible bluish-grey. Iris hazel. Feet dark brown. The colouring is similar to that of _F. maritima_ in the upper parts, and to that of _F. caudacuta_ in the lower, but is darker above than the former, and duller beneath than the latter. Feathers of the head brownish-black margined with dull greyish-brown, but not grey in the middle nor darker towards the sides, as in the other species. Hind neck and back of the same colour, the middle of the latter having some of the margins pale reddish-brown. Primary quills hair-brown; secondary dark brown, edged with reddish-brown; the secondary and smaller coverts like the latter; the edge of the wing white, slightly tinged with yellow. Tail-feathers hair-brown at the edges, the centre blackish-brown, except the lateral, which are plain, but scarcely paler. A yellowish-brown streak from the nostrils over the eye. Throat and fore neck greyish-white, with an indistinct dusky streak on each side. Breast and sides pale dull yellowish-brown, marked with brownish-black streaks. The middle of the breast and the abdomen greyish-white, tinged with yellowish-brown.

Length 5½ inches, extent of wings 7¾; bill along the back 6½/12, along the edge 8/12; tarsus 11/12.

* * * * *

The different species can be readily distinguished by attending to the above particulars. Macgillivray's Finch is in size intermediate between the other two, and in colouring it resembles both, as has been stated above.

When the three are together it is very easy to distinguish that species from the rest, by the greater length of the bill and tarsus, and the greater breadth of the black band along the middle of each tail-feather. In all the species, the bills of individuals differ greatly in length, old birds having them much longer than younger ones.

In the republication of WILSON'S Ornithology, by Sir WILLIAM JARDINE, Bart., the editor makes the following statement.—"Mr AUDUBON has figured a bird very closely allied in plumage, under the name of _Ammodramus Henslowii_, and, in the letter press, has described it as Henslow's Bunting, _Emberiza Henslowii_. It will evidently come under the first genus, and if new and distinct, will form a third North American species. It is named after Professor HENSLOW of Cambridge, and was obtained near Cincinnati. There is no account of its history and habits."—Vol. ii. p. 78. I have already shewn that the species is a perfectly distinct one, but its affinities are not with _Ammodramus_. During my last three years' rambles in the United States, my friends, my assistants, and myself, procured hundreds of specimens of the Henslow's Bunting, and gained much information respecting its habits, which are totally different from those of _Fringilla caudacuta_ or _F. maritima_. The HENSLOW Bunting is never found near salt water marshes, as these species always are, but spends its life on dry elevated meadows and in sandy open pine forests, where it passes the winter in the Southern and Western Districts. As to the similarity of colouring alluded to, I cannot see the least resemblance between the birds in question, in that respect, more than in size or shape. This might have become apparent, had he compared my figure of the Henslow Bunting with that given by WILSON, which in my humble opinion is incorrect. I have not represented the nest of _F. maritima_ along with my figures of that bird, although this has been asserted.

THE RED-EYED VIREO.

_VIREO OLIVACEUS_, BONAP.

PLATE CL. MALE.

One of the principal differences between the habits of this and some other species, which are now called Vireos, and the Flycatchers, is, that the former procure their food principally by moving about, and along the branches or the twigs of the trees, by light hops, alternately changing sides, reaching and securing their prey by an elastic extension of the legs and neck, without the continual snapping or clicking of the bill so common among the Muscicapæ on such occasions, and that they seldom make sorties on the wing to any distance, for the purpose of seizing the insects on which they usually feed. This habit is retained until autumn, when, insects being scarce, the Vireo sallies forth to a short distance in pursuit of them, as they may chance to pass near the tree on which, in the silent mood of a Flycatcher, it stands erect, using the watchful side-glances peculiar to its tribe, as it anxiously expects the passage of its prey. Another difference is, that Vireos are generally more musical, lively and gay, than Flycatchers, so that their society is more welcome to man; and, as if fully conscious of their superiority in this respect, and knowing that they commit no depredations upon his fruit or bees, calculated to arouse his anger, they often suffer him to approach with a carelessness that evidently proves the simplicity of their nature. The third great difference between the Vireos and Flycatchers is, that the former seldom, if ever, go down from the trees to the water, for the purpose of drinking; while the latter are often seen gliding closely over rivers and pools, from which they sip their drink. The Vireos quench their thirst with the drops of dew or rain that adhere to the leaves or twigs. I might add, that the quivering motions of the wings in Flycatchers when alighted, is not exhibited by the Vireos, at least has never been observed by me. On the other hand, the affinity existing between the Vireos and Muscicapæ is indicated by their being equally possessed of the power of regurgitation.

The Red-eyed Flycatcher is an inhabitant of the whole of our forests. Now you hear its sweet, unaffected, musical, loud and free warble, from the inner top branches of a tall tree, for hours at a time, and even during the hottest part of the day; again, you may count each note that it utters, the little vocalist resting as it were to enjoy the sounds of its own music; next moment all seems hurry and bustle;—it raises its voice, and chants on with great volubility, so loudly that one might think the little creature intent on drowning all other sounds. The darker the woods, the more cloudy the day, the more unremitting are its exertions. It is one of the earliest singers in spring, and among the latest in autumn. In the south-eastern parts of East Florida, where many spend the winter, I have heard its notes and those of the White-eyed Vireo, even at that season. In South Carolina, in the neighbourhood of Charleston, I have heard and seen it early in the month of February, when scarce a leaf was yet expanded. It is not seen in Louisiana until the beginning of March, and I am inclined to think that perhaps an equal number of these birds come to us from the West India Islands or from Mexico.

Few birds seem to enjoy life more than this Vireo, for at almost every short cessation of its song, it is seen making a movement or two up or along a branch, searching with extreme diligence for food, peeping cautiously under the leaves, and examining each bud or blossom with a care peculiarly its own. It may be seen flying from one tree to another with indefatigable industry, and this not only from morning to night, but during the whole time of its stay with us.

So abundant is this bird, and so prodigal of its song, that any one paying the least attention is sure to hear it either from the trees which embellish the streets of the villages and cities, or the gardens and woods. The principal notes resemble the syllables _pewee_, _pea_, _sho-re_, _sheire_, _chew-ree_, _piwit_. They are, as I have said, clear, loud, and melodious.

The flight of this bird is altogether performed in a gliding manner, and when it is engaged in pursuit of a rival or an enemy, it passes through the woods with remarkable swiftness. It is an affectionate parent, generally leading about its young, particularly its second brood; for it often breeds twice in the year, even in the State of Massachusetts, or far up on the Mississippi. On such occasions, the parents proceed through the woods with more care, and on the least appearance of danger utter a querulous note, the meaning of which is so well understood by the little family, that they seldom fail to hide or become mute in an instant. The young are fed for several weeks after they leave the nest, and, I believe, migrate with the old ones, for I have frequently seen them on the move until dusk, and going to roost together at nightfall. I do not recollect ever having seen one of them on the ground.

Like the true Flycatchers, these birds eject small pellets formed of the hard crusts of the abdomen, legs, and other parts of insects. I have but very seldom seen them feeding on berries of any kind, although in Louisiana I have observed them pecking at ripe figs.

The nest of the Red-eyed Vireo is small, and extremely neat. It is generally suspended, at a moderate height, from the slender twigs forming the fork at the end of a branch. I have found some situated so low that I could easily look into them, while others were hung thirty feet over head. Dog-wood trees seem to be preferred by them, although I have found the nests on oaks, beeches, and sugar-maples, as well as on tall grasses. The male bird frequently leads you to the discovery of the nest, by its great anxiety about the safety of its mate. The outer parts are firmly attached to the twigs, the fibres being warped around them in various directions. The materials are usually the bark of the grape-vine, the silk of large cocoons, some lichens, particles of hornets' or wasps' nests, and decayed worm-eaten leaves. The lining, which is beautifully disposed, consists of fibrous roots, grasses, and now and then the hair of various quadrupeds, especially the grey squirrel and racoon. The nest, however, differs greatly in different latitudes; for, in the Middle States, they often use the leaves of the pine, cedar, and hemlock, which they glue together apparently with their saliva. The eggs are from four to six, pure white, sparingly spotted at the larger end with reddish-brown or blackish dots. They are laid in Pennsylvania about the first of June, and later in more northern parts.

The eyes of the Young are of an umber colour, and do not become red until the following spring. Those of some shot in the Floridas in January, had not changed their colour. In February I shot two, each of which had a red and a brown eye.

This species, as well as the White-eyed Vireo, is often called to nurse the young of the Cow Bird, which deposits its egg in the nests of either species, assured that it will be properly treated. No difference exists in the plumage, or even size of the sexes.

WILSON, who was a most excellent observer, was quite correct, as well as Dr BARTON of Philadelphia, in alluding to another species of Vireo, which, although nearly allied to this, is quite distinct. It is smaller, has brown eyes at all times of its life, sings sweetly, lives in low thickets, and builds a pensile nest. You will see its figure in my fourth volume of Illustrations, when I hope to be able to give you a good account of its habits.

VIREO OLIVACEUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 71.

RED-EYED FLYCATCHER, MUSCICAPA OLIVACEA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 55. pl. 12. fig. 3.—_Nuttall_, Manual, p. 312.

Adult Male. Plate CL.

Bill of moderate length, strong, depressed at the base, compressed towards the end, somewhat ascending. Upper mandible with the dorsal line slightly convex, the sides convex, the edges sharp and notched towards the end, the tip acute and suddenly deflected; lower mandible with the dorsal line also slightly convex, the back rounded, the edges sharp and inflected, the tip acute. Nostrils basal, lateral, oblong. Head rather large, neck short, body rather robust. Feet of ordinary length; tarsus compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes slender, free; claws arched, compressed, acute.

Plumage soft and blended. Wings rather long, the second and third primaries longest; tail of ordinary length, slightly emarginate. Bristles at the base of the bill short.

Bill brown above, pale bluish-grey beneath. Iris red. Feet bluish-grey. The general colour of the plumage above is light yellowish-olive, the crown of the head deep-grey, bordered on each side by a line of blackish, below which is a line of greyish-white passing from the nostril over the eye. Quills dusky, olivaceous on the outer margin, white on the inner. Tail wood-brown. The lower parts are white, the breast and sides tinged with pale yellow.

Length 5½ inches, extent of wings 9; bill along the back nearly ½, along the edge 8/12; tarsus 8/12.

The Female resembles the Male, but is of a duller white beneath.

HONEY-LOCUST.

GLEDITSCHIA TRIACANTHOS, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 1097. —_Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. i. p. 221.—POLYGAMIA DIŒCIA, _Linn._ LEGUMINOSÆ, _Juss._

See Vol. I. p. 226.

ST JOHN'S RIVER IN FLORIDA.

Soon after landing at St Augustine, in East Florida, I formed acquaintance with Dr SIMMONS, Dr POCHER, Judge SMITH, the Misses JOHNSON, and other individuals, my intercourse with whom was as agreeable as beneficial to me. Lieutenant CONSTANTINE SMITH, of the United States army, I found of a congenial spirit, as was the case with my amiable, but since deceased friend, Dr BELL of Dublin. Among the planters who extended their hospitality to me, I must particularly mention General HERNANDEZ, and my esteemed friend JOHN BULOW, Esq. To all these estimable individuals I offer my sincere thanks.

While in this part of the peninsula, I followed my usual avocations, although with little success, it being then winter. I had letters from the Secretaries of the Navy and Treasury of the United States, to the commanding officers of vessels of war of the revenue service, directing them to afford me any assistance in their power; and the schooner Spark having come to St Augustine, on her way to the St John's River, I presented my credentials to her commander Lieutenant PIERCY, who readily and with politeness, received me and my assistants on board. We soon after set sail, with a fair breeze. The strict attention to duty on board even this small vessel of war, afforded matter of surprise to me. Every thing went on with the regularity of a chronometer: orders were given, answered to, and accomplished, before they ceased to vibrate on the ear. The neatness of the crew equalled the cleanliness of the white planks of the deck; the sails were in perfect condition; and, built as the Spark was, for swift sailing, on she went gambolling from wave to wave.

I thought that, while thus sailing, no feeling but that of pleasure could exist in our breasts; but, alas! how fleeting are our enjoyments. When we were almost at the entrance of the river, the wind changed, the sky became clouded, and, before many minutes had elapsed, the little bark was lying to "like a duck," as her commander expressed himself. It blew a hurricane:—let it blow, reader. At the break of day we were again at anchor within the bar of St Augustine.

Our next attempt was successful. Not many hours after we had crossed the bar, we perceived the star-like glimmer of the light in the great lantern at the entrance of the St John's River. This was before day-light; and, as the crossing of the sand-banks or bars, which occur at the mouths of all the streams of this peninsula is difficult, and can be accomplished only when the tide is up, one of the guns was fired as a signal for the government pilot. The good man, it seemed, was unwilling to leave his couch, but a second gun brought him in his canoe alongside. The depth of the channel was barely sufficient. My eyes, however, were not directed towards the waters, but on high, where flew some thousands of snowy Pelicans, which had fled affrighted from their resting grounds. How beautifully they performed their broad gyrations, and how matchless, after a while, was the marshalling of their files, as they flew past us!

On the tide we proceeded apace. Myriads of Cormorants covered the face of the waters, and over it Fish-Crows innumerable were already arriving from their distant roosts. We landed at one place to search for the birds whose charming melodies had engaged our attention, and here and there some young Eagles we shot, to add to our store of fresh provisions! The river did not seem to me equal in beauty to the fair Ohio; the shores were in many places low and swampy, to the great delight of the numberless Herons that moved along in gracefulness, and the grim alligators that swam in sluggish sullenness. In going up a bayou, we caught a great number of the young of the latter for the purpose of making experiments upon them.

After sailing a considerable way, during which our commander and officers took the soundings, as well as the angles and bearings of every nook and crook of the sinuous stream, we anchored one evening at a distance of fully one hundred miles from the mouth of the river. The weather, although it was the 12th of February, was quite warm, the thermometer on board standing at 75°, and on shore at 90°. The fog was so thick that neither of the shores could be seen, and yet the river was not a mile in breadth. The "blind musquitoes" covered every object, even in the cabin, and so wonderfully abundant were these tormentors, that they more than once fairly extinguished the candles whilst I was writing my journal, which I closed in despair, crushing between the leaves more than a hundred of the little wretches. Bad as they are, however, these blind musquitoes do not bite. As if purposely to render our situation doubly uncomfortable, there was an establishment for jerking beef, on the nearer shores to the windward of our vessel, from which the breeze came laden with no sweet odours.

In the morning when I arose, the country was still covered with thick fogs, so that although I could plainly hear the notes of the birds on shore, not an object could I see beyond the bowsprit, and the air was as close and sultry as on the previous evening. Guided by the scent of the jerkers' works, we went on shore, where we found the vegetation already far advanced. The blossoms of the jessamine, ever pleasing, lay steeped in dew; the humming bee was collecting her winter's store from the snowy flowers of the native orange; and the little warblers frisked along the twigs of the smilax. Now, amid the tall pines of the forest, the sun's rays began to force their way, and as the dense mists dissolved in the atmosphere, the bright luminary at length shone forth. We explored the woods around, guided by some friendly live-oakers who had pitched their camp in the vicinity. After a while the Spark again displayed her sails, and as she silently glided along, we spied a Seminole Indian approaching us in his canoe. The poor dejected son of the woods, endowed with talents of the highest order, although rarely acknowledged by the proud usurpers of his native soil, has spent the night in fishing, and the morning in procuring the superb-feathered game of the swampy thickets; and with both he comes to offer them for our acceptance. Alas! thou fallen one, descendant of an ancient line of freeborn hunters, would that I could restore to thee thy birthright, thy natural independence, the generous feelings that were once fostered in thy brave bosom. But the irrevocable deed is done, and I can merely admire the perfect symmetry of his frame, as he dexterously throws on our deck the trouts and turkeys which he has captured. He receives a recompense, and without smile or bow, or acknowledgement of any kind, off he starts with the speed of an arrow from his own bow.

Alligators were extremely abundant, and the heads of the fishes which they had snapped off lay floating around on the dark waters. A rifle bullet was now and then sent through the eye of one of the largest, which, with a tremendous splash of its tail, expired. One morning we saw a monstrous fellow lying on the shore. I was desirous of obtaining him to make an accurate drawing of his head, and, accompanied by my assistant and two of the sailors, proceeded cautiously towards him. When within a few yards, one of us fired and sent through his side an ounce ball, which tore open a hole large enough to receive a man's hand. He slowly raised his head, bent himself upwards, opened his huge jaws, swung his tail to and fro, rose on his legs, blew in a frightful manner, and fell to the earth. My assistant leaped on shore, and, contrary to my injunctions, caught hold of the animal's tail, when the alligator, awakening from its trance, with a last effort crawled slowly towards the water, and plunged heavily into it. Had he thought of once flourishing his tremendous weapon there might have been an end of his assailant's life, but he fortunately went in peace to his grave, where we left him, as the water was too deep. The same morning, another of equal size was observed swimming directly for the bows of our vessel, attracted by the gentle rippling of the water there. One of the officers, who had watched him, fired and scattered his brain through the air, when he tumbled and rolled at a fearful rate, blowing all the while most furiously. The river was bloody for yards around, but although the monster passed close by the vessel, we could not secure him, and after a while he sunk to the bottom.

Early one morning I hired a boat and two men, with the view of returning to St Augustine by a short cut. Our baggage being placed on board, I bade adieu to the officers, and off we started. About four in the afternoon we arrived at the short cut, forty miles distant from our point of departure, and where we had expected to procure a waggon, but were disappointed. So we laid our things on the bank, and, leaving one of my assistants to look after them, I set out, accompanied by the other, and my Newfoundland dog. We had eighteen miles to go; and as the sun was only two hours high, we struck off at a good rate. Presently we entered a pine barren. The country was as level as a floor; our path, although narrow, was well beaten, having been used by the Seminole Indians for ages, and the weather was calm and beautiful. Now and then a rivulet occurred, from which we quenched our thirst, while the magnolias and other flowering plants on its banks relieved the dull uniformity of the woods. When the path separated into two branches, both seemingly leading the same way, I would follow one, while my companion took the other, and unless we met again in a short time, one of us would go across the intervening forest.

The sun went down behind a cloud, and the south-east breeze that sprung up at this moment, sounded dolefully among the tall pines. Along the eastern horizon lay a bed of black vapour, which gradually rose, and soon covered the heavens. The air felt hot and oppressive, and we knew that a tempest was approaching. Plato was now our guide, the white spots on his skin being the only objects that we could discern amid the darkness, and as if aware of his utility in this respect, he kept a short way before us on the trail. Had we imagined ourselves more than a few miles from the town, we would have made a camp, and remained under its shelter for the night; but conceiving that the distance could not be great, we resolved to trudge along.

Large drops began to fall from the murky mass overhead; thick, impenetrable darkness surrounded us, and to my dismay, the dog refused to proceed. Groping with my hands on the ground, I discovered that several trails branched out at the spot where he lay down; and when I had selected one, he went on. Vivid flashes of lightning streamed across the heavens, the wind increased to a gale, and the rain poured down upon us like a torrent. The water soon rose on the level ground so as almost to cover our feet, and we slowly advanced, fronting the tempest. Here and there a tall pine on fire presented a magnificent spectacle, illumining the trees around it, and surrounded with a halo of dim light, abruptly bordered with the deep black of the night. At one time we passed through a tangled thicket of low trees, at another crossed a stream flushed by the heavy rain, and again proceeded over the open barrens.

How long we thus, half-lost, groped our way, is more than I can tell you; but at length the tempest passed over, and suddenly the clear sky became spangled with stars. Soon after we smelt the salt-marshes, and walking directly towards them, like pointers advancing on a covey of partridges, we at last to our great joy descried the light of the beacon near St Augustine. My dog began to run briskly around, having met with ground on which he had hunted before, and taking a direct course, led us to the great causeway that crosses the marshes at the back of the town. We refreshed ourselves with the produce of the first orange tree that we met with, and in half an hour more arrived at our hotel. Drenched with rain, steaming with perspiration, and covered to the knees with mud, you may imagine what figures we cut in the eyes of the good people whom we found snugly enjoying themselves in the sitting room. Next morning, Major GATES, who had received me with much kindness, sent a waggon with mules and two trusty soldiers for my companion and luggage.

THE TURKEY BUZZARD.

_CATHARTES AURA_, ILLIG.

PLATE CLI. MALE AND YOUNG.

Having already, when speaking of the Black Vulture, described the habits of the Turkey Buzzard, I shall here merely add a few observations necessary to complete its history.

This species is far from being known throughout the United States, for it has never been seen farther eastward than the confines of New Jersey. None, I believe, have been observed in New York; and on asking about it in Massachusetts and Maine, I found that, excepting those persons acquainted with our birds generally, none knew it. On my late northern journeys I nowhere saw it. A very few remain and spend the winter in New Jersey and Pennsylvania, where I have seen them only during summer, and where they breed. As we proceed farther south, they become more and more abundant. They are equally attached to maritime districts, and the vicinity of the sea-shore, where they find abundance of food.

The flight of the Turkey Buzzard is graceful compared with that of the Black Vulture. It sails admirably either high or low, with its wings spread beyond the horizontal position, and their tips bent upward by the weight of the body. After rising from the ground, which it does at a single spring, it beats its wings only a very few times, to enable it to proceed in its usual way of sailing. Like the Black Vultures, they rise high in the air, and perform large circles, in company with those birds, the Fork-tailed Hawk, Mississippi Kite, and the two species of Crow. The Hawks, however, generally teaze them, and force them off toward the ground.

They are gregarious, feed on all sorts of food, and suck the eggs and devour the young of many species of Heron and other birds. In the Floridas, I have, when shooting, been followed by some of them, to watch the spot where I might deposit my game, which, if not carefully covered, they would devour. They also eat birds of their own species, when they find them dead. They are more elegant in form than the Black Vultures, and walk well on the ground or the roofs of houses. They are daily seen in the streets of the southern cities, along with their relatives, and often roost with them on the same trees. They breed on the ground, or at the bottom of hollow trees and prostrate trunks, and lay _only two eggs_. These are large, of a light cream-colour, splashed toward the great end with large irregular markings of black and brown. The young somewhat resemble those of the Black Vulture, and take a long time before they can fly. Both species drink water freely, and in doing this immerse their bill to the base, and take a long draught at a time. They both breed at the same period, or nearly so, and raise only one brood in the season.

I have found birds of this species apparently very old, with the upper parts of their mandibles, and the wrinkled skin around their eyes, so diseased as to render them scarcely able to feed amongst others, all of which seldom failed to take advantage of their infirmities. I have represented the adult male in full plumage, along with a young bird, procured in the autumn of its first year. The average weight of a full grown bird is 6½ lb., about 1 lb. less than that of the Carrion Crow.

CATHARTES AURA, ILLIGER, _Prodr._ p. 236.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 22.—_Richards. and Swains._ Fauna Boreali-Amer. part ii . p. 4.

TURKEY VULTURE or TURKEY BUZZARD, VULTUR AURA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ix. p. 96. pl. 75. fig. 1.—_Nuttall_, Manual,

##