part ii
. p. 189.
Adult Male. Plate CXVI. Fig. 1. 1.
Bill rather long and slender, slightly arched, compressed, acute; upper mandible slightly arched in its dorsal line and acute edges, the tip declinate; lower mandible nearly straight along the back. Nostrils basal, oblong, half-closed by a membrane. The general form is rather slender and elegant, like that of the Mocking Bird. Feet longish, rather strong; tarsus compressed, anteriorly covered with a few long scutella, sharp behind; toes scutellate above, free; claws compressed, arched, acute.
Plumage soft and blended. Wings of moderate length, rounded, the first primary very short, the fourth and fifth longest. Tail very long, of twelve straight rounded feathers.
Bill black, the base of the lower mandible light blue. Iris yellow. Feet dusky-brown. The general colour of the plumage above is a bright reddish-brown, the quills dusky on their inner webs, and the wings crossed with two white bars margined anteriorly with black, being on the tips of the smaller and secondary coverts. The lower parts are yellowish-white, the breast and sides marked with triangular dark-brown spots, the lower tail-coverts pale brownish-red.
Length 11½ inches, extent of wings 13; bill along the back 1, along the edge 1-3/12; tarsus 1-4/12.
Adult Female. Plate CXVI. Fig. 2. 2.
The female resembles the male, the bars on the wings being narrower, and the spots on the breast lighter. The dimensions are nearly the same.
THE BLACK JACK OAK.
QUERCUS NIGRA, _Willd._ Sp. Pl. vol. iv. p. 442. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. ii. p. 629.
QUERCUS FERRUGINEA, _Mich._ Arbr. Forest. vol. i. p. 92. pl. 18. MONŒCIA POLYANDRIA, _Linn._ AMENTACEÆ, _Juss._
Leaves coriaceous, dilated at the end and three-lobed, when young mucronate, smooth above, covered with a rust-like powder beneath, the cupule turbinate, its scales obtuse and scarious, the acorn shortly ovate. This tree forms the principal growth of the open barrens of Kentucky, and is also met with in all our Southern Districts. It is of small height, and extremely crooked in its growth, so as to be of little service, excepting as fire-wood; but it bears abundantly, producing fine mast for hogs.
THE BLACK SNAKE.
This Snake is possessed of great activity, climbs with ease over bushes and along the trunks of trees, and glides so swiftly over the ground as easily to elude pursuit. It feeds on birds, eggs, frogs, and small quadrupeds, and evinces great antipathy towards all other species of Serpent, with most of which, although destitute of poison fangs, it fights on the least provocation. It occurs abundantly from Louisiana to Connecticut, but I have not observed it in Maine or the British provinces.
THE MISSISSIPPI KITE.
_FALCO PLUMBEUS_, GMEL.
PLATE CXVII. MALE AND FEMALE.
When, after many a severe conflict, the southern breezes, in alliance with the sun, have, as if through a generous effort, driven back for a season to their desolate abode the chill blasts of the north; when warmth and plenty are insured for a while to our happy lands; when clouds of anxious Swallows, returning from the far south, are guiding millions of Warblers to their summer residence; when numberless insects, cramped in their hanging shells, are impatiently waiting for the full expansion of their wings; when the vernal flowers, so welcome to all, swell out their bursting leaflets, and the rich-leaved Magnolia opens its pure blossoms to the Humming Bird;—then look up, and you will see the Mississippi Kite, as he comes sailing over the scene. He glances towards the earth with his fiery eye; sweeps along, now with the gentle breeze, now against it; seizes here and there the high-flying giddy bug, and allays his hunger without fatigue to wing or talon. Suddenly he spies some creeping thing that changes, like the chameleon, from vivid green to dull-brown, to escape his notice; It is the red-throated panting lizard that has made its way to the highest branch of a tree in quest of food. Casting upwards a sidelong look of fear, it remains motionless, so well does it know the prowess of the bird of prey: but its caution is vain; it has been perceived, its fate is sealed, and the next moment it is swept away.
The Mississippi Kite thus extends its migrations as high as the city of Memphis, on the noble stream whose name it bears, and along our eastern shores to the Carolinas, where it now and then breeds, feeding the while on lizards, small snakes, and beetles, and sometimes, as if for want of better employ, teaching the Carrion Crows and Buzzards to fly. At other times, congregating to the number of twenty or more, these birds are seen sweeping around some tree, catching the large locusts which abound in those countries at an early part of the season, and reminding one of the Chimney Swallows, which are so often seen performing similar evolutions, when endeavouring to snap off the little dried twigs of which their nests are composed.
Early in May, the thick-leaved Bay-Tree (_Magnolia grandiflora_), affords in its high tops a place of safety, in which the Hawk of the South may raise its young. These are out by the end of July, and are fed by the parent birds until well practised in the art of procuring subsistence. About the middle of August, they all wing their way southward.
The affection which the old birds display towards their young, and the methods which they occasionally employ to insure the safety of the latter, are so remarkable, that, before I proceed to describe their general habits, I shall relate a case in which I was concerned.
Early one morning, whilst I was admiring the beauties of nature, as the vegetable world lay embalmed in dew, I heard the cry of a bird that I mistook for that of a Pewee Flycatcher. It was prolonged, I thought, as if uttered in distress. After looking for the bird a long time in vain, an object which I had at first supposed to be something that had accidentally lodged in a branch, attracted my attention, as I thought I perceived it moving. It did move distinctly, and the cry that had ceased from the time when I reached the spot where I stood, was repeated, evidently coming from the object in view. I now took it for a young one of the Chuck-Will's-Widow, as it sat lengthwise on the branch. I shot at it, but perhaps did not hit it, as it only opened and closed its wings, as if surprised. At the report of the gun, the old bird came, holding food in her claws. She perceived me, but alighted, and fed her young with great kindness. I shot at both, and again missed, or at least did not succeed, which might have happened from my having only small shot in my gun. The mother flew in silence, sailed over head just long enough to afford me time to reload, returned, and to my great surprise gently lifted her young, and sailing with it to another tree, about thirty yards distant, deposited it there. My feelings at that moment I cannot express. I wished I had not discovered the poor bird; for who could have witnessed, without emotion, so striking an example of that affection which none but a mother can feel; so daring an act, performed in the midst of smoke, in the presence of a dreaded and dangerous enemy. I followed, however, and brought both to the ground at one shot, so keen is the desire of possession!
The young had the head of a fawn-colour, but I took little more notice of it, depositing the two birds under a log, whence I intended to remove them on my return, for the purpose of drawing and describing them. I then proceeded on my excursion to a lake a few miles distant. On coming back, what was my mortification, when I found that some quadruped had devoured both! My punishment was merited.
The Mississippi Kite arrives in Lower Louisiana about the middle of April in small parties of five or six, and confines itself to the borders of deep woods, or to those near plantations, not far from the shores of the rivers, lakes, or bayous. It never moves into the interior of the country, and in this respect resembles the _Falco furcatus_. Plantations lately cleared, and yet covered with tall dying girted trees, placed near a creek or bayou, seemed to suit it best.
Its flight is graceful, vigorous, protracted, and often extended to a great height, the Forked-tailed Hawk being the only species that can compete with it. At times it floats in the air, as if motionless, or sails in broad regular circles, when, suddenly closing its wings, it slides along to some distance, and renews its curves. Now it sweeps in deep and long undulations, with the swiftness of an arrow, passing almost within touching distance of a branch on which it has observed a small lizard, or an insect it longs for, but from which it again ascends disappointed. Now it is seen to move in hurried zig-zags, as if pursued by a dangerous enemy, sometimes seeming to turn over and over like a Tumbling Pigeon. Again it is observed flying round the trunk of a tree to secure large insects, sweeping with astonishing velocity. While travelling, it moves in the desultory manner followed by Swallows; but at other times it is seen soaring at a great elevation among the large flocks of Carrion Crows and Turkey Buzzards, joined by the Forked-tailed Hawk, dashing at the former, and giving them chase, as if in play, until these cowardly scavengers sweep downwards, abandoning this to them disagreeable sport to the Hawks, who now continue to gambol undisturbed. When in pursuit of a large insect or a small reptile, it turns its body sidewise, throws out its legs, expands its talons, and generally seizes its prey in an instant. It feeds while on wing, apparently with as much ease and comfort, as when alighted on the branch of a tall tree. It never alights on the earth; at least I have never seen it do so, except when wounded, and then it appears extremely awkward. It never attacks birds or quadrupeds of any kind, with the view of destroying them for food, although it will chase a fox to a considerable distance, screaming loudly all the while, and soon forces a Crow to retreat to the woods.
The nest of this species is always placed in the upper branches of the tallest trees. I thought it gave the preference to those tall and splendid magnolias and white oaks, which adorn our Southern States. The nest resembles that of the dilapidated tenement of the Common American Crow, and is formed of sticks slightly put together, along with branches of Spanish moss (_Usnea_), pieces of vine bark, and dried leaves. The eggs are two or three, almost globular, of a light greenish tint, blotched thickly over with deep chocolate-brown and black. Only one brood is raised in the season, and I think the female sits more than half the time necessary for incubation. The young I also think obtain nearly the full plumage of the old bird before they depart from us, as I have examined these birds early in August, when the migration was already begun, without observing much difference in their general colour, except only in the want of firmness in the tint of the young ones.
Once, early in the month of May, I found a nest of this bird placed on a fine tall white oak near a creek, and observed that the female was sitting with unceasing assiduity. The male I saw bring her food frequently. Not being able to ascend the tree, I hired a Negro, who had been a sailor for some years, to climb it and bring down the eggs or young. This he did by first mounting another tree, the branches of which crossed the lower ones of the oak. No sooner had he reached the trunk of the tree on which the nest was placed, than the male was seen hovering about and over it in evident displeasure, screaming and sweeping towards the intruder the higher he advanced. When he attained the branch on which the nest was, the female left her charge, and the pair, infuriated at his daring, flew with such velocity, and passed so close to him, that I expected every moment to see him struck by them. The black tar, however, proceeded quietly, reached the nest, and took out the eggs, apprising me that there were three. I requested him to bring them down with care, and to throw off the nest, which he did. The poor birds, seeing their tenement cast down to the ground, continued sweeping around us so low and so long, that I could not resist the temptation thus offered of shooting them.
The Mississippi Kite is by no means a shy bird, and one may generally depend on getting near it when alighted; but to follow it while on wing were useless, its flight being usually so elevated, and its sweeps over a field or wood so rapid and varied, that you might spend many hours in vain in attempting to get up with it. Even when alighted, it perches so high, that I have sometimes shot at it, without producing any other effect than that of causing it to open its wings and close them again, as if utterly ignorant of the danger to which it had been exposed, while it seemed to look down upon me quite unconcerned. When wounded, it comes to the ground with great force, and seldom attempts to escape, choosing rather to defend itself, which it does to the last, by throwing itself on its back, erecting the feathers of its head, screaming loudly in the manner of the Pigeon Hawk, disgorging the contents of its stomach, stretching out its talons, and biting or clenching with great vigour. It is extremely muscular, the flesh tough and rigid.
These birds at times search for food so far from the spot where their nest has been placed, that I have on several occasions been obliged to follow their course over the woods, as if in search of a wild bee's hive, before I could discover it. There is scarcely any perceptible difference between the sexes as to size, and in colour they are precisely similar, only the female has less of the ferruginous colour on her primaries than the male. The stomach is thin, rugous, and of a deep orange colour.
FALCO PLUMBEUS, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 283.—_Lath._ Index Ornith. vol. i. p. 49.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 90.—_Nuttall_, Manual, vol. i. p. 92.
MISSISSIPPI KITE, FALCO MISSISSIPPIENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 80. fig. 1. Male.
Adult Male. Plate CXVII. Fig. 1.
Bill short, as broad as deep at the base, the sides convex, the dorsal outline convex from the base; upper mandible cerate, the edges sharp, with an obtuse lobe towards the curvate, the tip trigonal, deflected, very acute; lower mandible inflected at the edges, rounded at the end. Nostrils round, lateral, basal, with a central papilla. Head rather large, the general form robust. Legs of moderate length, strong; tarsus stout, covered anteriorly with scutella, rounded behind; toes scutellate above, scaly on the sides, scabrous and tuberculate beneath; middle and outer toe connected at the base by a small membrane; claws roundish, curved, very acute.
Plumage compact, imbricated; feathers of the head narrow, pointed, and rather loose; tibial feathers elongated. Wings long and pointed, the third quill longest. Tail long, straight, retuse.
Bill black, as are the cere, lore, and a narrow band round the eye. Iris blood-red. Feet purplish, the scutella deep red; claws black. The head, the neck all round, and the under parts in general bluish-white. The back and wing-coverts are of a dark leaden colour, the ends of the secondary coverts white. The primaries black, margined externally with bright bay; the tail also deep black, as is the rump.
Length 14 inches, extent of wings 36; bill along the ridge 11/12, along the edge 11/12; tarsus 1¾.
Adult Female. Plate CXVII. Fig. 2.
The female differs little from the male in colour, and is not much larger.
Length 15 inches.
THE WARBLING FLYCATCHER OR VIREO.
_VIREO GILVUS_, BONAP.
PLATE CXVIII. MALE AND FEMALE.
While at the little village, now the city, of Camden, in New Jersey, where I had gone for the purpose of watching the passage of certain Warblers on their way north early in the month of May, I took lodgings in a street ornamented with a long avenue of tall Lombardy poplars, one of which almost touched my window. On it too I had the pleasure shortly afterwards of finding the nest of this interesting little bird. Never before had I seen it placed so low, and never before had I an opportunity of examining it, or of observing the particular habits of the species with so much advantage. The nest, although formed nearly in the same manner as several others, which I have since obtained by cutting them down with rifle balls, from the top twigs of the tall trees to which they were attached, instead of being fastened in the fork of a twig, was fixed to the body of the tree, and that of a branch coming off at a very acute angle. The birds were engaged in constructing it during eight days, working chiefly in the morning and evening. Previous to their selecting the spot, I frequently saw them examining the tree, warbling together as if congratulating each other on their good fortune in finding so snug a place. One morning I observed both of them at work; they had already attached some slender blades of grass to the knots on the branch and the bark of the trunk, and had given them a circular disposition. They continued working downwards and outwards, until the structure exhibited the form of their delicate tenement. Before the end of the second day, bits of hornets' nests and particles of corn-husks had been attached to it by pushing them between the rows of grass, and fixing them with silky substances. On the third day, the birds were absent, nor could I hear them anywhere in the neighbourhood, and thinking that a cat might have caught them from the edge of the roof, I despaired of seeing them again. On the fourth morning, however, their notes attracted my attention before I rose, and I had the pleasure of finding them at their labours. The materials which they now used consisted chiefly of extremely slender grasses, which the birds worked in a circular form within the frame which they had previously made. The little creatures were absent nearly an hour at a time, and returned together bringing the grass, which I concluded they found at a considerable distance. Going into the street to see in what direction they went, I watched them for some time, and followed them as they flew from tree to tree towards the river. There they stopped, and looked as if carefully watching me, on which I retired to a small distance, when they resumed their journey, and led me quite out of the village, to a large meadow, where stood an old hay stack. They alighted on it, and in a few minutes each had selected a blade of grass. Returning by the same route, they moved so slowly from one tree to another, that my patience was severely tried. Two other days were consumed in travelling for the same kind of grass. On the seventh I saw only the female at work, using wool and horse hair. The eighth was almost entirely spent by both in smoothing the inside. They would enter the nest, sit in it, turn round, and press the lining, I should suppose a hundred times or more in the course of an hour. The male had ceased to warble, and both birds exhibited great concern. They went off and returned so often that I actually became quite tired of this lesson in the art of nest-building, and perhaps I should not have looked at them more that day, had not the cat belonging to the house made her appearance just over my head, on the roof, within a few feet of the nest, and at times so very near the affrighted and innocent creatures, that my interest was at once renewed. I gave chase to grimalkin, and saved the Flycatchers at least for that season.
In the course of five days, an equal number of eggs was laid. They were small, of a rather narrow oval form, white, thinly spotted with reddish-black at the larger end. The birds sat alternately, though not with regularity as to time, and on the twelfth day of incubation the young came out. I observed that the male would bring insects to the female, and that after chopping and macerating them with her beak, she placed them in the mouth of her young with a care and delicacy which were not less curious than pleasing to me. Three or four days after, the male fed them also, and I thought that I saw them grow every time I turned from my drawing to peep at them.
On the fifteenth day, about eight in the morning, the little birds all stood on the border of the nest, and were fed as usual. They continued there the remainder of the day, and about sunset re-entered the nest. The old birds I had frequently observed roosted within about a foot above them. On the sixteenth day after their exclusion from the egg, they took to wing, and ascended the branches of the tree, with surprising ease and firmness. They were fed another day after, on the same tree, and roosted close together in a row on a small twig, the parents just above them. The next morning they flew across the street, and betook themselves to a fine peach-orchard several hundred yards from my lodging. Never had HUBER watched the operations of his bees with more intentness than I had employed on this occasion, and I bade them adieu at last with great regret.
The principal food of this species consists of small black caterpillars, which that season infested all the poplars in the street. They searched for them in the manner of the Red-eyed Flycatcher and Blue-eyed Yellow Warbler, moving sidewise along the twigs, like the latter, now and then balancing themselves on the wing opposite their prey, and snapping it in the manner of the _Muscicapa Ruticilla_, sometimes alighting sidewise on the tree, seldom sallying forth in pursuit of insects more than a few yards, and always preferring to remain among the branches. I never saw either of the old birds disgorge pellets, as I have seen Pewees do.
I observed that they now and then stood in a stiffened attitude, balancing their body from side to side on the joint of the tarsus and toes, as on a hinge, but could not discover the import of this singular action. During the love days of the pair mentioned above, the male would spread its little wings and tail, and strut in short circles round the female, pouring out a low warble so sweet and mellow that I can compare it only to the sounds of a good musical box. The female received these attentions without coyness, and I have often thought that these birds had been attached to each other before that season.
No name could have been imposed upon this species with more propriety than that of the Warbling Flycatcher. The male sings from morning to night, so sweetly, so tenderly, with so much mellowness and softness of tone, and yet with notes so low, that one might think he sings only for his beloved, without the least desire to attract the attention of rivals. In this he differs greatly from most other birds. Even its chiding notes—_tschĕ, tschĕ_, were low and unobtruding. The nestlings uttered a lisping sound, not unlike that of a young mouse. The only time I saw the old birds ruffled, was on discovering a brown lizard ascending their tree. They attacked it courageously, indeed furiously, and although I did not see them strike it, compelled it to leave the place.
The flight of the Warbling Flycatcher is performed by gentle glidings, and seldom extends to a greater length than a hundred yards at a time. I never saw it on the ground.
It was never observed by me in Louisiana or Kentucky, nor does it pass along the maritime districts of Georgia or the Carolinas; but from Virginia to Maine it is not uncommon, although I saw none farther north. It arrives in the Jerseys and Pennsylvania about the first of May, some years perhaps a little earlier, and proceeds farther east as the season advances. I do not think that it raises more than one brood each season, although I have observed it as late as the 15th of October in the Middle Districts, where I believe the greater number of these birds spend the summer. Not one could I see during the winter in the Floridas, where, however, the White-eyed and Red-eyed Flycatchers were frequently heard in full song.
VIREO GILVUS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 70.
WARBLING FLYCATCHER, MUSCICAPA MELODIA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. v. p. 85. pl. 42. fig. 2.
WARBLING VIREO, _Nuttall_, Manual, vol. i. p. 309.
Adult Male. Plate CXVIII.
Bill rather short, depressed at the base, subtriangular, compressed toward the tip, acute; upper mandible with the sides convex, notched towards the end, and deflected at the tip. Nostrils basal, lateral, oblong. Head rather large, neck short, body ovate. Feet of ordinary length; tarsus compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes slender, free; claws small, slightly arched, compressed, acute.
Plumage soft and blended. Wings of ordinary length, the second and third primaries longest, first and fifth about equal. Tail of ordinary length, slightly emarginate. Basirostral bristles rather short.
Bill lead-colour above, flesh-colour beneath. Iris dark hazel. Feet lead-colour. The general colour of the plumage above is pale olive-green, tinged with ash on the neck and shoulders. A white line over the eye; space beneath it and the under parts generally of the same colour, the sides tinged with pale greenish-yellow. Quills and their coverts dark-brown, margined with pale olive-green. Tail similarly edged.
Length 5¼ inches, extent of wings 8½; bill along the ridge 4/12, along the edge 6/12; tarsus 8/12.
Adult Female. Plate CXVIII. Fig. 2.
The Female, which is slightly smaller, resembles the male in colouring.
THE SWAMP MAGNOLIA.
MAGNOLIA GLAUCA, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 1256.—_Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. ii. p. 381.—_Mich._ Arbr. Forest. de l'Amer. Septentr. vol. iii. p. 78. pl. 2.—POLYANDRIA POLYGYNIA, _Linn._ MAGNOLIÆ, _Juss._
The Swamp Magnolia is abundant in all marshy places from Louisiana to Connecticut, growing in groves in and around the swamps. It seldom exceeds twenty feet in height, and is more usually eight or ten. The flowers have an agreeable odour, but are of short duration, although the tree continues blooming for several months. It is not unfrequent to find it, in the Southern States, in flower during autumn. The species is characterized by its ovate leaves, which are glaucous beneath, and its obovate petals, narrowed at the base. It bears different names in the different States, such as _Swamp Laurel_, _Swamp Sassafras_, _Sweet Bay_, _White Bay_, &c.
THE YELLOW-THROATED FLYCATCHER, OR VIREO.
_VIREO FLAVIFRONS_, VIEILL.
PLATE CXIX. MALE.
While the small White-eyed Vireo rambles among the low bushes and brambles of the fields of all parts of the United States, the Yellow-throated species takes possession of the forest, and gleans with equal ease among the branches of the tallest trees, to which it seems to give a marked preference during the spring and summer. It is fond of the quietest solitudes, and in its habits is nearly allied to the Red-eyed Vireo. Like it also, it is a slow, careful, and industrious bird, never imitating the petulant, infantile, and original (if I may so speak) freaks of its gay relative, the White-eyed. It is more silent than either of the species above mentioned, although its notes have a strong resemblance to those of the Red-eyed. These notes are more measured and plaintive than those of any of its tribe, sometimes consisting of sounds resembling the syllables _prēe-ā, preē-ā_, rising and falling in sweet modulation. One might imagine them the notes of a bird lost in the woods, and they make a strong impression on the mind of the listener. Now and then the sight of his mate seems to animate the male, when he repeats the same syllables eight or ten times in succession. When sitting pensively on a twig, as if waiting for an invitation to sing, it utters a kind of whining sound, and in autumn, as well as during its retrograde march towards the south, it becomes quite silent.
When searching for food, it ascends the branches of trees by regular short hops, examining with care every leaf and bud in its way, never leaving a branch for another until it is quite assured that nothing remains on it. When flying to some distance, its motions, although quick, are irregular, and it passes among the boughs at a moderate height.
This species is at all times extremely rare in Louisiana, where I have seen it only during early spring or late in the autumn. My friend BACHMAN, has never observed it in South Carolina. Indeed, it is only from Pennsylvania eastward that it is met with in any quantity. During summer it feeds entirely on insects, devouring with equal pleasure caterpillars, small moths, wasps, and wild bees. The summer over, it ranges among the low bushes in search of berries, accompanied by its young, and at that time enters the orchards and gardens even of our villages and cities. It arrives in Pennsylvania and New Jersey about the end of April, and in Massachusetts and Maine about a month later.
The nest of the Yellow-throated Vireo is truly a beautiful fabric. It sometimes extends to five or six inches in depth, and as it is always placed at the extremity of small twigs, it is very conspicuous. It is attached to these twigs with much care by slender threads of vines, or those of other trees at its upper edges, mixed with the silk of different caterpillars, and enclosed with lichens, so neatly attached by means of saliva, that the whole outer surface seems formed of them, while the inner bed, which is about two and a half inches in diameter, by an inch and a half in depth, is lined with delicate grasses, between which and the bottom coarser materials, are employed to fill the space, such as bits of hornets' nests, dry leaves, and wool. The eggs, which are four or five in number, are of an elongated form, white, spotted with reddish-brown or black. The young are out about the beginning of July. In Maine it raises one brood only, but farther south not unfrequently two.
VIREO FLAVIFRONS, _Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 70.
YELLOW-THROATED FLYCATCHER, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 117. pl. 7. fig. 3.
YELLOW-THROATED VIREO, _Nuttall_, Manual, vol. i. p. 302.
Adult Male. Plate CXIX.
Bill of moderate length, broad and depressed at the base, compressed towards the tip, acute; upper mandible with the sides convex, the edges sharp, the tip deflected; lower mandible straight, the back rounded, the edges sharp, the tip acute. Nostrils basal, lateral, oblong. Head rather large, neck short, body robust. Feet of ordinary length; tarsus compressed, anteriorly scutellate, sharp behind; toes slender, free; claws slightly arched, compressed, acute.
Plumage soft and blended. Wings of ordinary length, the second and third primaries longest. Tail of ordinary length, emarginate. Basirostral bristles short.
Bill brownish-black above, the greater part of the lower mandible pale blue, the tip dusky. Iris dark brown. Feet lead-colour. The upper parts of a deep greenish-olive, the quills and coverts deep brown, the latter tipped with white, the primaries and some of the secondaries edged with the same, as are the tail-feathers. Throat, fore-neck, and anterior part of the breast, with a short line over the eye, rich lemon-yellow; posterior half of the breast, the abdomen, and the lower tail-coverts, white.
Length 5¾ inches, extent of wings 9½; bill along the ridge 5/12, along the edge 8/12; tarsus ¾.
The Female resembles the male in external appearance.
THE SWAMP SNOWBALL.
HYDRANGEA QUERCIFOLIA, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 634. _Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. i. p. 309.—DECANDRIA DIGYNIA, _Linn._ SAXIFRAGÆ, _Juss._
This plant is found on the broken sandy banks bordering small water-courses, and is abundant in such situations in the uplands of Louisiana. It seldom grows beyond the size of a bush. The blossoms are lasting, and although without odour, are pleasing to the eye, on account of their pure white colour when first expanded; they dry on the stalks, retaining their form, and remaining until winter. The species is characterized by its oblong, deeply sinuate leaves, which are downy beneath, and its radiated loosely thyrsiform cymes.
THE PEWEE FLYCATCHER.
_MUSCICAPA FUSCA_, BONAP.
PLATE CXX. MALE AND FEMALE.
Connected with the biography of this bird are so many incidents relative to my own, that could I with propriety deviate from my proposed method, the present volume would contain less of the habits of birds than of those of the youthful days of an American woodsman. While young, I had a plantation that lay on the sloping declivities of a creek, the name of which I have already given, but as it will ever be dear to my recollection, you will, I hope, allow me to repeat it—the Perkioming. I was extremely fond of rambling along its rocky banks, for it would have been difficult to do so either without meeting with a sweet flower, spreading open its beauties to the sun, or observing the watchful King's-fisher perched on some projecting stone over the clear water of the stream. Nay, now and then, the Fish Hawk itself, followed by a White-headed Eagle, would make his appearance, and by his graceful aerial motions, raise my thoughts far above them into the heavens, silently leading me to the admiration of the sublime Creator of all. These impressive, and always delightful, reveries often accompanied my steps to the entrance of a small cave scooped out of the solid rock by the hand of nature. It was, I then thought, quite large enough for my study. My paper and pencils, with now and then a volume of EDGEWORTH'S natural and fascinating Tales or LAFONTAINE'S Fables, afforded me ample pleasures. It was in that place, kind reader, that I first saw with advantage the force of parental affection in birds. There it was that I studied the habits of the Pewee; and there I was taught most forcibly that to destroy the nest of a bird, or to deprive it of its eggs or young, is an act of great cruelty.
I had observed the nest of this plain-coloured Flycatcher fastened, as it were, to the rock immediately over the arched entrance of this calm retreat. I had peeped into it: although empty, it was yet clean, as if the absent owner intended to revisit it with the return of spring. The buds were already much swelled, and some of the trees were ornamented with blossoms, yet the ground was still partially covered with snow, and the air retained the piercing chill of winter. I chanced one morning early to go to my retreat. The sun's glowing rays gave a rich colouring to every object around. As I entered the cave, a rustling sound over my head attracted my attention, and, on turning, I saw two birds fly off, and alight on a tree close by:—the Pewees had arrived! I felt delighted, and fearing that my sudden appearance might disturb the gentle pair, I walked off, not, however, without frequently looking at them. I concluded that they must have just come, for they seemed fatigued:—their plaintive note was not heard, their crests were not erected, and the vibration of the tail, so very conspicuous in this species, appeared to be wanting in power. Insects were yet few, and the return of the birds looked to me as prompted more by their affection to the place, than by any other motive. No sooner had I gone a few steps than the Pewees, with one accord glided down from their perches and entered the cave. I did not return to it any more that day, and as I saw none about it, or in the neighbourhood, I supposed that they must have spent the day within it. I concluded also that these birds must have reached this haven, either during the night, or at the very dawn of that morn. Hundreds of observations have since proved to me that this species always migrates by night.
Filled with the thoughts of the little pilgrims, I went early next morning to their retreat, yet not early enough to surprise them in it. Long before I reached the spot, my ears were agreeably saluted by their well-known note, and I saw them darting about through the air, giving chase to some insects close over the water. They were full of gaiety, frequently flew into and out of the cave, and while alighted on a favourite tree near it, seemed engaged in the most interesting converse. The light fluttering or tremulous motions of their wings, the jetting of their tail, the erection of their crest, and the neatness of their attitudes, all indicated that they were no longer fatigued, but on the contrary refreshed and happy. On my going into the cave, the male flew violently towards the entrance, snapped his bill sharply and repeatedly, accompanying this action with a tremulous rolling note, the import of which I soon guessed. Presently he flew into the cave and out of it again, with a swiftness scarcely credible: it was like the passing of a shadow.
Several days in succession I went to the spot, and saw with pleasure that as my visits increased in frequency, the birds became more familiarized to me, and, before a week had elapsed, the Pewees and myself were quite on terms of intimacy. It was now the 10th of April; the spring was forward that season, no more snow was to be seen, Redwings and Grakles were to be found here and there. The Pewees, I observed, began working at their old nest. Desirous of judging for myself, and anxious to enjoy the company of this friendly pair, I determined to spend the greater part of each day in the cave. My presence no longer alarmed either of them. They brought a few fresh materials, lined the nest anew, and rendered it warm by adding a few large soft feathers of the common goose, which they found strewn along the edge of the water in the creek. There was a remarkable and curious twittering in their note while both sat on the edge of the nest at those meetings, and which is never heard on any other occasion. It was the soft, tender expression, I thought, of the pleasure they both appeared to anticipate of the future. Their mutual caresses, simple as they might have seemed to another, and the delicate manner used by the male to please his mate, rivetted my eyes on these birds, and excited sensations which I can never forget.
The female one day spent the greater part of the time in her nest; she frequently changed her position; her mate exhibited much uneasiness, he would alight by her sometimes, sit by her side for a moment, and suddenly flying out, would return with an insect, which she took from his bill with apparent gratification. About three o'clock in the afternoon, I saw the uneasiness of the female increase; the male showed an unusual appearance of despondence, when, of a sudden, the female rose on her feet, looked sidewise under her, and flying out, followed by her attentive consort, left the cave, rose high in the air, performing evolutions more curious to me than any I had seen before. They flew about over the water, the female leading her mate, as it were, through her own meanderings. Leaving the Pewees to their avocations, I peeped into their nest, and saw there their first egg, so white and so transparent—for I believe, reader, that eggs soon lose this peculiar transparency after being laid—that to me the sight was more pleasant than if I had met with a diamond of the same size. The knowledge that in an enclosure so frail, life already existed, and that ere many weeks would elapse, a weak, delicate, and helpless creature, but perfect in all its parts, would burst the shell, and immediately call for the most tender care and attention of its anxious parents, filled my mind with as much wonder as when, looking towards the heavens, I searched, alas! in vain, for the true import of all that I saw.
In six days, six eggs were deposited; but I observed that as they increased in number, the bird remained a shorter time in the nest. The last she deposited in a few minutes after alighting. Perhaps, thought I, this is a law of nature, intended for keeping the eggs fresh to the last. Kind reader, what are your thoughts on the subject? About an hour after laying the last egg, the female Pewee returned, settled in her nest, and, after arranging the eggs, as I thought, several times under her body, expanded her wings a little, and fairly commenced the arduous task of incubation.
Day after day passed by. I gave strict orders that no one should go near the cave, much less enter it, or indeed destroy any bird's nest on the plantation. Whenever I visited the Pewees, one or other of them was on the nest, while its mate was either searching for food, or perched in the vicinity, filling the air with its loudest notes. I not unfrequently reached out my hand near the sitting bird; and so gentle had they both become, or rather so well acquainted were we, that neither moved on such occasions, even when my hand was quite close to it. Now and then the female would shrink back into the nest, but the male frequently snapped at my fingers, and once left the nest as if in great anger, flew round the cave a few times, emitting his querulous whining notes, and alighted again to resume his labours.
At this very time, a Pewee's nest was attached to one of the rafters of my mill, and there was another under a shed in the cattle-yard. Each pair, any one would have felt assured, had laid out the limits of its own domain, and it was seldom that one trespassed on the grounds of its neighbour. The Pewee of the cave generally fed or spent its time so far above the mill on the creek, that he of the mill never came in contact with it. The Pewee of the cattle-yard confined himself to the orchard, and never disturbed the rest. Yet I sometimes could hear distinctly the notes of the three at the same moment. I had at that period an idea that the whole of these birds were descended from the same stock. If not correct in this supposition, I had ample proof afterwards that the brood of young Pewees, raised in the cave, returned the following spring, and established themselves farther up on the creek, and among the outhouses in the neighbourhood.
On some other occasion, I will give you such instances of the return of birds, accompanied by their progeny, to the place of their nativity, that perhaps you will become convinced, as I am at this moment, that to this propensity every country owes the augmentation of new species, whether of birds or of quadrupeds, attracted by the many benefits met with, as countries become more open and better cultivated: but now I will, with your leave, return to the Pewees of the cave.
On the thirteenth day, the little ones were hatched. One egg was unproductive, and the female, on the second day after the birth of her brood, very deliberately pushed it out of the nest. On examining this egg I found it containing the embryo of a bird partly dried up, with its vertebræ quite fast to the shell, which had probably occasioned its death. Never have I since so closely witnessed the attention of birds to their young. Their entrance with insects was so frequently repeated, that I thought I saw the little ones grow as I gazed upon them. The old birds no longer looked upon me as an enemy, and would often come in close by me, as if I had been a post. I now took upon me to handle the young frequently; nay, several times I took the whole family out, and blew off the exuviæ of the feathers from the nest. I attached light threads to their legs: these they invariably removed, either with their bills, or with the assistance of their parents. I renewed them, however, until I found the little fellows habituated to them; and at last, when they were about to leave the nest, I fixed a light silver thread to the leg of each, loose enough not to hurt the part, but so fastened that no exertions of theirs could remove it.
Sixteen days had passed, when the brood took to wing; and the old birds, dividing the time with caution, began to arrange the nest anew. A second set of eggs were laid, and in the beginning of August a new brood made its appearance.
The young birds took much to the woods, as if feeling themselves more secure there than in the open fields; but before they departed, they all appeared strong, and minded not making long sorties into the open air, over the whole creek, and the fields around it. On the 8th of October, not a Pewee could I find on the plantation: my little companions had all set off on their travels. For weeks afterwards, however, I saw Pewees arriving from the north, and lingering a short time, as if to rest, when they also moved southward.
At the season when the Pewee returns to Pennsylvania, I had the satisfaction to observe those of the cave in and about it. There again, in the very same nest, two broods were raised. I found several Pewees' nests at some distance up the creek, particularly under a bridge, and several others in the adjoining meadows, attached to the inner part of sheds erected for the protection of hay and grain. Having caught several of these birds on the nest, I had the pleasure of finding that two of them had the little ring on the leg.
I was now obliged to go to France, where I remained two years. On my return, which happened early in August, I had the satisfaction of finding three young Pewees in the nest of the cave; but it was not the nest which I had left in it. The old one had been torn off from the roof, and the one which I found there was placed above where it stood. I observed at once that one of the parent birds was as shy as possible, while the other allowed me to approach within a few yards. This was the male bird, and I felt confident that the old female had paid the debt of nature. Having inquired of the miller's son, I found that he had killed the old Pewee and four young ones, to make bait for the purpose of catching fish. Then the male Pewee had brought another female to the cave! As long as the plantation of Mill Grove belonged to me, there continued to be a Pewee's nest in my favourite retreat; but after I had sold it, the cave was destroyed, as were nearly all the beautiful rocks along the shores of the creek, to build a new dam across the Perkioming.
This species is so peculiarly fond of attaching its nest to rocky caves, that, were it called the Rock Flycatcher, it would be appropriately named. Indeed I seldom have passed near such a place, particularly during the breeding season, without seeing the Pewee, or hearing its notes. I recollect that, while travelling in Virginia with a friend, he desired that I would go somewhat out of our intended route, to visit the renowned Rock Bridge of that State. My companion, who had passed over this natural bridge before, proposed a wager that he could lead me across it before I should be aware of its existence. It was early in April; and, from the descriptions of this place which I had read, I felt confident that the Pewee Flycatcher must be about it. I accepted the proposal of my friend and trotted on, intent on proving to myself that, by constantly attending to one subject, a person must sooner or later become acquainted with it. I listened to the notes of the different birds, which at intervals came to my ear, and at last had the satisfaction to distinguish those of the Pewee. I stopped my horse, to judge of the distance at which the bird might be, and a moment after told my friend that the bridge was short of a hundred yards from us, although it was impossible for us to see the spot itself. The surprise of my companion was great. "How do you know this?" he asked, "for," continued he, "you are correct."—"Simply," answered I, "because I hear the notes of the Pewee, and know that a cave, or a deep rocky creek, is at hand." We moved on; the Pewees rose from under the bridge in numbers; I pointed to the spot and won the wager.
This rule of observation I have almost always found to work, as arithmeticians say, both ways. Thus the nature of the woods or place in which the observer may be, whether high or low, moist or dry, sloping north or south, with whatever kind of vegetation, tall trees of particular species, or low shrubs, will generally disclose the nature of their inhabitants.
The flight of the Pewee Flycatcher is performed by a fluttering light motion, frequently interrupted by sailings. It is slow when the bird is proceeding to some distance, rather rapid when in pursuit of prey. It often mounts perpendicularly from its perch after an insect, and returns to some dry twig, from which it can see around to a considerable distance. It then swallows the insect whole, unless it happen to be large. It will at times pursue an insect to a considerable distance, and seldom without success. It alights with great firmness, immediately erects itself in the manner of hawks, glances all around, shakes its wings with a tremulous motion, and vibrates its tail upwards as if by a spring. Its tufty crest is generally erected, and its whole appearance is neat, if not elegant. The Pewee has its particular stands, from which it seldom rambles far. The top of a fence stake near the road is often selected by it, from which it sweeps off in all directions, returning at intervals, and thus remaining the greater part of the morning and evening. The corner of the roof of the barn suits it equally well, and if the weather requires it, it may be seen perched on the highest dead twig of a tall tree. During the heat of the day it reposes in the shade of the woods. In the autumn it will choose the stalk of the mullein for its stand, and sometimes the projecting angle of a rock jutting over a stream. It now and then alights on the ground for an instant, but this happens principally during winter, or while engaged during spring in collecting the materials of which its nest is composed, in our Southern States, where many spend their time at this season.
I have found this species abundant in the Floridas in winter, in full song, and as lively as ever, also in Louisiana and the Carolinas,
## particularly in the cotton fields. None, however, to my knowledge, breed
south of Charlestown in South Carolina, and very few in the lower parts of that State. They leave Louisiana in February, and return to it in October. Occasionally during winter they feed on berries of different kinds, and are quite expert at discovering the insects impaled on thorns by the Loggerhead Shrike, and which they devour with avidity. I met with a few of these birds on the Magdeleine Islands, on the coast of Labrador, and in Newfoundland.
The nest of this species bears some resemblance to that of the Barn Swallow, the outside consisting of mud, with which are firmly impacted grasses or mosses of various kinds deposited in regular strata. It is lined with delicate fibrous roots, or shreds of vine bark, wool, horse-hair, and sometimes a few feathers. The greatest diameter across the open mouth is from five to six inches, and the depth from four to five. Both birds work alternately, bringing pellets of mud or damp earth, mixed with moss, the latter of which is mostly disposed on the outer parts, and in some instances the whole exterior looks as if entirely formed of it. The fabric is firmly attached to a rock, or a wall, the rafter of a house, &c. In the barrens of Kentucky I have found the nests fixed to the side of those curious places called _sink-holes_, and as much as twenty feet below the surface of the ground. I have observed that when the Pewees return in spring, they strengthen their tenement by adding to the external parts attached to the rock, as if to prevent it from falling, which after all it sometimes does when several years old. Instances of their taking possession of the nest of the Republican Swallow (_Hirundo fulva_) have been observed in the State of Maine. The eggs are from four to six, rather elongated, pure white, generally with a few reddish spots near the larger end.
In Virginia, and probably as far as New York, they not unfrequently raise two broods, sometimes three, in a season. My learned friend, Professor NUTTALL, of Cambridge College, Massachusetts, thinks that the Pewee seldom raises more than one brood in the year in that State.
This species ejects the hard particles of the wings, legs, abdomen, and other parts of insects, in small pellets, in the manner of owls, goatsuckers and swallows.
MUSCICAPA FUSCA, _Ch. Bonaparte's_ Synops. of Birds of the United States, p. 68.
PEWIT FLYCATCHER, MUSCICAPA NUNCIOLA, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ii. p. 78. Pl. 13. Fig. 4.—_Nuttall_, Manual,