part i
. p.567.
Adult Male. Plate CXI. Fig. 1.
Bill long, straight, strong, polyhedral, tapering, compressed and slightly truncated by being worn at the tip; mandibles of equal length, both nearly straight in their dorsal outline; their sides convex. Tongue worm-shaped, capable of reaching four inches beyond the bill, horny near the tip for about one-eighth of an inch, and barbed. Nostrils basal, oval, partly covered by recumbent bristly feathers. Head large. Neck rather long, slender. Body robust. Feet rather short, robust; tarsus strong scutellate before, scaly on the sides; two toes before and two behind, the inner hind toe shortest; claws strong, arched, very acute.
Plumage compact, glossy. Feathers of the head elongated, loose, and erectile. Wings large, the third and fourth quills longest. Tail long, cuneate, of twelve tapering stiff feathers, worn to a point by being rubbed against the bark of trees.
Bill and feet deep blue. Iris yellow. The general colour of the plumage is deep black, glossed with purplish-blue. The whole upper part of the head of a shining deep carmine; a broad band of black runs backwards from the eye, and is continued, narrow to the forehead; between this band and the bright red of the upper part of the head is a narrow line of white; at the base of the bill commences, at first yellowish, a band of white, which crosses the cheek, expands on the side of the neck, where it is joined by the white of the throat, and terminates under the wing; there is also a broad band of red from the base of the lower mandible. Under wing-coverts white, as are the proximal portions of the quills.
Length 18 inches; extent of wings 28; bill along the back 1¾, along the edges 3.
Adult Female. Plate CXI. Fig. 2.
The female differs little in external appearance from the male. The fore part and sides of the head over the eye are dusky, and the bright red of the upper part of the head is confined to the vertex and occiput, while the red band, from the base of the lower mandible, is substituted by one of a brownish colour. In other respects it resembles the male.
Young Males. Plate CXI. Fig. 3, 4.
The young males fully fledged, differ little from the old males in the tints and distribution of their colours; but they are represented in the plate for the purpose of shewing the original pointed form and greater length of the bill.
THE RACOON GRAPE.
VITIS ÆSTIVALIS, _Mich._ Flor. Amer. vol. ii. p. 230.—_Pursh_, Flor. Amer. Sept. vol. i. p. 169.—PENTANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ VITES, _Juss._
The Racoon Grape is characterized by its broadly-cordate leaves, which have three or five lobes, its oblong clusters, and the small size of the bluish-black fruit. It is one of the finest of our vines, in regard to the luxuriance of its growth, its tortuous stem ascending the tallest trees to their summit, while its branches spread out so as to entwine the whole top. I have seen stems that measured eighteen inches in diameter, and the branches often extended from one tree to another, so as to render it difficult to pull down a plant after its stem has been cut. Its flowers perfume the woods. The grapes are small, hard, and very acrid, until severely bitten by frost. In autumn and winter, racoons, bears, opossums, and many species of birds, feed upon them.
THE DOWNY WOODPECKER.
_PICUS PUBESCENS_, LINN.
PLATE CXII. MALE AND FEMALE.
The Downy Woodpecker, which is best known in all parts of the United States by the name of Sap-sucker, is perhaps not surpassed by any of its tribe in hardiness, industry, or vivacity. If you watch its motions while in the woods, the orchard, or the garden, you will find it ever at work. It perforates the bark of trees with uncommon regularity and care; and, in my opinion, greatly assists their growth and health, and renders them also more productive. Few of the farmers, however, agree with me in this respect; but those who have had experience in the growing of fruit-trees, and have attended to the effects produced by the boring of this Woodpecker, will testify to the accuracy of my statement.
This species is met with, during summer, in the depth of the forest, as well as in the orchard or the garden. In winter it frequently visits the wood-pile of the farmer, close to his house, or resorts to his corn-crib, where, however, it does little damage. I have found it pretty generally distributed from the lower parts of Louisiana to Labrador, and as far to the westward as I have travelled. It seems, in fact, to accommodate itself to circumstances, and to live contented anywhere.
About the middle of April it begins to form its nest, shewing little care as to the kind of tree it selects for the purpose, although it generally chooses a sound one, sometimes, however, taking one that is partially decayed. The pair work together for several days before the hole is completed, sometimes perhaps a whole week, as they dig it to the depth of a foot or sixteen inches. The direction is sometimes perpendicularly downwards from the commencement, sometimes transverse to the tree for four or five inches, and then longitudinal. The hole is rendered smooth and conveniently large throughout, the entrance being perfectly round, and just large enough to admit one bird at a time. The eggs, commonly six in number, pure white, and translucent, are deposited on the bare wood. In the Southern and Middle States, two broods are raised in the season; farther north seldom more than one. The young follow their parents through the woods, in company with Nuthatches and Creepers, and seem at all times lively and happy. Their shrill rolling notes are heard at a considerable distance, as well as those which they use when calling to each other. Their food, during summer, consists of insects and their larvæ; but, at the approach of autumn, they feed on fruits of various kinds, especially small grapes, and the berries of the poke-weed. The extensile portion of the tongue of this species, as well as of _Picus varius_, _P. villosus_, and _P. querulus_, is cylindrical or vermiform, while the extremity, or tongue itself, is linear, flat above, convex beneath, with projecting edges which are serrated backwards, the tip pointed.
The flight of the Downy Woodpecker, like that of the other species, is performed by glidings and undulations, between each of which it utters a single click note; and, although usually short, is capable, on occasion, of being protracted. The bird is by no means shy or suspicious, and scarcely pays any attention to man, even when standing close to the tree on which it is at work. Towards winter many individuals migrate southward, and spend their time in the immediate neighbourhood of the planter's dwelling.
I have observed that during their stay in the Floridas, Georgia, and the Carolinas, their breast and belly are so soiled by the carbonaceous matter adhering to the trees, in consequence of the burning of the grass at that season, that one might be apt to take a specimen in that state, as belonging to a different species.
PICUS PUBESCENS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 175.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 46. —_Nuttall_, Manual,