Chapter 4 of 58 · 1452 words · ~7 min read

part ii

. p. 6.

VULTUR JOTA, _Gmel._ Syst. Nat. vol. i. p. 247.

BLACK VULTURE or CARRION CROW, VULTUR ATRATUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. ix. p. 104. Pl. 75. fig. 2.—_Nuttall_, Manual, p. 46.

Adult Male. Plate CVI. Fig. 1.

Bill elongated, rather stout, straight at the base, slightly compressed; the upper mandible covered to the middle by the cere, broad, curved, and acute at the end, the edge doubly undulated. Nostrils medial, approximate, linear, pervious. Head elongated, neck longish, body robust. Feet strong; tarsus roundish, covered with small rhomboidal scales; toes scutellate above, the middle one much longer, the lateral nearly equal, second and third united at the base by a web. Claws arched, strong, rather obtuse.

Plumage rather compact, with ordinary lustre. The head and upper part of the neck are destitute of feathers, having a black, rugose, carunculated skin, sparsely covered with short hairs, and downy behind. Wings ample, long, the first quill rather short, third and fourth longest. Tail longish, even, or very slightly emarginated at the end, of twelve broad, straight, feathers.

Bill greyish-yellow at the end, dusky at the base, as is the corrugated skin of the head and neck. Iris reddish-brown. Feet yellowish-grey; claws black. The general colour of the plumage is dull-black, slightly glossed with blue; the primary quills light brownish on the inside.

Length 26 inches; extent of wings 54; bill 2½; tarsus 3½; middle toe 4.

Adult Female. Plate CVI. Fig. 2.

The female resembles the male in external appearance, and is rather less.

THE CANADA JAY.

_CORVUS CANADENSIS_, LINN.

PLATE CVII. MALE AND FEMALE.

I have found this species of Jay breeding in the State of Maine, where many individuals belonging to it reside the whole year, and where in fact so many as fifteen or twenty may be seen in the course of a day by a diligent person anxious to procure them. In the winter, their numbers are constantly augmented by those which repair to that country from places farther north. They advance to the southward as far as the upper parts of the State of New York, where the person who first gave intimation to Mr Wilson that the species was to be found in the Union, shot seven or eight one morning, from which number he presented one to the esteemed author of the "American Ornithology," who afterwards procured some in the same neighbourhood. This species is best known in Maine by the name of the "Carrion Bird," which is usually applied to it on account of its carnivorous propensities. When their appetite is satisfied, they become shy, and are in the habit of hiding themselves amongst close woods or thickets; but when hungry, they shew no alarm at the approach of man, nay, become familiar, troublesome, and sometimes so very bold as to enter the camps of the "lumberers," or attend to rob them of the bait affixed to their traps. My generous friend, EDWARD HARRIS, Esq. of New York, told me that while fishing in a birch canoe on the lakes in the interior of the State of Maine, in the latter part of the summer of 1833, the Jays were so fearless as to alight in one end of his bark, while he sat in the other, and help themselves to his bait, taking very little notice of him.

The lumberers or wood-cutters of this State frequently amuse themselves in their camp during their eating hours, with what they call "transporting the carrion bird." This is done by cutting a pole eight or ten feet in length, and balancing it on the sill of their hut, the end outside the entrance being baited with a piece of flesh of any kind. Immediately on seeing the tempting morsel, the Jays alight on it, and while they are busily engaged in devouring it, a wood-cutter gives a smart blow to the end of the pole within the hut, which seldom fails to drive the birds high in the air, and not unfrequently kills them. They even enter the camps, and would fain eat from the hands of the men while at their meals. They are easily caught in any kind of trap. My friend, the Rev. JOHN BACHMAN, informed me that when residing in the State of New York, he found one caught in a snare which had been set with many others for the common Partridge or "Quail," one of which the Jay had commenced eating before he was himself caught.

In the winter they are troublesome to the hunters, especially when the ground is thickly covered with snow, and food consequently scarce, for, at such a time, they never meet with a Deer or a Moose hung on a tree, without mutilating it as much as in their power. In the Bay of Fundy I observed, several mornings in succession, a Canada Jay watching the departure of a Crow from her nest, after she had deposited an egg. When the Crow flew off, the cunning Jay immediately repaired to the nest, and carried away the egg. I have heard it said that the Canada Jay sometimes destroys the young of other birds of its species, for the purpose of feeding its own with them; but not having witnessed such an act, I cannot vouch for the truth of the report, which indeed appears to me too monstrous to be credited.

I have often been delighted by the sight of their graceful movements on alighting after removing from one tree to another, or while flying across a road or a piece of water. They have an odd way of nodding their head, and jerking their body and tail, while they emit their curiously diversified notes, which at times resemble a low sort of mewing, at others the sound given out by an anvil lightly struck with a hammer. They frequently alight about the middle of a tree, and hop with airy grace from one branch to another until they reach the very top, when they remove to another tree, and thus proceed through the woods. Their flight resembles that of the Blue Jay, although I do not consider it quite so firm or protracted.

The Canada Jay breeds in Maine, in New Brunswick, Nova Scotia, Newfoundland, and Labrador. It begins so early as February or March to form its nest, which is placed in the thickest part of a fir tree, near the trunk, and at a height of from five to ten feet. The exterior is composed of dry twigs, with moss and grass, and the interior, which is flat, is formed of fibrous roots. The eggs, which are from four to six, are of a light grey colour, faintly marked with brown. Only one brood is raised in the season. I found the young following their parents on the 27th June 1833, at Labrador, where I shot both old and young, while the former was in the act of feeding the latter.

The young, which was fully fledged, had no white about the head; the whole plumage was of a very deep slate colour approaching to black, excepting the ends of the tail feathers, which were of a sullied white, the lower mandible almost white. The bill was (of course) shorter than that of the old bird, more dilated at the base, the bristles there proportionally shorter. The legs were of a deep purplish black. In short, it bore a perfect resemblance to the bird called the "Short-billed Jay, or Whiskey Jack, _Garrulus brachyrinchus_," of my excellent friend Mr SWAINSON, as described and figured by himself and Dr RICHARDSON in their beautiful and valuable Fauna Boreali-Americana, (Vol. II. p. 296. Pl. 551.) So unlike the parent birds did the young of this species appear, that before I saw them fed by the old ones, I urged my young companions to shoot every one of the brood, thinking they might be of a new species. The contents of the stomach of both young and old birds were insects, _leaves of fir trees_, and eggs of ants. The intestines measured one foot eleven inches. The flesh of both was of a dark bluish colour, and smelt strongly of their food.

I have represented a pair of these birds on an oak branch, with its rich autumnal tints, and have attached to it the nest of a hornet, having observed the bird in the State of Maine pursuing that insect.

CORVUS CANADENSIS, _Linn._ Syst. Nat. p. 158.—_Lath._ Synops. vol. i. p. 389.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 58.

CANADA JAY, CORVUS CANADENSIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 33. Pl. 21. Fig. 1.—_Nuttall_, Manual, p. 232.

GARRULUS CANADENSIS, _Swains. and Richards._ Fauna Boreali-Americana,