part i
. 495.
Adult Male. Plate CLXXXVIII. Fig. 1.
Bill short, strong, conical, acute; upper mandible rather narrower than the lower, with the dorsal outline very slightly convex, the sides rounded, the edges sharp and inflected, the tip very slightly declinate; lower mandible also slightly convex in its dorsal line, the sides rounded, the edges involute; the gap-line slightly deflected at the base. Nostrils basal, roundish, concealed by the feathers. The general form rather robust. Legs of moderate length, slender; tarsus compressed, anteriorly covered with a few long scutella, sharp behind; toes scutellate above, free, the lateral ones nearly equal; claws slender, slightly arched, that of the hind-toe considerably larger, much compressed, acute.
Plumage soft, blended. Wings of moderate length; the third and fourth quills longest and equal, but the second, third, fourth, and fifth are about the same length, and slightly cut out on the outer edge; secondaries emarginate. Tail long, emarginate, nearly straight, of twelve rather narrow, obliquely pointed feathers.
Bill black above, reddish-yellow beneath, with the tip blackish. Iris brown. Legs dusky-brown, the toes blackish-brown. Upper part of the head bright bay; a band of greyish-white passes over the eye, lighter at its commencement near the upper mandible, and gradually shaded into ash-grey; sides of the head and neck ash-grey, the latter with some streaks of bay, of which a short band proceeds from the eye backwards. Middle of the back streaked with deep brown, bay, and pale yellowish-grey; rump light yellowish-grey. Wing-coverts similar to the back, the first row of small coverts, and the secondary coverts broadly edged with bright bay and largely tipped with white, of which there are thus two conspicuous bands across the wing; quills dusky, margined the outer with dull white, the inner with pale bay, the three inner secondaries broadly margined towards the end with white. Tail-feathers also dusky, margined externally and internally with greyish-white, the edge of the outermost pure white. Fore-neck pale grey, the sides yellowish-grey, the breast and abdomen white, tinged with cream-colour, the under tail-coverts white. An obscure spot of dark brown on the middle of the breast; and the feathers that cover the flexure of the wing, when closed, are bay.
Length 6¼ inches, extent of wings 8¾; bill along the back 4/12, along the edge 6/12; tarsus 10/12.
Adult Female. Plate CLXXXVIII. Fig. 2.
The female resembles the male, but is paler in its tints, and rather smaller.
The species is very closely allied to the Field Sparrow and the Chipping Sparrow, which are at least as much Emberizæ as Fringillæ; but as the generic characters and affinities of species cannot be conveniently detailed in a work like this, I must for the present defer the grouping of these, and the numerous birds allied to them.
THE CANADIAN BARBERRY.
BERBERIS CANADENSIS, _Willd._ Sp. Pl. vol. ii. p. 227. _Pursh_, Fl. Amer. Sept. vol. i. p. 219.—HEXANDRIA MONOGYNIA, _Linn._ BERBERIDES, _Juss._
This species of Barberry is very abundant in Maine and Massachusetts, as well as in the British provinces. It is an erect shrub, from five to eight feet in height, with triple prickles, simple obovate remotely serrated leaves, short corymbose racemes; yellow flowers, and pendulous oblong red berries, having an agreeable acid taste.
THE SNOW BUNTING.
_EMBERIZA NIVALIS_, LINN.
PLATE CLXXXIX. ADULT AND YOUNG.
As soon as the cold blasts of winter have stiffened the earth's surface, and brought with them the first snow-clouds, millions of these birds, driven before the pitiless storm, make their way towards milder climes. Their wings seem scarcely able to support their exhausted, nay almost congealed bodies, which seem little larger than the great feathery flakes of the substance from which these delicate creatures have borrowed their name. In compressed squadrons they are seen anxiously engaged in attempting to overcome the difficulties which beset them amid their perilous adventures. They now glide low over the earth, relax the closeness of their phalanx, and with amazing swiftness sweep over the country in search of that food, without which they must all shortly perish. Disappointed in their endeavours, the travellers again ascend, close their files, and continue their journey. At last, when nearly exhausted by fatigue and hunger, some leader espies the wished-for land, not yet buried in snow. Joyful notes are heard from the famished voyagers, while with relaxed flight, and wings and tail expanded, they float as it were in broad circles, towards the spot where they are to find relief. They alight, disperse, run nimbly in masses from the foot of one corn stalk to the next, scratch the ground here, pick up a dormant insect there, or nibble the small seeds of the withered grass, mixing them with a portion of gravel. Now two meet, and contend for the scanty morsel; the weaker gives way, for hunger, it seems, acts on birds as on other beings, rendering them selfish and unfeeling.
The Snow Birds enter the eastern portions of the Union sometimes early in November, and remain in such parts as suit them best until the month of March. They now and then alight on trees, frequently on fences, and sometimes on the roofs of low buildings, in such compact bodies or continued lines, as to render it easy for the sportsman who may be inclined to shoot them, to procure a great number at once.
This species, while in the United States, never enters the woods, but prefers either the barreny portions of our elevated table-lands, or the vicinity of the sea, lakes, or rivers, where much loose sand, intermixed with small clumps of bushes and grasses, is to be found. To such places I have thought that the Snow Birds endeavour to return each successive winter, unless compelled by the weather to proceed still farther south. I have seen them on the borders of Lake Erie, and on some of the barrens of Kentucky, for several successive seasons in the same neighbourhood. At Louisville I saw a flock each winter, on a piece of open ground between that city and the village of Shippingport, when their movements seldom extended beyond a space half a mile in diameter. It was there that one morning I caught several which were covered with hoarfrost, and so benumbed, that they were unable to fly. At that season, they kept company with the Shore-larks, the Lark-finches, and several species of Sparrow. They frequently alighted on trees, particularly the sweet gum, of which they eat the seeds.
The flight of this bird has a considerable resemblance to that of the Shore-lark, being rapid, elevated, and greatly protracted. It glides, as it were, through the air, in long and easy undulations, repeating a soft whistling call-note at each of these curves. While on the ground they run nimbly, and if wounded make off with great celerity, hiding in the grass, where it is difficult to find them, as they lie close and silent until danger is over.
When they first arrive, they are usually gentle and easily approached; but as their flesh is savoury, and their appearance attractive, they are shot in immense numbers, so that they soon become shy and wary. During moderate weather, they become more careless, appear to stray farther from each other, and if by the middle of the day the sun shines out warm, the male birds sing a few plaintive but soft and agreeable notes.
Only a single nest of this bird has been found within the limits of the United States. It was seen by WRIGHT BOOTH, Esq. of Boston, on a declivity of the White Mountains of New Hampshire, in the month of July 1831. That gentleman described it to me as being fixed on the ground amid low bushes, and formed like that of the Song Sparrow. It contained young ones.
Whilst with us, these birds are found in all varieties of plumage, excepting the pure white and black, which form their summer dress. I have not seen any having these colours, even among those procured late in March when they usually leave the United States. In Labrador and Newfoundland, they are known by the name of the "White Bird." Their food there consists of grass seeds, insects of various kinds, and minute testaceous mollusca. They not unfrequently alight on the wild oats growing on the borders of lakes and ponds, to feed on its seeds, and with all these substances they mix a proportion of fine sand or gravel.
EMBERIZA NIVALIS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 308.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 103.
EMBERIZA (PLECTROPHANES) NIVALIS, SNOW BUNTLING, _Swains. and Richards._ Fauna Boreal.-Amer. vol. ii. p. 247.
SNOW BUNTING, EMBERIZA NIVALIS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. iii. p. 86. pl. 21. fig. 2.
Adult in winter. Plate CLXXXIX. Fig. 1, 2.
Bill short, robust, tapering, somewhat compressed; upper mandible slightly convex in its dorsal line, the sides rounded, the sharp edges inflected; the palate with a convex prominence; lower mandible broader, with involute sharp edges; the gap-line deflected at the base. Nostrils basal, rounded, open, partly concealed by the feathers. The general form is rather robust. Feet of ordinary length; tarsus compressed, anteriorly covered with a few long scutella, sharp behind; toes scutellate above, granulate beneath, compressed, lateral toes equal; claws slightly arched, compressed, rather obtuse, with a short deep groove on each side at the base, the hind claw much longer.
Plumage soft and blended, the feathers somewhat distinct on the back only. Wings long, pointed, first quill longest, second scarcely shorter, second and third slightly cut out on the outer edge towards the end; secondaries emarginate. Tail of moderate length, deeply emarginate.
Bill yellow, the tips brown. Iris brown. Feet brownish-black. Head brownish-white, the crown and ear-coverts pale chestnut. Hind neck greyish white, tinged with chestnut. Feathers of the back brownish, margined and broadly tipped with light yellowish-red; the rump feathers white, tipped with the latter colour. The whole under surface is white, the sides of the neck and breast tinged with reddish-brown. Wing-coverts on both sides, and six outer secondaries, white; primary coverts white, tipped with brownish-black, primaries brownish-black, slightly margined and tipped with white, and having a broad band of the same extending over the base, and enlarging inwards, inner secondaries brownish-black, margined with pale reddish. Three outer tail-feathers on each side white, excepting towards the end, where they are brownish-black, of which colour are the other feathers, all being tipped and edged with whitish; upper tail-coverts brownish-black, with a large white tip.
Length 7 inches, extent of wings 13; bill along the back nearly 5/12, along the edge 7/12; tarsus 9½/12.
Young bird in winter. Plate CLXXXIX. Fig. 3.
The young bird in autumn and winter has the bill of a more rufous tint, the legs dusky brown, the head deep reddish-brown tinged with grey, a rufous band across the fore part of the breast, the back streaked with blackish-brown and light red; the wing coverts dark coloured, and the white of the quills less extended. On the lower parts the white is also less pure.
THE YELLOW-BELLIED WOODPECKER.
_PICUS VARIUS_, LINN.
PLATE CXC. MALE AND FEMALE.
This beautiful species returns to Louisiana and the other Southern States, about the beginning of October. It remains there during the winter, and takes its departure before the beginning of April, after which period I have never observed it in these districts. It is seen in Kentucky, and a few breed there; but the greater number return to the middle and especially the northern parts of the Union. During the winter months, it associates with the Hairy, the Red-bellied, and the Downy Woodpeckers. Its notes, which are extremely plaintive, differ widely from those of any other species, and are heard at a considerable distance in the woods.
The Yellow-bellied Woodpecker prefers the interior of the forest during spring and summer, seldom shewing itself near the habitations of man at those seasons. It is a sly and suspicious bird, spending most of its time in trees which have close branches and dense foliage. It generally bores its nest at a considerable height, and usually in the trunk of an undecayed tree, immediately beneath a large branch, and on its southern side. The hole is worked out by the male as well as the female, in the manner followed by other species, and to the depth of from fifteen to twenty-four inches. The aperture is just large enough to admit the birds, but the hole widens gradually towards the bottom, where it is large and roomy. The eggs, which are from four to six, and pure white, with a slight blush, are deposited on the chips without any nest. The young seldom leave the hole until they are fully fledged, after which they follow their parents, in a straggling manner, until the approach of spring, when the males become shy towards each other, and quarrel whenever they meet, frequently erecting the feathers of the head and fighting desperately.
They fly through the woods with rapidity, in short undulations, seldom going farther at a time than from one tree to another. I never observed one of these birds on the ground. Their food consists of wood-worms and beetles, to which they add small grapes and various berries during autumn and winter, frequently hanging head downwards at the extremity of a bunch of grapes, or such berries as those you see represented in the Plate.
I found this species extremely abundant in the upper parts of the State of Maine, and in the provinces of New Brunswick and Nova Scotia, but saw none in Newfoundland or Labrador.
While travelling I observed that they performed their migration by day, in loose parties or families of six or seven individuals, flying at a great height, and at the intervals between their sailings and the flappings of their wings, emitting their remarkable plaintive cries. When alighting towards sunset, they descended with amazing speed in a tortuous manner, and first settled on the tops of the highest trees, where they remained perfectly silent for a while, after which they betook themselves to the central parts of the thickest trees, and searched along the trunks for abandoned holes of squirrels or woodpeckers, in which they spent the night, several together in the same hole. On one occasion, while I was watching their movements at a late hour, I was much surprised to see a pair of them disputing the entrance of a hole with an owl (_Strix Asio_), which for nearly a quarter of an hour tried, but in vain, to drive them away from its retreat. The owl alighted sidewise on the tree under its hole, swelled out its plumage, blew and hissed with all its might; but the two Woodpeckers so guarded the entrance with their sharp bills, their eyes flushed, and the feathers of their heads erected, that the owner of the abode was at length forced to relinquish his claims. The next day at noon I returned to the tree, when I found the little nocturnal vagrant snugly ensconced in his diurnal retreat.
This species of Woodpecker does not obtain the full beauty of its plumage until the second spring; and the variety of colouring which it presents in the male and female, the old and young birds, renders it one of the most interesting of those found in the United States.
PICUS VARIUS, _Linn._ Syst. Nat. vol. i. p. 176.—_Ch. Bonaparte_, Synops. of Birds of the United States, p. 45.
PICUS (DENDROCOPUS) VARIUS, _Swains. and Richards._ Fauna Bor.- Amer. vol. ii. p. 309.
YELLOW-BELLIED WOODPECKER, PICUS VARIUS, _Wils._ Amer. Ornith. vol. i. p. 147. pl. 9. fig. 2. Male.—_Ch. Bonaparte_, Amer. Ornith. vol. i. p. 75. pl. 8. fig. 1, 2, young.—_Nuttall_, Manual,